Zondag 20/10/2019

Ebola

Artsen Zonder Grenzen zoekt steun voor eenzame strijd tegen ebola

Beeld © DANIEL BEREHULAK / NYT

Artsen Zonder Grenzen lanceert vandaag een campagne waarmee het financiële en morele steun vraagt aan de Belgische bevolking. De organisatie is de enige in het Westen en in ons land die nu op grote schaal ebola behandelt. "We kunnen alle hulp gebruiken", stelt ze. Noch onze overheid, noch Consortium 12-12 gaat daar voorlopig op in.

Bijna 300 internationale en 3.000 nationale medewerkers van Artsen Zonder Grenzen (AZG) staan op dit moment in voor de ebolabedden in Guinee, Sierra Leone en Liberia. De organisatie is de enige die zo nadrukkelijk aanwezig is. Maar alleen kan ze het virus onmogelijk de baas. Er is hulp nodig. Veel hulp.

AZG kijkt daarvoor, net als de Belgische ebola-ontdekker Peter Piot, in eerste instantie naar de overheden. De westerse legers zijn daarvoor uitermate geschikt. Ons land heeft onder meer virologen in het leger en kan dankzij B-Fast, het multidisciplinaire urgentieteam, snel en efficiënt een hulpoperatie op het getouw zetten. Binnen de regering worden de mogelijkheden tot inzet onderzocht, maar er viel nog geen concrete beslissing, klonk het bij het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders (MR).

Meer dan centen

AZG neemt dan maar het heft in handen: vandaag pakken ze uit met een campagne. Die is bedoeld voor fondsenwerving, stelt operationeel directeur Bart Janssens. Hoeveel middelen nodig zijn, maken ze vandaag bekend. Ze hopen op meer dan alleen centen. "De campagne, die ook gevoerd wordt via sociale media, moet ook morele steun leveren aan onze teams ter plekke. Voor hen zijn de missies zijn niet alleen fysiek maar ook psychisch zwaar."

Janssens hoopt dat niet alleen burgers maar ook organisaties zullen bijspringen. Die moeten niet de specialistische knowhow hebben. "Er zijn ook veel niet-medische zaken waarbij hulp welkom is: zo is er ook nog veel mankracht nodig om informatie te verspreiden over de bescherming tegen ebola. Ook op het vlak van water en sanitair is er nog veel werk."

Ook klassieke ngo's kunnen zinvol bijdragen. Hij doelt onder meer op ngo's als die in het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (Caritas, Dokters van de Wereld, Plan, Unicef, Oxfam en Handicap). Die organisaties zijn in de betrokken landen aanwezig, maar houden zich niet bezig met het behandelen van patiënten.

Draagvlak

Directeur Erik Todts ziet echter geen reden om grootschalige inzamelacties als die bij Syrië 12-12 of Haiyan 21-21 op poten te zetten. "Alledrie de voorwaarden zijn niet vervuld. Het moet om een buitengewone noodsituatie gaan. Op sociaal-economisch vlak lijkt de impact hier minder verwoestend dan in pakweg Syrië, waar de financiële nood nu groter is. Verder moeten we als consortium een groot verschil kunnen maken en ten slotte zijn we van mening dat het draagvlak in ons land niet groot genoeg is. We kunnen niet om de haverklap gratis medewerking vragen van media, reclamebureaus enzovoort."

Nochtans zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week dat het maar de vraag is of de getroffen landen de epidemie ooit te boven kunnen komen.

Ook AZG gelooft dat de humanitaire crisis voldoende groot is. Ebola gaat voor hen over meer dan zieken en doden. "Hele landen worden door ebola ontwricht - dat gaat van falende gezondheidssystemen tot de economieën die overhoop liggen. Ngo's moeten daarom buiten de lijntjes durven kleuren, een open geest en ambitie hebben. Alleen zo krijgen we dit onder controle."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234