Vrijdag 27/05/2022

ASLK: puike winstcijfers en een 'verboden' thema

Vragen over Generale Bank taboe

De ASLK-Groep heeft vorig jaar de nettowinst met 17,7 procent verhoogd tot een absoluut record van 11,58 miljard frank en haar positie als grootste bankverzekeraar van het land verstevigd. De sfeer bij de groep was zelfverzekerd en terzelfder tijd ingetogen: de groep aast op de Generale Bank, maar had het thema taboe verklaard, wat tot een merkwaardige ingetogenheid leidde.

In de top van de ASLK had vrijwel iedereen zijn reden om een feestje te bouwen: voorzitter Valère Croes in verband met de slechts 34 miljard frank die Fortis destijds op tafel legde voor een staatsbank die stilaan een goudmijn voor de groep wordt, directievoorzitter Karel De Boeck, die straks mogelijk opnieuw langs de voordeur bij de Generale Bank binnenwandelt, en verzekeringsbaas Basecq - die nooit hinder heeft ondervonden van enkele zware stroppen in zijn dienst -, die een winststijging van 23 procent kon voorleggen.

Toch werd er geen feest gevierd: de voorziene perslunch werd zelfs geschrapt en de persconferentie een halfuur vervroegd om vragen over 'het thema' (G-Bank) te ontlopen. Een alliantie met G-Bank is van groot belang voor de ASLK, die de jongste jaren spectaculaire winstvooruitgang boekte maar in haar thuismarkt in groeimogelijkheden beperkt is. De G-Bank, traditioneel de grootste bankier in België, moet nog wennen aan een huwelijk met de voormalige spaarkas.

De winstevolutie bij de ASLK Bank is vrij spectaculair. In 1993, toen de overheid de helft verkocht aan Fortis, haalde de ASLK een magere 1,9 miljard winst op een balanstotaal van 2.051 miljard frank. Afgelopen jaar was de winst 7,9 miljard - een viervoud - bij een balanstotaal van 2.807 miljard. Het rendement op eigen vermogen (13,18 procent) mag gezien worden terwijl de ASLK Groep er in geslaagd is zonder noemenswaardige problemen afscheid te nemen van duizenden personeelsleden.

De ASLK is erg trots op haar positie van grootste Belgische bankverzekeraar, maar krijgt op die markt straks extra concurrentie van de combinatie KB-CERA-ABB en BBL/ING. Productvernieuwing en efficiënte technologische systemen moeten de ASLK performant houden, zegt Christian Basecq. Vooral in de tak leven boekte ASLK Verzekeringen vorig jaar een sterke vooruitgang. Het premie-inkomen steeg van 26,7 miljard tot 45,2 miljard frank door de introductie van nieuwe spaarproducten. "We hebben in de tak-Leven de laagste kost-inkomen-verhouding", zei Basecq.

De overheid heeft via de FPM nog een belang van 25,1 procent in de ASLK Groep (bank plus verzekeraar). FPM-topman Paul Van Rompuy zei gisteren niet te weten of de overheid volledig uit de ASLK gaat stappen. "Je weet nooit of de overheid daartoe beslist om de schuld te kunnen drukken met het oog op de euro, ook al zou het maar symbolisch zijn. De goudverkopen zijn ook symbolisch maar het gebeurde."

(PDD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234