Dinsdag 06/12/2022

Artsen kampen met alcoholprobleem

20,5 procent van specialisten ouder dan 55 is probleemdrinker - 33,2 procent van artsen ouder dan 65 heeft alcoholprobleem - vanaf 55 doet tien procent wekelijks aan binge drinking Beeld UNKNOWN
20,5 procent van specialisten ouder dan 55 is probleemdrinker - 33,2 procent van artsen ouder dan 65 heeft alcoholprobleem - vanaf 55 doet tien procent wekelijks aan binge drinkingBeeld UNKNOWN

Eén op de vijf medisch specialisten ouder dan 55 jaar in ons land kampt met een alcoholprobleem. Vanaf 65 jaar stijgt dat aantal tot 33,2 procent. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.500 artsen van professor Geert Dom.

Eline Delrue

Het drinkpatroon van medici past in een ruimer kader. "Alles wijst erop dat we met een oudere generatie zitten die niet alleen meer drinkt, maar ook vaker met een alcoholverslaving worstelt", stelt Geert Dom, professor in verslavingspsychiatrie aan de Universiteit Antwerpen. Twee factoren spelen daarbij een belangrijke rol: leeftijd en welvaartstatus. "De babyboomers, die nu opschuiven richting de derde leeftijd, zijn destijds opgegroeid in een alcoholrijke cultuur. Er mocht al eens een glas gedronken worden. Velen onder hen hebben een hoger diploma gehaald en zitten er vandaag warmpjes bij. Op het moment dat ze dan ook nog eens meer vrije tijd krijgen, grijpen ze sneller naar de fles."

Dat maakt het drankprobleem bij de huidige oudere generatie een stuk groter dan vroeger. Volgens de Gezondheidsenquête van 2008 telt ons land 500.000 probleemdrinkers, waarvan het merendeel tot de leeftijdsgroep 45-64 jaar behoort.

De bevraging van verslavingsexpert Geert Dom onder 1.500 Belgische specialisten illustreert het effect van leeftijd en hoge opleiding. Hoe ouder de artsen, hoe meer ze ten prooi vallen aan problematisch drankgebruik. "Vanaf 55 jaar zie je een groot verschil met de jongere artsen", stelt Dom vast. "Op die leeftijd doet 10 procent wekelijks aan binge drinking."

Vrouwen aan de fles

Ook vrouwen vinden steeds vaker hun heil in de fles, zo toont de Gezondheidsenquête. Niet alleen het dagelijks drinken is bij hen gestegen, ook de drankverslavingen. Lag het aantal Vlaamse alcoholverslaafde vrouwen in 1997 nog op 4 procent, dan was dat in 2008 al 6 procent. Bij vrouwen ligt de lat van het probleemdrinken op 14 consumpties per week, bij mannen is dat 21 glazen. "Dames die nu 40 tot 50 jaar oud zijn, meten zich inderdaad een 'mannelijker' drinkpatroon aan", merkt ook Dom.

"Vrouwen die op café gaan, het is niet langer een taboe", vult medisch socioloog Guido Van Hal aan. "Eenzelfde tendens zie je bij roken. Ook daar zijn ze aan een inhaalbeweging bezig. Terwijl de longkankersterfte bij mannen de laatste jaren daalt, gaat die bij vrouwen in stijgende lijn."

Waarom vrouwen steeds vaker naar de fles grijpen? "Op dat vlak onderscheidt de literatuur drie punten", zegt Else De Donder, stafmedewerkster van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD). "Eerst en vooral: emancipatie. Nu vrouwen ook op het werk hun positie verworven hebben, nemen ze bepaalde gewoonten van hun mannelijke collega's over. Daarnaast kan het drinken ook een vorm van copinggedrag zijn, een manier van omgaan met stress. Ten slotte speelt ook de alcoholmarketing een rol. Die campagnes lonken tegenwoordig ook graag naar vrouwen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234