Maandag 10/05/2021

Artistiek leider KVS en bijna 60-jarige muzikant centrale gasten op Theater Aan Zee

Jan Goossens en Arno Hintjens brengen Brussel naar Oostende

Op de komende editie van Theater Aan Zee, het zomerfestival voor theater en muziek in Oostende, zijn Jan Goossens en Arno Hintjes de centrale gasten. De combinatie van de intellectueel met de volkse zanger is volgens de betrokkenen minder bizar dan ze op het eerste gezicht lijkt.

door sarah theerlynck

BRUSSEL l Jan Goossens en Arno Hintjes delen bij monde van de eerste een maatschappelijke bewogenheid, de zorg om theater en muziek bij zoveel mogelijk mensen te brengen en natuurlijk hun liefde voor Brussel.

"Het is echt geen bizarre combinatie", meent festivalcoördinator Luc Muylaert. "Dat is slechts schijn. Ik zou zeker niet zeggen dat er op intellectueel vlak een verschil is tussen de twee."

Ook Jan Goossens schrikt van de typering. "Ik voel me niet in de eerste plaats een intellectueel. Ik sta vooral met mijn twee voeten in de praktijk van de KVS en Brussel. Arno en ik hebben veel gemeen: een intense band met Brussel, een maatschappelijke bewogenheid en de bekommernis om met theater en muziek zoveel mogelijk mensen te bereiken, ook diegenen die normaliter niet in een theater- of concertzaal komen."

Smeltkroes

Eerst viel de keuze van de organisatie op Arno, omdat hij dit jaar zestig wordt en als volbloed Oostendenaar een ideale gast was voor het Oostendse festival. In overleg met de muzikant werd dan voor Jan Goossens als tweede gast geopteerd. Muylaert: "We wilden eens geen acteur of regisseur kiezen en doordat Jan met zo'n mooi stedelijk project bezig is in de KVS en interessante internationale samenwerkingen achter de rug heeft, onder andere met de Amerikaanse theaterregisseur Peter Sellars, viel de keuze op hem."

Beide gasten verbeelden perfect het centrale thema van Theater Aan Zee: de (historische) band tussen Brussel en Oostende. Muylaert: "Naast de evidente link met Leopold II, hebben beide steden nog veel meer gemeen. Allebei zijn ze een smeltkroes van gemeenschappen, talen, artiesten."

Ook Congo krijgt een prominente plaats in het programma. Niet onlogisch, want Jan Goossens werkt voor de KVS al jaren samen met Congolese artiesten en reist regelmatig naar het land.

Maar er is meer. Goossens: "Als je in Oostende een Brussels verhaal wilt vertellen dat steek houdt, kun je niet om Congo heen. Zowel Oostende als Brussel zijn grotendeels gebouwd door Leopold II, die daarvoor zijn kapitaal uit Congo haalde. Bovendien wilden Arno en ik geen louter nationaal festivalprogramma. Het moest ook internationaal zijn."

Heikel punt: de locaties

Goossens vindt het nog te vroeg om details over het programma vrij te geven, maar wil wel kwijt dat er KVS-voorstellingen bij zullen zijn, én voorstellingen van andere Brusselse gezelschappen en artiesten. Arno van zijn kant is vast van plan om jonge groepen uit het Brusselse een podium te geven. Daarnaast zullen er voorstellingen over Congo te zien zijn en worden een aantal Congolese artiesten naar Oostende gehaald.

Enig heikel punt op hun verlanglijstje: de locaties. "Het wordt een complexe puzzel om voor alle voorstellingen en concerten een geschikte locatie te vinden", zegt Muylaert. "Met het Kursaal hebben we maar één echt grote zaal."

Jan Goossens wil echter van de nood een deugd maken. "Er zijn zoveel straffe en beladen plekken in Oostende. Met de hulp van de schitterende technische ploeg van het festival kunnen we die vast en zeker geschikt maken voor voorstellingen en concerten."

Theater Aan Zee 2009, van 30 juli tot en met 8 augustus, www.theateraanzee.be

Als een bindend element tussen de twee steden krijgt Congo een prominente rol in de programmatie

Voor de vierde keer twee centrale gasten

Van 30 juli tot en met 8 augustus vindt in Oostende opnieuw Theater Aan Zee plaats. Het is de dertiende editie al van het zomerfestival voor theater en muziek. Al jaren is het een belangrijk wedstrijdplatform voor jonge theatermakers en muzikanten, volgens de organisatie zelfs "het grootste treffen voor theateropleidingen uit Vlaanderen en Nederland". Naast het jongerenluik is Theater Aan Zee echter vooral wat de twee centrale gasten ervan maken. Die formule werd in 2006 gecreëerd en sindsdien waren achtereenvolgens Zita Swoon-frontman Stef Kamil Carlens en actrice Marijke Pinoye (2006), Monzazanger Stijn Meuris en acteur Wim Opbrouck (2007) en de Puertoricaans-Belgische muzikant Gabriel Rios en theatermaker Arne Sierens (2008) gastcuratoren.

n Jan Goossens: internationaal gerichte theaterman.

n Arno: geboren in Oostende, verknocht aan de hoofdstad.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234