Vrijdag 30/07/2021

Artsen zonder Grenzen heeft 'al genoeg geld voor noodhulp'

'Laat er geen verwarring zijn: dit is geen oproep om te stoppen met storten'

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

Nog geen tien dagen na de verwoestende tsoenami heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) al genoeg giften gekregen om zijn deel in de noodhulp te organiseren. "Dat betekent geenszins dat we geen stortingen meer kunnen gebruiken", verduidelijkt communicatiedirecteur Peter Casaer. "Maar we hebben de gewoonte onze donateurs heel precies in te lichten over wat we met hun geld doen. Voor alle giften die nu nog binnenkomen, kunnen we de precieze bestemming nog niet aangeven."

Wereldwijd zamelde AzG al 38 miljoen euro in, waarvan 1,1 miljoen in België. De organisatie is vooral actief in de zwaar getroffen Indonesische province Atjeh, maar is ook in Thailand, India en Birma aanwezig. "Wij kijken eerst ter plaatse wat we kunnen doen en hoeveel dat gaat kosten", zegt Casaer. "De eerste fase is altijd heel duur. Alles is verwoest, dus besteden we veel geld aan transport en logistiek. We beperken ons nu ook niet tot medische hulp, mensen hebben nu van alles nodig, drinkwater, huisvesting." Intussen heeft AzG wel voldoende geld om die urgentiefase te betalen.

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, doet de organisatie ook aan hulp op lange termijn. "Eenmaal de hoogste nood gelenigd, keren we terug naar onze corebusiness. We investeren dan in gezondheidsstructuren, ziekenhuizen en personeel. We doen dat zoveel mogelijk in samenwerking met de lokale artsen en overheden. Dat is een werk van lange adem, maar kost wel minder." Het probleem waar AzG nu mee geconfronteerd wordt, is dat er nog geen inschattingen bestaan van hoeveel die tweede fase zal kosten. "Wanneer we dat weten, zullen we onze donateurs opnieuw aanspreken."

AzG is sowieso een buitenbeentje onder de hulporganisaties. Het sloot zich niet aan bij het consortium dat met één rekeningnummer (12-12) werkt, maar behield gewoon zijn eigen nummer (60-60). Om praktische redenen en omdat AzG heel erg op zijn onafhankelijkheid staat. Het geld dat nu nog binnenkomt, kan naar de langetermijnprojecten gaan, maar evengoed naar andere crisissituaties, zoals het door oorlog en honger geteisterde Darfur, in Soedan. "Voor alle duidelijkheid: dit is geen oproep om te stoppen met storten", benadrukt Casaer. "We willen alleen correcte informatie geven over wat we met het geld doen."

Andere organisaties vinden de mededeling van AzG 'fair', maar kennen hetzelfde 'probleem' nog lang niet. Het Internationale Rode Kruis is wel al met de wederopbouw bezig en schat dat het zeker nog vijf jaar in de regio aanwezig zal blijven. Dat kost handen vol geld en zelfs de massale solidariteit van de voorbije dagen zal nog niet voldoende zijn. Ook Oxfam Solidariteit heeft al plannen voor de rehabilitatie en is in zoveel getroffen regio's actief dat er nog heel wat geld nodig is. (LVI)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234