Zondag 04/12/2022

Artsen en apothekers kwaad op De Meyer (sp.a)

De sp.a-kamerleden Magda De Meyer en Maya Detiège trekken aan de alarmbel voor het voorschrijfgedrag voor geneesmiddelen in rust-en verzorgingstehuizen (RVT's). De patiënten slikken er te veel pillen, die soms zelfs schadelijk zijn, en dat kost hen en de schatkist handenvol geld. Met een resolutie willen de twee kamerleden de coördinerende en raadgevende artsen (CRA's) meer armslag geven en het formularium, een lijst met betaalbare en werkzame geneesmiddelen per RVT, verplicht maken (DM 4/1). Hun pleidooi is hier en daar in het verkeerde keelgat geschoten. VLD-senator Annemie Van de Casteele, zelf apotheker, vindt dat de rol van de apotheker onderschat wordt. Professor Jan De Lepeleire, coördinator van Crataegus, de overkoepelende organisatie van CRA's, heeft vragen bij de timing.

Volgens Van de Casteele misbruiken De Meyer en Detiège een onderzoek dat uitgevoerd werd door de apothekers van het Land van Aalst. Dat wees uit dat er gevoelig kan worden bespaard als er systematisch generische geneesmiddelen zouden worden voorgeschreven in de RVT's. "Wie het hele onderzoek bekijkt, ziet dat het resultaat vooral aanduidt dat er een rol weggelegd is voor de lokale apothekers. Maar daarover rept De Meyer met geen woord. Net op het moment dat wij met de RVT's aan het onderhandelen zijn om betrokken te blijven bij het voorschrijfgedrag, en niet het grote Multipharma."

De Lepeleire is allerminst gelukkig met de boodschap van De Meyer. "Het zijn altijd de dokters die het gedaan hebben." Hij vindt vooral de timing vreemd. "De Meyer zwaait met cijfers uit allerlei studies, ook internationale, maar die zijn verouderd en weinig betrouwbaar. Net daarom loopt er nu een studie door het federaal Kenniscentrum. Die moet dit jaar rond zijn. Nu met verouderde cijfers staan zwaaien lijkt vooral op politieke profilering."

En ook inhoudelijk heeft De Lepeleire kritiek. "Veel dingen die nu met veel ophef aangekondigd worden, gebeuren al op het terrein. Door de aard van de patiënten zijn RVT's qua geneesmiddelengebruik inderdaad een probleem. Maar met de CRA's werken we daar hard aan. Het geneesmiddelenformularium is al verplicht en wordt op veel plaatsen gebruikt. En voorschrijfgedrag was binnen onze opleiding voor CRA's een van de eerste aandachtspunten." Hij geeft wel toe dat zo'n formularium niet overal even goed werkt. "Maar dat hangt af van de specifieke situatie. Wij pleiten ervoor de CRA, die dat in goede banen moet leiden, te laten kiezen door de artsen die ermee moeten samenwerken. Waar het verkeerd loopt, is dat vaak omdat iemand door een directeur op die post gezet is zonder dat hij gedragen wordt. We hebben minder bemoeienis van bovenaf nodig, niet meer."

(LVI)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234