Zondag 31/05/2020

Asielmanager trekt aan alarmbel

1Oorlogsvluchtelingen opvangen in oude kazernes

Probleem: “Het is een kwestie van dagen of weken voor de oorlogsvluchtelingen op onze stoep zullen staan”, waarschuwt de asielmanager. “Wij hebben hun revoluties toegejuicht, dus mogen we hen ook niet in de kou laten staan.”

Oplossing: De oorlogsvluchtelingen uit het Midden-Oosten moeten een apart statuut krijgen zodat ze niet onnodig asiel aanvragen en het asielsysteem belasten. Dat speciaal statuut is niet eeuwigdurend, het moet soepel zijn en regelmatig geëvalueerd worden. De vluchtelingen uit Libië en Tunesië moeten niet in het reguliere netwerk worden gehuisvest, maar in aparte centra. De kazernes die leegstaan na de legerhervorming, zoals Diest, Ans of Baronville, lijken De Roo daar geknipt voor. Hoogstwaarschijnlijk zal defensieminister Pieter De Crem (CD&V) die nieuwe bestemming voor ‘zijn kazernes’ niet zien zitten. De kazernes die nu al gebruikt worden als noodopvangcentra stond hij met frisse tegenzin af.

“Uiteraard staat die nationale aanpak niet los van de Europese initiatieven”, voegt De Roo er nog aan toe. “Tussen de Europese landen moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over de opvang van deze vluchtelingen. Allereerst moet de EU proberen om al deze mensen in de buurt van hun thuislanden op te vangen. Lukt dat niet, dan moeten er desnoods quota afgesproken worden per land, zodat de lasten over de Europese lidstaten verdeeld worden. Die verdeling kan al gebeuren wanneer de vluchtelingen toekomen op het eiland Lampedusa.”

2Meer geld voor asielinstanties

Probleem: Toen de stations eind vorig jaar vol lagen met asielzoekers die geen plek hadden om te slapen, heeft de regering een crisisplan goedgekeurd. Dat plan lijkt te werken, sinds 6 december vindt Fedasil een slaapplek voor alle nieuwe asielzoekers. Met de komst van de oorlogsvluchtelingen vreest De Roo echter dat er binnenkort weer dwangsommen zullen moeten uitbetaald worden aan dakloze asielzoekers.

Oplossing: De budgetten voor de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CGVS) en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) moeten omhoog zodat deze instanties de instroom kunnen bijbenen en hun achterstand kunnen wegwerken. “De gemiddelde proceduretijd moet teruggebracht worden tot 6 à 8 maanden, zoals in de ons omringende landen. Enkel op die manier zal België een minder aantrekkelijk alternatief worden.”

3Instroom van asielzoekers inperken

Probleem: Vorig jaar dienden in België 19.941 mensen een asielaanvraag in, een stijging met 16 procent tegenover 2009.

Oplossing: Meer en betere ontradingscampagnes in de landen die voor een constante stroom aan asielzoekers zorgen. De meeste aanvragen kwamen uit Kosovo, ook andere Balkanlanden zoals Servië, Macedonië en Armenië staan - samen met Rusland en Guinee - in de top tien. “Maak dat je in die landen gerichte campagnes voert die naam waardig”, zegt de asielcoördinator. “Met spotjes op tv en artikels in de kranten en tijdschriften die een zeer duidelijke boodschap verkondigen: je komt enkel naar België om asiel aan te vragen, niet om te werken. De ontrading die nu gebeurt, gaat in de goede richting, maar blijft veel te pover. Politici weten heus wel hoe een goede campagne eruit ziet.”

4Afgewezen asielzoekers sneller het land uit

Probleem: De gedwongen uitwijzingen staan op het laagste peil in tien jaar.

Oplossing: Het gebrek aan informatiedoorstroming tussen Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil is een oud zeer. Vaak weet DVZ niet welke uitgeprocedeerde asielzoekers in de opvangcentra verblijven, terwijl die dienst hen net zou moeten uitwijzen. De opvangcentra weten dan weer niet welke asielzoekers een bevel hebben gekregen om het grondgebied te verlaten. “Daarom moet er één database komen voor alle asielinstanties.”

5Hotelopvang ten einde tegen eind maart

Probleem: In en rond Brussel zitten nu nog 750 asielzoekers op hotel. In die hotels blijven de asielzoekers verstoken van enige sociale, medische of juridische bijstand.

Oplossing: “Tegen volgende week zullen dat er nog 500 zijn”, maakt De Roo zich sterk. “Eind maart zal de hotelopvang dus ten einde zijn.” Wat wel een probleem blijft, is de opvang van de circa 120 ‘minderjarigen’ die nu nog in die hotels slapen. De identificatie en leeftijdscreening van die jongeren zou veel sneller moeten verlopen én de gemeenschappen zouden de niet-asielzoekers binnen deze groep moeten opvangen. “Helaas doen de gemeenschappen dat nu niet, waardoor die jongeren in de federale centra terechtkomen. Een samenwerkingsprotocol tussen de federale regering en gemeenschappen is hier echt wel op zijn plaats.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234