Dinsdag 29/11/2022

Arthno blaast Arthur-legende nieuw leven in

Wie kent koning Arthur niet? Zijn naam roept automatisch herinneringen op aan de Tafelronde, het uitgelezen kransje ridders uit de Rode Ridder-strips of Tintagel, de vesting in het zuidwesten van het Britse graafschap Cornwall die de schrijvers van de 19de-eeuwse romantiek zo dikwijls met de koningsfiguur geassocieerd hebben. Wat van zijn literaire avonturen echter historisch waar is, is altijd een open vraag geweest.

Vele geschiedkundigen trekken in twijfel dat Arthur ooit op Tintagel gewoond zou hebben. Archeologen van English Heritage, het Britse overheidsorgaan voor bescherming van het erfgoed, menen sinds kort beter te weten. Bij opgravingen in de ruïnes van het kasteel hebben zij een inscriptie blootgelegd met daarop de naam van een zekere Arthno. Het opschrift zou dateren uit de zesde eeuw. En laat dat nu net de periode zijn waarin koning Arthur gewoonlijk geplaatst wordt.

Volgens archeoloog Christopher Morris ondersteunen opgravingen in de ruïnes de theorie dat Tintagel in de zesde eeuw een belangrijke koninklijke vesting was en mogelijk de hoofdzetel was van de leiders van Dumnonia, waar vandaag de graafschappen Devon, Cornwall en Somerset gelegen zijn. De Romeinen hadden zich toen uit Engeland teruggetrokken, maar de Britten (door de Dumnoniërs gekoloniseerd) kregen wel af te rekenen met oprukkende Angelsaksische troepen.

Koning Arthur zou volgens sommige historici vanuit Tintagel, waar hij volgens een twaalfde-eeuwse legende geboren werd, die aanvallen afgeslagen hebben, maar beide stellingen zijn hoegenaamd niet zeker. Ook de pas ontdekte inscriptie bewijst niet dat Arthur ooit binnen de muren van Tintagel zou verbleven hebben.

Het opschrift is voorlopig wel het eerste archeologische bewijs van de populariteit van Arthur-achtige namen in het Engeland van de duistere Middeleeuwen. In tabellen met stambomen uit die periode - waartoe ook de zesde eeuw behoort - duiken heel vaak namen op met daarin de syllabe 'arth', wat 'beer' betekent.

De volledige inscriptie lijkt alvast te luiden: "Artognou, vader van een afstammeling van Coll, maakte dit." Verder gedetailleerd onderzoek met microscopen moet daarover nog duidelijkheid verschaffen.

English Heritage kon zolang niet wachten. De ontdekking van het opschrift was voor hen het sein om koning Arthur en Tintagel onlosmakelijk met elkaar te verbinden en daarmee in de voetstappen te treden van Alfred Lord Tennyson en zijn Victoriaanse vrienden-romantici. "Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan het debat over een mogelijk reële Arthur, op wie de mythische figuur is gebaseerd", aldus English Heritage. "Zelfs al is er geen bewijs om de steen met de legendarische of de echte Arthur in verband te brengen, het blijft een unieke vondst."

David Keys

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234