Zaterdag 06/06/2020

Artsen vechten nut prostaatkankercampage aan

Brussel

Van onze medewerker

De Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen (WVHV) reageert hoogst verbaasd op de grootschalige preventieve actie rond prostaatkanker die de provincie Vlaams-Brabant op poten wil zetten. De provincie wil de 111.334 mannelijke inwoners uit de leeftijdsgroep tussen vijftig en zeventig jaar per brief aansporen om bij de huisarts een preventief onderzoek te ondergaan. "Er bestaat echter geen steekhoudend preventief onderzoek", reageert het WVHV. "Door de soloslim van de provincie Vlaams-Brabant wordt aan de bevolking nog maar eens een misleidende boodschap gegeven."

Tot vandaag heeft de medische wetenschap geen adequate behandeling klaar voor prostaatkanker. "Prostaatkanker kent een zeer grillig verloop", zegt uro-androloogprofessor Bo Coolsaet. "Dé prostaatkanker bestaat eigenlijk niet. Soms is de kanker zeer agressief. In andere gevallen evolueert hij bijzonder traag en kan een man twintig jaar leven zonder klachten. Ik begrijp de bezorgdheid bij de provincie zeer goed, maar de vraag is of een preventief onderzoek iets oplevert. Op dit moment bestaat een verbeterde vorm van de zogenaamde PSA-test (de test die ook de provincie Vlaams-Brabant wil laten uitvoeren). Daarbij wordt gespeurd naar PSA (prostaatspecifiek antigeen). De oorspronkelijke versie van de test leverde zoveel vals positieve en vals negatieve resultaten op dat hij onbruikbaar was. De nieuwe versie peilt naar het vrije gedeelte PSA. Wanneer dit aantal hoger ligt dan 20 procent, is de kans op kanker gering. Wanneer het onder de 10 procent ligt, is de kans vrij groot. Tussenin zitten we met een grijze zone."

Hoewel de test dus betere resultaten oplevert, blijft de betrouwbaarheid bedenkelijk. "Om echt efficiënt te zijn, zouden de mannen jaarlijks opnieuw gescreend moeten worden. Dat impliceert niet alleen extra geld, heel wat mannen zullen ook nodeloos ongerust gemaakt worden. Soms kan het vijftien tot twintig jaar duren voor er echt duidelijkheid is. Daarbovenop komt nog de vraag wat we in het geval dat kanker vastgesteld wordt, moeten doen. Op urologische congressen wordt al twintig jaar gediscussieerd over het nut van opereren. Als het om een weinig kwaadaardige vorm gaat, is een operatie sowieso twijfelachtig. Het gaat immers om een belangrijke ingreep waarbij de kans op erectiestoornissen of urineverlies achteraf niet gering is. Als het om een kwaadaardige vorm gaat, opereren we vaak voor niets. Uitzaaiingen kunnen immers niet altijd opgespoord worden."

De vraag naar de relevantie van het onderzoek is volgens professor Coolsaet dan ook zeer terecht. Zeker het argument van de provincie dat er al twee soortgelijke preventieve onderzoeken (naar baarmoederhals- en borstkanker) voor vrouwen lopen en dat het bijgevolg tijd is dat er iets voor mannen gebeurt, kan op weinig begrip rekenen.

"Onderzoek evenredig verdelen over de beide seksen lijkt me niet meer van deze tijd. Als men dan toch typisch mannelijke problemen wil onderzoeken, zou men beter nagaan waarom de levensverwachting van mannen zeven jaar lager ligt dan die van vrouwen terwijl dit verschil in 1920 amper één jaar bedroeg." (ToC)

Professor Coolsaet: 'Het argument dat er ook eens iets voor mannen moet gebeuren, is niet meer van deze tijd'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234