Dinsdag 06/12/2022

'Artsen mogen geen geneesmiddelen verkopen'

Apothekersbond: 'Dokters eisen invloed farma-industrie exclusief voor zichzelf op'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Het plan van het grootste artsensyndicaat BVAS om de taak van de apothekers over te nemen en zelf medicijnen te verdelen (DM 7/6), is wettelijk niet te realiseren. VLD-senator Annemie Van de Casteele diende onlangs een wetsvoorstel in om het artikel dat de medisch-farmaceutische cumul onder welbepaalde voorwaarden nog toelaat, helemaal af te schaffen. 'Ik heb minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) gevraagd hoeveel artsen er nog voldoen aan die voorwaarden voor cumul. Het antwoord was duidelijk: geen enkele.'

De tijden dat het geld nog met bakken in de sociale zekerheid werd gestort, liggen intussen al eventjes achter ons. Vandaag wordt de rem gezet op de uitgaven, en op die krimpende markt doen artsen en apothekers er alles aan om hun terrein af te bakenen. Daarbij is elke extra cent meegenomen, ook en vooral de vele centen die de farma-industrie veil heeft om nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen.

Voormalig minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Groen!) schroefde het gebruik van monsters terug in de hoop zo de impact van de farma-industrie op het voorschrijfgedrag van artsen in te perken. Die maatregel werd onlangs echter door minister Demotte teniet gedaan: hij verhoogde het aantal monsters dat firma's gratis aan artsen kunnen bezorgen opnieuw tot acht per nieuw geneesmiddel. Die staaltjes hebben volgens de artsen een sociale functie - ze worden vooral gebruikt om patiënten die het minder breed hebben financieel te sparen - maar ze vormen tegelijk ook een belangrijke introductie van de farma-industrie in het dokterskabinet. De apothekers nemen daar aanstoot aan. Volgens de apothekers wordt het uitdelen van de staaltjes dan ook beter door hén ter harte genomen, waarbij fijntjes verwezen wordt naar de beïnvloeding door de farma-industrie.

Maar de medische monsters zijn slechts de druppel die de emmer tussen apothekers en artsen heeft doen overlopen. Het grootste artsensyndicaat pikt het niet dat de apothekers steeds verder op 'hun terrein' komen. De echte steen des aanstoots daarbij is het akkoord dat de apothekers enkele maanden terug met minister Demotte afsloten en waarin de apothekers een aantal punten scoren. Punten die volgens de BVAS worden gescoord op de rug van de artsen. Bovendien nemen de artsen er aanstoot aan dat ze niet betrokken zijn bij dat overleg.

"De artsen vinden dat we op hun terrein komen, maar dat is niet zo", zegt Dirk Broeckx, secretaris-generaal van de apothekersbond APB. "We spelen een aanvullende rol. De artsen eisen de invloed van de farmaceutische industrie exclusief voor zichzelf op. De wijze waarop de BVAS nu in de aanval gaat door zelf medicijnen te gaan verdelen, is ongehoord."

Bovendien ontbreekt elke wettelijke basis voor de plannen van de BVAS. "De medisch-farmaceutische cumulatie is bij wet verboden", zegt Annemie Van de Casteele (VLD). "Er zijn slechts twee uitzonderingen. Cumul kon nog voor artsen voor wie het door hun kleine praktijk sociaal onmogelijk was om te overleven zonder de verkoop van geneesmiddelen en voor artsen die in de onmiddellijke omgeving geen apotheker hebben. Maar uit het ministeriële antwoord op mijn parlementaire vraag blijkt dat er geen artsen in die situatie zijn. Ik heb een wetsvoorstel ingediend om die verouderde artikelen te schrappen. Maar zelfs mét die artikelen is er momenteel geen wettelijke basis voor het plan van de BVAS."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234