Zaterdag 03/12/2022

Asiel

Asielzoekers uit Gazastrook bijna allemaal erkend

Een Palestijnse man met zijn kind op de arm een pamflet van het Israëlische leger dat de demonstranten oproept om het protest aan de grens op te geven. Beeld AFP
Een Palestijnse man met zijn kind op de arm een pamflet van het Israëlische leger dat de demonstranten oproept om het protest aan de grens op te geven.Beeld AFP

Het aantal Palestijnse asielzoekers in ons land is dit jaar fel toegenomen. Vooral migranten uit de Gazastrook vragen in ons land asiel aan. De onveilige situatie daar leidt ertoe dat de erkenningsgraad op vrijwel 100 procent ligt.

Ewoud Ceulemans

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben 386 Palestijnen een asielaanvraag ingediend in ons land. Dat is ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen het aantal Palestijnse asielzoekers 190 bedroeg. Over heel 2017 gaat het om 847 aanvragen van Palestijnen, blijkt uit statistieken van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS).

Palestina staat op de derde plaats in de lijst met landen van herkomst van asielzoekers dit jaar, na Syrië (802) en Afghanistan (413). In 2017 viel Palestina nog buiten de top 10. "Er is inderdaad sprake van een duidelijke toename", bevestigt Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal van het CGVS. "Een eenduidige oorzaak is daar niet voor, maar er zijn verschillende factoren die een verklaring kunnen bieden."

Nieuwe smokkelroutes

De voornaamste reden is de onveilige situatie in de Gazastrook. Sinds eind maart stierven 35 Palestijnen bij betogingen die door het Israëlische leger met geweld werden neergeslagen. Die situatie maakt repatriëringen onmogelijk, en leidt tot een hoge erkenningsgraad voor asielzoekers. "De erkenningsgraad voor vluchtelingen uit de Gazastrook ligt daardoor op vrijwel 100 procent", stelt Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Volgens Van den Bulck is de situatie in Gaza zo precair dat "het momenteel zo goed als onmogelijk is om mensen terug te sturen". Daarnaast leidt het ontstaan van nieuwe smokkelroutes tot nieuwe pogingen om Europa te bereiken. "De route van Noord-Afrika naar Italië boet aan populariteit in, maar we zien steeds meer migranten invliegen vanuit landen in het Midden-Oosten, zoals Egypte. Al dan niet met vervalste papieren."

Het aantal asielzoekers uit de Westelijke Jordaanoever ligt beduidend lager. Omdat de situatie daar veiliger is, maken zij veel minder kans op asiel.

In 2018 werd al in 94 Palestijnse dossiers een beslissing genomen: 87 asielzoekers werden erkend, zeven werden geweigerd. Ook in andere West-Europese landen is een stijging merkbaar, stelt Van den Bulck nog. Bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was niet bereikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234