Geweld in Syrië
Artsen zonder Grenzen: "40 procent oorlogsslachtoffers zijn vrouwen en kinderen"
De medische zorg in Syrië heeft ernstig te lijden onder luchtaanvallen. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn het afgelopen jaar 94 keer aanvallen uitgevoerd op in totaal 63 ziekenhuizen en andere medische vestigingen. Verder stelt de organisatie dat 30 tot 40 procent van de oorlogsslachtoffers in Syrië vrouwen en kinderen zijn. Verontrustend, want dat wijst erop dat burgerlijke gebieden consequent getroffen werden door lucht- en andere aanvallen.
Het conflict in Syrië duurt nu al vijf jaar en de humanitaire tol blijft enorm hoog. In een nieuw rapport, waarin Artsen zonder Grenzen de verwoestende impact van de oorlog in kaart brengt, wordt het aandeel vrouwen en kinderen onder de slachtoffers gebruikt als een indicatie voor het aantal burgerslachtoffers.
De organisatie schetst de medische en humanitaire gevolgen van de toegenomen militaire acties in 2015 op basis van de gegevens van 70 ziekenhuizen die ze in 2015 ondersteunde. Het rapport maakt daarbij een onderscheid tussen de ziekenhuizen die AzG ondersteunt in de regio rond Damascus en die in het noordwesten van Syrië.
Lees verder onder de afbeelding
De gegevens van die ziekenhuizen schetsen de gewijzigde oorlogssituatie in het land. Vanaf september waren minder doden en gewonden te betreuren in en rond Damascus, maar in het noordwesten nam het aantal slachtoffers toe.
Verontrustend is dat 31 procent van de 4.634 oorlogsdoden en 40 procent van de 93.162 gewonden in de ziekenhuizen rond Damascus vrouwen en kinderen waren. 19 procent van de 2.375 doden in het noordwesten waren kinderen jonger dan 5. Onder de 61.485 oorlogsgewonden werd 17 procent vrouwen en kinderen geteld.
De ngo kaart ook het grote aantal overlijdens door hongersnood (49 tussen 1 december 2015 en 29 januari 2016) in de bezette stad Madaya aan. Volgens Artsen zonder Grenzen is het een voorbeeld van de desastreuze medische en humanitaire gevolgen van de militaire strategie.
Lees verder onder de grafieken
Aanslagen op ziekenhuizen
In totaal werden 94 bominslagen geteld op de door AzG ondersteunde ziekenhuizen. 12 ziekenhuizen werden hierbij volledig verwoest. Een eerste piek was er in mei en juni 2015, toen de militaire activiteit toenam in Homs, Hama en Idlib. Twee faciliteiten in Hama en één in Idlib werden in die maanden vernietigd door luchtaanvallen, 18 andere werden beschadigd. Een tweede piek volgde in oktober, toen één kliniek verwoest werd en 14 andere beschadigd.
In de regio rond Damascus was het aantal aanvallen op ziekenhuizen doorheen het jaar meer constant, maar was er een piek in december. Er werden ook 16 incidenten gemeld van aanvallen op ziekenwagens.
Een verontrustend aantal van deze aanvallen gebeurde met de 'double tap'-strategie, die erop gericht is zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Na een eerste aanval volgt er binnen het uur nog een tweede, met als doel het medische personeel te treffen dat na de eerste aanslag ter hulp kwam. Eind 2015 werden vier ziekenhuizen getroffen met deze methode.
De cijfers in het rapport hebben enkel betrekking op de ziekenhuizen die ondersteund worden door Artsen zonder Grenzen. Toch tonen ze de totale ravage in Syrië, stelt de organisatie.