Zondag 05/12/2021

Artistiek leider verlaat Kaaitheater

Pas enkele maanden na zijn aanstelling als artistiek leider van het Kaaitheater in Brussel, heeft Guy Gypens om privé-redenen beslist deze functie niet langer uit te oefenen. Hij wordt opgevolgd door zijn medewerkers: Agna Smisdom en Johan Reyniers.

Gypens, die wel zakelijk leider blijft van Rosas, het dansgezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker, volgde in september van vorig jaar Hugo De Greef op. Voor dit jaar had hij met het Kaaitheater een deeltijds contract afgesloten dat in 1999 voltijds zou worden. De beslissing van zijn vertrek werd genomen in overleg met de raad van bestuur van het Kaaitheater.

Aansluitend werd geopteerd om de artistieke leiding toe te vertrouwen aan Agna Smisdom en Johan Reyniers, die eveneens pas enkele maanden geleden in dienst traden. Smisdom was voordien dramaturge bij het Brusselse theater; Reyniers is voormalig directeur van het Klapstuk-dansfestival in Leuven.

De zakelijke leider van het Kaaitheater, Hugo Vanden Driessche, beklemtoont dat de "typische Kaaitheater-werking" ook volgend seizoen zal worden voortgezet, zij het met andere accenten. Het programma voor 1998-'99 wordt in juni voorgesteld door de tweekoppige artistieke kern.

Voor volgend seizoen zijn er ook meer middelen ter beschikking, aldus Vanden Driessche, aangezien het financieel tekort van 10 miljoen van de voorbije jaren is weggewerkt. "Dat tekort dateert eigenlijk al van vóór 1993 en was het gevolg van de artistieke risico's die het Kaaitheater - stuk voor stuk verdedigbaar - heeft genomen. In 1993 zijn we begonnen om het tekort aan te zuiveren, zonder extra subsidies van de overheid. Vorig jaar is er een bijzondere inspanning geleverd en nu is de put zo goed als gedicht."

Op 1 januari 1998 werd ook de vzw Lunatheater opgeheven, de vereniging die werd opgericht door Ancienne Belgique (AB) en het Kaaitheater samen, om de gelijknamige schouwburg aan het Sainctelettesquare te beheren. Vanden Driessche: "Op het moment dat de AB terug zijn oude stek aan de Anspachlaan kon innemen, had het nog weinig zin om die beheersovereenkomst in stand te houden."

De activiteiten van het Kaaitheater worden nu geleid door de vzw Kaaitheater, met daarin twee afdelingen: het kunstencentrum en het beheer van de infrastructuur. Of de naam 'Lunatheater' op termijn zal verdwijnen, daarover is volgens Vanden Driesssche nog geen uitsluitsel. (SH)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234