Donderdag 26/01/2023

Artsen hopen dat Edgar Hernández Hernández meer informatie kan leveren over verspreiding virus

Jongetje van vier mogelijk eerste patiënt

Terwijl de cijfers over het juiste aantal doden of patiënten van de nieuwe variant van varkensgriep in Mexico erg verwarrend blijven, richt de aandacht zich ter plaatse inmiddels op Edgar Hernández Hernández, een kind in de buurt van een varkensbedrijf in Vera Cruz. Volgens enkele media zou hij de eerste patiënt zijn die de nieuwe variant van de varkensgriep opliep.

Door Nathalie Carpentier

VERA CRUZ l Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is het op dit ogenblik onmogelijk te achterhalen waar het virus is ontstaan.

Volgens lokale correspondenten van The Guardian en de LA Times staat het dorpje Perote in de staat Vera Cruz in het middelpunt van de belangstelling. Reden is de uitbraak van een hele reeks ademhalingsaandoeningen bij de inwoners in februari. Ongeveer vierhonderd mensen hadden medische hulp nodig, twee kleine baby's overleden tijdens de uitbraak. Eén vierjarig jongetje werd zwaar ziek opgenomen in het ziekenhuis, maar genas.

Maar de ziekte die toen door de staatsregering van Vera Cruz werd toegeschreven aan een opstoot van bacteriële pneumonie, lijkt nu een uitbraak van de nieuwe variant van de varkensgriep te zijn geweest, aldus de twee kranten. Het enige staal van de zieken dat was bewaard, was het staal van het vierjarig jongetje. Na de uitbraak van het varkensgriepvirus werd het voor analyse naar Noord-Amerika gestuurd en het testte positief, citeerde The Guardian federaal minister van Volksgezondheid José Angel Cordoba.

Het jongetje zou naar verluidt de infectie hebben opgelopen op 2 april en zou in de buurt van een varkensbedrijf hebben gewoond. Dat zou hem mogelijk meteen tot de eerste besmette patiënt maken. Gehoopt wordt dat zijn geval meer informatie zou kunnen opleveren over de epidemiologie van het nieuwe virus.

Het nabijgelegen varkensbedrijf, het Amerikaans-Mexicaanse Granjas Carroll, liet inmiddels in een mededeling weten dat geen van zijn werknemers tekenen van ziekte vertoonde en onderstreepte dat de zieken geen contact hadden gehad met varkens. In de omgeving zijn evenwel meerdere varkensbedrijven gevestigd.

Of ook nog andere bewoners besmet raakten met de nieuwe varkensgriepvariant is niet bekend. De staatsregering liet alvast verstaan niet van plan te zijn de overleden baby's opnieuw te laten onderzoeken.

Keiji Fukuda, plaatsvervangend directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het op dit ogenblik onmogelijk is te achterhalen waar het virus is ontstaan. "Wellicht gaat het wel om een nieuw virus. Bij virussen die al langer bestaan duiken er meerdere varianten op bij verschillende patiënten en dat is hier niet het geval."

Mengvorm van twee stammen

Kristien Van Reeth, de varkensgriepexperte van de Universiteit Gent sluit niet uit dat de varkensgriep via een varkensbedrijf naar mensen is overgegaan, is er nog veel te weinig informatie om conclusies te trekken. "Het is mogelijk, maar dan moet je weten of een van de zieken echt in nauw contact is geweest met varkens. Besmetting via de lucht over een afstand van enkele honderden meters afstand lijkt mij zeer onwaarschijnlijk."

"Deze variant van de varkensgriep is duidelijk een mengvorm van twee stammen van varkensgriep. De nieuwe variant is hoogstwaarschijnlijk bij het varken ontstaan", vervolgt Van Reeth. "Normaal worden mensen maar erg zelden besmet met varkensgriep. De kans dat een mens ook nog eens met twee varkensgriepvirussen tegelijk besmet wordt is nog kleiner. Er is 99 procent kans dat het virus is overgegaan van varkens naar mens, en ondertussen is er al duidelijk overdracht van mens naar mens."

"We zullen moeten afwachten tot we weten wat er echt aan de hand is. In Mexico circuleren op dit ogenblik heel veel verhalen, we moeten eerst bevestiging zien", reageert de Nederlandse en internationaal gerenommeerde viroloog Ab Osterhaus.

De Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties stuurt alvast een team experts ter plaats om geruchten uit te zoeken dat industriële varkensbedrijven in Mexico mogelijk aan de bron zouden liggen van de uitbraak. Omdat er lokale berichten zijn over zieke patiënten in de omgeving van intensieve varkensbedrijven moest de FAO wel ageren, aldus het hoofd van de veeartsenij aan de BBC.

Het jongetje zou de infectie hebben opgelopen op 2 april en zou in de buurt van een varkensbedrijf hebben gewoond

n Edgar Hernández Hernández (rechts) in zijn huis in Perote. In april werd hij zwaar ziek, net als 400 andere inwoners. Achteraf bleek hij - mogelijk als eerste - besmet geweest met de nieuwe variant van de varkensgriep.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234