Woensdag 01/12/2021

Asielzoekers geweerd uit kazerne

Er komt voorlopig geen asielzoekerscentrum in de voormalige Duitse legerbasis van Arendonk. Het hof van beroep in Antwerpen heeft beslist dat de werkzaamheden aan het gebouw illegaal gebeuren, omdat de overheid daarvoor geen bouwvergunning heeft aangevraagd. Gisteren arriveerden evenwel ook de eerste asielzoekers, maar zij moesten meteen weer vertrekken. Er staat namelijk een dwangsom per dag op het voortdoen van de werken en het huisvesten van de vluchtelingen zolang er geen vergunning is.

Arendonk

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra /Bart Eeckhout

Aan de basis van het arrest liggen zes omwonenden die eerder een kortgeding hadden aangespannen tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Maar de kortgedingrechter vond dat het zestal niet kon aantonen welke schade zij van het centrum zouden ondervinden. Bovendien vond hij dat het niet bewezen was dat de gemeente meer dan enkel instandhoudingswerken uitvoerde aan het centrum, iets waarvoor geen vergunning nodig is. Het hof van beroep oordeelde daar nu anders over.

Volgens gemeenteraadslid Herman Hermans (Nieuw Veilig Arendonk) had burgemeester Ernest Buys (CVP) de achterban voorgehouden dat het inderdaad om onderhoudswerken ging. "Maar je kunt vandaag beter 'Gebuysd' schrijven, want het gaat hier over twintig miljoen frank aanbestedingswerken."

Normaal gezien moest de legerbasis, die sinds 1997 leegstaat, vanaf dit jaar plaats bieden aan zeshonderd asielzoekers. De eerste vijftig arriveerden gistermiddag omstreeks half drie, tot grote verontwaardiging van Hermans. "Wat een machtsmisbruik van minister Johan Vande Lanotte (Maatschappelijke Integratie, SP). Hij kan nog niet eens het arrest van het hof van beroep afwachten, maar zet onmiddellijk mensen op de bus richting Arendonk. Vande Lanotte gaat hier serieus op zijn bek."

Inmiddels is voor de asielzoekers al een oplossing gevonden. "Wij hebben die mensen een boterham gegeven en ze meteen doorverhuisd naar het asielzoekerscentrum van Sint-Truiden", verklaart Geneviève Lombaerts, woordvoerster van Vande Lanotte. Volgens haar vormt dat geen enkel probleem voor de opvangscapaciteit. "Wij beschikken momenteel over een 8.000-tal plaatsen voor asielzoekers. Daarvan zijn er op dit ogenblik 1.800 vrij."

Hermans is niet tegen de komst van asielzoekers, hij vindt alleen dat de gemeente de letter van de wet moet respecteren. "Vanaf het begin wist ik dat er een bouwvergunning nodig was. Dat staat in artikel 99, paragraaf 1 van het decreet van 18 mei 1999 inzake Ruimtelijke Ordening. Bovendien bevindt de kazerne zich in een witte zone. Daar mag niet gebouwd worden. Om er een asielzoekerscentrum te vestigen, is er eerst een gewestplanwijziging nodig."

Hermans betwijfelt of er ooit nog een asielzoekerscentrum zal komen. "In normale omstandigheden kun je geen vergunning afgeven voor werken die al zijn uitgevoerd. De kans dat de gemeente de aanpassingen moet afbreken, bestaat dus." Volgens Lombaerts is dat niet zo. "Het betreft een terrein van openbaar nut. Voor een asielzoekerscentrum kan zonder probleem een bouwvergunning worden afgeleverd."

Dat er nog geen bouwvergunning was aangevraagd, wijt het kabinet-Vande Lanotte aan een fout advies van de Administratie Ruimtelijke Ordening van het Vlaamse Gewest (Arom). Die had laten verstaan dat de werken in Arendonk niet vergunningplichtig waren. Lombaerts laat er geen twijfel over bestaan dat de opening van het asielzoekerscentrum in Arendonk slechts tijdelijk uitgesteld is. "Precedenten met andere centra bewijzen dat wij het bij het rechte eind hebben."

Rechter oordeelt dat bouwwerken aan basis Arendonk illegaal gebeuren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234