Vrijdag 05/03/2021

Geneeskunde

Artsen dreigen met staking vanwege nieuwe betalingsregeling

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Er heerst verdeeldheid onder huisartsen over de automatisch gratis doktersbezoeken voor wie het niet breed heeft. Boze artsen gaan de regeling, die nu getest wordt, negeren. Collega's en experts noemen dat een 'paternalistische reflex'.

Voor wie in ons land te weinig middelen heeft, kost een doktersbezoek 1 euro. Om zijn vergoeding te krijgen moet de arts dan aankloppen bij het ziekenfonds. Zo'n 1,9 miljoen mensen hebben recht op die 'derde-betalersregeling'. Tot nu toe was het aan de patiënt om dat af te dwingen. Omdat liefst een op de tien Belgen aangeeft doktersbezoek te mijden of uit te stellen uit geldnood, is beslist om de derde-betalersregeling te verplichten en te automatiseren. Voortaan krijgt iedereen in de doelgroep daarvoor een apart type klever. De maatregel start in oktober.

Tegen die tijd kondigen enkele artsensyndicaten (BVAS, SVH, GBO, FAG) aan de vuist te ballen. Ze roepen op de regeling te negeren. Niet alleen vrezen de boze huisartsen overconsumptie wanneer de consultaties gratis worden, ze hameren ook op hun autonomie. "Als arts zijn we zelf het best geplaatst om te beoordelen of iemand in financiële nood verkeert. Als dat zo is, passen we de derde-betalersregeling toe. Maak hier geen verplichting van op basis van bureaucratische criteria", klinkt het bij Marc Moens, ondervoorzitter van het BVAS.

Ook zijn er praktische kopbrekens. Oudere artsen hebben vaak geen computer en de betalingen dreigen soms pas na zware vertraging of hoegenaamd niet te komen wanneer patiënten niet in orde zijn met de ziekteverzekering.

Nefaste almacht

Hoeveel dokters zich verzetten is moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat er geen eensgezindheid is en het protesterende kamp de druk wil opvoeren tegen de herfst. Sommigen nemen zelfs het woord 'staking' in de mond.

"Onbegrijpelijk", reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Te veel mensen gaan niet naar de huisarts of stellen dat uit. Deze maatregel verhelpt dat. Hoe kunnen huisdokters daar tegen zijn? Wij hopen méér mensen te bereiken en voorzien 12 miljoen om aanvankelijke pieken op te vangen."

Expert huisartsengeneeskunde Sara Willems (UGent) weerlegt de argumenten van het verzet. "Buitenlands onderzoek en studies hier tonen dat er geen overconsumptie is", zegt Willems. "Na een aanvankelijke stijging het eerste half jaar vlakt dat uit, onder andere omdat minderbedeelden minder naar de spoed en specialisten gaan nu ze hun huisarts niet meer mijden."

Over de autonomie van de arts zegt Willems: "Ik ken de praktijk goed en het is ontstellend dat nog zoveel artsen stellen: 'Ik beslis zelf wanneer iemand arm is'. Dat is een paternalistische middenklassersreflex die samengaat met de meest kwetsbaren 'de schuld' geven voor aandoeningen 'want ze roken' of de derde-betalersregeling weigeren door op te merken dat ze toch een grote tv hebben. Die almacht is nefast."

Willems en De Block wijzen er ook op dat dokters nog altijd zelf zullen kunnen beslissen om iemand die niet in de doelgroep zit toch de derde-betalersregeling toe te kennen wanneer er duidelijk sprake is van financiële nood. Willems: "Er is dus geen enkele reden om dit niet door te voeren, mits de praktische problemen met software en betalingen goed opgelost worden."

Het kabinet-De Block verzekert daar volop aan te werken.

Lees ook

Wat is het derde-betalerssysteem? En waarom schiet het bij de artsensyndicaten in het verkeerde keelgat? Acties hangen in de lucht: "Als er geen aanpassing komt, voeren we de druk op."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234