Maandag 28/09/2020

Asielzoekers opvangen? Dat mag zomaar niet

Sinds de asielcrisis een nieuw hoogtepunt bereikte, krijgen organisaties in het veld veel vragen van particulieren om asielzoekers thuis op te vangen. Zo ook Frank Duchêne, hij richtte met zijn vrouw een Facebook-groep op. Fedasil reageert afwijzend. 'Wij vinden het geen goed idee.'

"Dagelijks tien tot vijftien mailtjes." Exacte cijfers hebben ze niet bij Fedasil, het agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers. Om de simpele reden dat ze tot voor kort geen enkele mail binnenkregen. Het is dus duidelijk dat de recente asielcrisis een gevoelige snaar heeft geraakt bij een groot aantal mensen. Ze zijn getroffen door beelden van wanhopige vluchtelingen op Kos en in Calais, maar evengoed door asielzoekers in Brussel die door de Dienst Vreemdelingenzaken op straat worden gezet. Ze willen zelf iets doen en bieden aan om vluchtelingen thuis op te vangen.

Andere organisaties die te maken hebben met vluchtelingen vertellen hetzelfde verhaal. "Vorige week kregen we plots een tiental mailtjes van mensen die opvang wilden voorzien", zegt Gilles Knockaert van Caritas, een internationale hulporganisatie met poot in België. "Voordien gebeurde dat bijna nooit.". Bij Orbit, een vzw die werkt rond migratie, liepen vier mailtjes binnen van kandidaten uit onder meer Leuven en Sint-Idesbald. Ook daar waren dat soort contacten tot voor een paar weken uiterst zeldzaam.

Spaanse Burgeroorlog

Frank Duchêne behoort niet tot een organisatie en is nog maar een paar dagen actief betrokken bij de vluchtelingenproblematiek. Maar ook hij heeft de interesse om opvang te bieden snel zien toenemen. Afgelopen maandag richtte hij de Facebook-groep 'Vluchtelingen thuisopvang' op. In de groep kunnen gastgezinnen zich aanmelden om oorlogsvluchtelingen onderdak te bieden. In twee dagen tijd hebben al meer dan twintig mensen zich aangeboden.

Duchêne, een voormalig lid van de Belgische band Hooverphonic, wil met zijn gezin ook zelf mensen opvangen. "Mijn redenen om niets te doen, waren op", legt Duchêne uit. "De laatste weken heb ik met mijn vrouw veel gepraat over de vluchtelingen die we dagelijks op tv zagen. We kwamen tot de vaststelling dat er in onze beide families een lange traditie is van hulp en opvang aan oorlogsvluchtelingen. In de twee wereldoorlogen, maar ook met de Spaanse Burgeroorlog of de Troubles in Noord-Ierland waren er altijd wel vluchtelingen die tijdelijk onderdak vonden bij mijn of haar familie. Vervolgens hebben we hebben een lijst gemaakt met alle redenen die we konden verzinnen om geen opvang aan te bieden. Geen enkele reden was nieuw. Onze families hadden ze in het verleden evengoed kunnen inroepen. Maar zij verkozen om zich te engageren. Waarom wij dan niet?"

Zo groot de bereidheid van mensen als Duchêne om iets te ondernemen, zo klein de kans dat ze op korte termijn iemand zullen kunnen opvangen. Fedasil zegt blij te zijn met de mails die ze krijgen, maar wil niet meewerken aan het onderbrengen van asielzoekers bij particulieren. "De asielzoekers hebben specifieke en professionele begeleiding nodig", zegt Mieke Candaele van Fedasil. "Die kunnen wij het beste bieden. Ik denk dat mensen niet altijd goed nadenken over wat er allemaal bij komt kijken." Bij Caritas klinkt hetzelfde geluid. Knockaert: "Wij zijn zeer voorzichtig met asielzoekers die nog in hun asielprocedure zitten. Die worden toch het best in een traditioneel opvangcentrum ondergebracht."

En wat met vluchtelingen die al asiel hebben gekregen? Zowel Fedasil als Caritas hebben geen structuren om die in contact te brengen met potentiële gastgezinnen. Kandidaten worden doorverwezen naar het plaatselijke OCMW of naar lokale welzijnsorganisaties. Beide organisaties geven wel aan dat ze "op termijn zullen bekijken wat mogelijk is."

Als het aan Duchêne ligt, zal het veel sneller gaan. Hij ziet geen tegenstrijdigheid tussen opvang door gastgezinnen en de begeleiding van Fedasil of Caritas. "Ons initiatief is geen concurrentie, maar net een aanvulling op de bestaande opvangcapaciteit." zegt hij. Duchêne staat duidelijk met twee voeten in de 21ste eeuw. Hij legt sterk de nadruk op het belang van coördinatie en professionaliteit bij de opvang van vluchtelingen. "Kijk, vroeger bestond er rond een gastgezin automatisch een heel netwerk. Buren, familie en vrienden zorgden allemaal een beetje mee voor opvang. Die netwerken zijn nu verdwenen, maar we hebben wel middelen om nieuwe netwerken te smeden. Facebook kan daar zeker bij helpen. En waarom zou er geen netwerk kunnen gevormd worden tussen een gastgezin en de verschillende mensen die een asielzoeker begeleiden?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234