Zaterdag 25/01/2020

Arrestatie Abdeslam

'Arrogante' Fransen maken Belgen boos

Frans procureur François Molins gaf zaterdag al details vrij uit het Belgische onderzoek tegen Salah Abdeslam. 'Dit werkt de Belgische speurders danig op de zenuwen', klinkt het hier. Beeld afp

Eén Franse procureur en één citaat uit het eerste verhoor van Salah Abdeslam, en het spel zat op de wagen. Zijn advocaat grijpt het incident aan om hem in België te houden, en de regering heeft weer genoeg van "die arrogante Fransen".

Wat zaten ze vrijdag broederlijk naast elkaar te glunderen in de Wetstraat 16. François Hollande (PS) en Charles Michel (MR) hielden maar niet op de samenwerking tussen hun Franse en Belgische speurders te loven. Dit weekend sloeg de stemming weer om, en dat lag aan één loslippige man: procureur François Molins. De Parijzenaar gaf zaterdag al details vrij uit het eerste verhoor van Europa's meest gezochte terrorist. "Salah Abdeslam was van plan zichzelf op te blazen aan het Stade de France, maar is op zijn stappen teruggekeerd", zei Molins op een druk bijgewoonde persconferentie.

Ontoelaatbaar, vindt Sven Mary, en genoeg voor een klacht tegen de procureur. "Dat een Franse procureur het geheim van het onderzoek negeert", zegt hij, "getuigt van een ongeoorloofde arrogantie. Het enige wat die Fransen willen doen, is hun volk paaien en de Belgen een schuldgevoel aannaaien."

Geschaad vertrouwen

De procedureslag is daarmee begonnen, al gaat het onderzoek gewoon verder. Mary geeft zelf ook al aan dat de klacht niet kan leiden tot een vrijlating. "Laten we daarover duidelijk zijn. Het gaat om het principe. Er zijn rechten voor de slachtoffers, maar ook voor de verdediging. Zelfs voor Abdeslam."

Mary wimpelt de kritiek af dat hij louter de procedure wil rekken. "Voorlopig wil Salah meewerken, wat zelden voorkomt in dit soort zaken. Als ze willen dat hij dichtklapt, moeten ze vooral blijven citeren uit het onderzoek. Dit schaadt zijn vertrouwen in de speurders. Beseffen de Fransen wel hoeveel hij waard is? Hij beschikt over een schat aan informatie over zijn handlangers, over zijn sponsors, over zijn mentoren. Hoe kon hij ook in zo'n korte tijd radicaliseren? Enkele maanden voor de aanslagen was hij nog totaal niet geradicaliseerd." Met zijn strategie heeft de raadsman duidelijk twee doelen voor ogen: hij wil van zijn cliënt de perfecte spijtoptant maken, schrijft Het Laatste Nieuws, en de uitlevering naar Frankrijk dwarsbomen. Want Abdeslam werkt dan wel mee met de Belgische speurders, hij verzet zich tegen zijn uitlevering naar Frankrijk. Tegenover de Fransen lost hij dus geen woord. Molins citeerde dus uit een Belgisch onderzoek, wat volgens Mary strafbaar is.

Wat de juridische gevolgen ook zijn, de politieke entente lijdt er nu al onder. Na de aanslagen van 13 november schoven de Fransen de schuld in de schoenen van de Belgen. Over een faux pas van de Fransen wordt dan ook niet licht gegaan. Binnen de regering leeft de angst dat het onderzoek in gevaar zal komen. "De Fransen hebben ons altijd lustig van amateurisme beschuldigd", zucht een een hoge bron binnen de regering. "En nu maken ze zo'n beginnersfout. Dit werkt de speurders fameus op de zenuwen."

Wat hier duidelijk speelt, is een cultuurverschil. De Fransen zijn het gewend om aan de lopende band informatie te verschaffen over lopende onderzoeken. Belgen zijn veel meer op hun hoede. De regering is niet scheutig met informatie over gerechterlijke onderzoeken, dat laat ze over aan het parket. Hoe de officiële communicatie vrijdagavond verliep, was daar de perfecte illustratie van. Pas na het definitieve einde van de huiszoekingen verschenen de premier en de woordvoerder van het parket voor de camera's. "Weet je wat Michel toen had moeten zeggen tegen Hollande?Hier is jullie landgenoot", zegt een minister. "Want Salah Abdeslam is geen Belg, hè, maar een Fransman. Eigenlijk zijn zij er verantwoordelijk voor."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234