Zondag 06/12/2020

Politiek

Asielprocedure wordt strenger: geen opvang meer voor wie Dublinregels niet volgt

Minister De Block zal asielzoekers wel nog ondersteunen als zij willen terugkeren naar hun land van oorsprong.Beeld Photo News

De opvangcentra zitten overvol en dus zullen mensen die de asielprocedures misbruiken sneller uit de opvang gezet worden. “Zo kunnen we de échte nieuwkomers een opvangplaats garanderen tijdens de wintermaanden.” Maar volgens Theo Francken is dat juridisch even gewaagd als asielquota invoeren.

Door de toename van het aantal asielzoekers staat de capaciteit in onze opvangcentra zwaar onder druk. Daarom is minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) met Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) overeengekomen om strenger op te treden tegen wie misbruik maakt van de asielprocedures. Zo dienen zich in ons land regelmatig mensen aan die al asiel gekregen hebben in een ander land. Toch reizen ze door naar België, bijvoorbeeld voor de sociale bescherming die ze hier dan genieten.

Deze mensen krijgen uiteindelijk zelden asiel in België, omdat men tijdens de procedure - dankzij onder meer de Europese databanken - merkt dat ze al ergens anders asiel hebben gekregen. Toch hebben ze wel tijdens de hele procedure - inclusief eventuele beroepsprocedures - recht op bed, bad en brood: op een plaats in de opvang dus.

Nu zal Fedasil hen die opvang weigeren, zodra DVZ ziet dat zij al elders asiel kregen. Dat valt in veel gevallen eenvoudig te controleren via de Europese databanken, iets wat al systematisch gebeurt. Het nieuwe is dat dat voortaan sneller gevolgen zal hebben voor de opvang. “Zij hebben al een recht op verblijf en sociale bescherming in een ander land”, aldus De Block. “Zo kunnen we de echte nieuwkomers een opvangplaats garanderen tijdens de wintermaanden.” De vraag is natuurlijk: als die opvang wettelijk gezien geweigerd kan worden in geval van misbruik, waarom gebeurt dan dan nu pas? 

Onderduiken

Een tweede maatregel heeft betrekking op mensen die de Dublinregels ontwijken. Die bepalen dat een asielzoeker een aanvraag moet indienen in de eerste EU-lidstaat waar hij aankomt. Sommigen zijn bijvoorbeeld in Griekenland geregistreerd, maar vroegen daar nooit asiel aan en reisden door naar ons land. Vragen die mensen hier toch asiel aan, dan moeten ze teruggestuurd worden naar de lidstaat van aankomst. DVZ kan een vrijwillige of gedwongen terugkeer organiseren, maar er zijn ook asielzoekers die van de radar verdwijnen. Ze duiken onder, bijvoorbeeld bij familie, en kloppen zes maand later weer aan - want volgens de Dublinregels is hun asielprocedure vanaf dan de verantwoordelijkheid van ons land.

Normaal hebben ze, zodra ze een nieuwe aanvraag indienen, weer recht op opvang. Maar ook hier zal Fedasil de opvang weigeren, aldus De Block. De achterliggende redenering: wie zo lang kan onderduiken, heeft geen nood aan door de overheid georganiseerde opvang. Indien nodig zal DVZ ook de termijn om het grondgebied te verlaten verlengen naar 18 maanden, zodat ze al die tijd geen nieuwe asielprocedure kunnen starten.

Waarom nu pas?

De vraag is: als die opvang geweigerd kan worden bij dergelijk misbruik, waarom gebeurde dat dan nog niet? Omdat niet zeker is dat dat ook juridisch stand houdt. “Juridisch is dat even gewaagd en risicovol als asielquota invoeren”, aldus Theo Francken (N-VA) op Twitter. Francken voerde op het einde van zijn staatssecretarisschap quota in om het aantal asielaanvragen per dag te beperken. Die quota werden nadien vernietigd door de Raad van State en De Block liet niet na om dat bij elke gelegenheid in herinnering te brengen. Nu bewandelt ze volgens Francken een gelijkaardig pad. “Maar eindelijk gebeurt er iets.”

Kwetsbaarheid

Beide groepen zullen wel nog ondersteuning krijgen als zij willen terugkeren naar hun land van oorsprong, het land waar ze al erkend zijn als asielzoeker of waar ze in een asielprocedure zitten. Minister De Block voegt er nog aan toe dat Fedasil een weigering tot opvang altijd op een individuele basis zal beoordelen, en rekening zal houden met de kwetsbaarheid van de betrokkenen, bijvoorbeeld in het geval van ziekte.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234