Dinsdag 27/10/2020

Asielzoekers overspoelen Schaarbeeks park

Buurthuis Noorderzon in het Gaucheretpark zegt voortaan niet meer dan 40 asielzoekers te willen ondersteunen.

Met de ontruiming van het Noordstation op 18 september is de opvangcrisis misschien uit het zicht verdwenen, ze is daarom niet weg. Asielzoekers hebben hun matrassen versleept naar het nabijgelegen Gaucheretplein.

"Ik ben hier drie dagen geleden aangekomen", zegt de Bosnische Nemina Dzananovic in het Duits. In haar land kon ze niet meer blijven. Ze woonde bij haar ouders, tot die plots haar man naar het leven stonden. Waarom wil ze niet zeggen. "We konden ergens gaan wonen, maar daar moesten we betalen. En we hebben geen geld."

Nemina kwam naar Brussel omdat ze hoorde dat ze in België recht heeft op opvang. Ze wijst naar haar matras. "Ik ben erkend als vluchteling, maar toch moet ik 's nachts met mijn kind buiten slapen."

"Een geval van niet-toewijzing", zegt Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil. "Vandaag (gisteren, SS) moesten we voor 144 nieuwe asielzoekers een onderkomen zoeken. Voor twintig mensen was geen plaats. Die hebben we jammer genoeg met een papier van 'niet-toewijzing' naar het OCMW van hun verblijfplaats gestuurd."

Heel wat asielzoekers hebben echter nog geen gemeente toegewezen gekregen, of blijven in Brussel hangen. Daar mengen ze zich met uitgeprocedeerden, andere gelukzoekers en daklozen. "Wij kunnen het niet meer bolwerken", zegt Bertrand Dhuyvetter, de Schaarbeekse preventieambtenaar. Met buurthuis Noorderzon ondersteunt hij de asielzoekers. "Ze krijgen toegang tot het sanitair en in samenwerking met het OCMW voorzien we 's middags broodjes. Om vijf uur 's avonds sluiten we. Maar de mensen blijven komen. Het moet stoppen."

Dhuyvetter wil de werking van Noorderzon niet in het gedrang brengen. Daarom heeft hij een grens gelegd: niet meer dan 40 asielzoekers. "We hebben hier ook nog cursussen voor analfabeten, juridische bijstand, een sociale dienst. Dat moet allemaal blijven werken. We kunnen onze doelgroep niet zomaar op straat zetten omdat andere mensen dringender hulp nodig hebben."

Intussen komt ook een Waalse vzw voor Roma ter plaatse om de kinderen op te vangen. Buurtbewoners voorzien eten en kleren.

Burgemeester Cécile Jodogne (FDF) zegt alleen maar de hoogste nood te kunnen lenigen. "Schaarbeek is niet voorzien op grote stromen asielzoekers. De opvangcrisis is een gedeelde verantwoordelijkheid. Er zijn vluchtelingen op ons grondgebied die allang zijn uitgeprocedeerd. Dat men die mensen eindelijk eens oppakt en naar de grens brengt in plaats van ze het bevel te geven na vijf dagen het grondgebied te verlaten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234