Vrijdag 31/03/2023

NieuwsBrussel

Arrestaties, gewonden en schade in Brussel na België-Marokko: ‘Dit heeft niets met voetbal te maken’

null Beeld AP
Beeld AP

De politie heeft een tiental mensen opgepakt bij rellen in Brussel na de WK-wedstrijd tussen België en Marokko. Een aantal mensen raakte gewond en in het centrum van de hoofdstad werden vooral steps, vitrines en auto’s vernield. Ook in Antwerpen en Luik botsten relschoppers met de politie. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) is er geen kruit opgewassen tegen ‘een groep onverlaten die er enkel op uit is om rel te schoppen’.

Redactie

Het ging al tijdens de door Marokko gewonnen wedstrijd mis bij het Brusselse Zuidstation en later ook in de Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht. Relschoppers, van wie sommigen waren getooid met de Marokkaanse vlag, gooiden met vuurwerk en flessen, sloegen met stokken en stichtten brandjes. Meerdere elektrische steps gingen in vlammen op. Ook werden straatmeubilair, een verkeerslicht en geparkeerde auto’s vernield. Een cameraploeg van de VRT werd belaagd.

Een RTBF-journaliste raakte gewond in het gezicht door vuurwerk. De openbare omroep maakte zondagavond bekend aangifte te zullen doen. Ook raakte een wagen van de Brusselse brandweer beschadigd. “Een van onze ambulances is gestenigd nabij de Lemonnierlaan”, zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. “Er is schade aan het koetswerk, de spiegels en de koplampen. Gelukkig is de bemanning ongedeerd en konden ze rekenen op de steun van de politie. We vinden het onbegrijpelijk en kafkaiaans dat de hulpdiensten op de politie moeten rekenen om in alle rust en veilig te werken.”

De politie, die op rellen was bedacht, was in groten getale uitgerukt en zette traangas en een waterkanon in. Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel, ontraadde supporters om nog naar de binnenstad te komen. Hij vroeg de politie de ordeverstoorders van de straat te halen met administratieve aanhoudingen. Daarvan is er een tiental verricht. Eén persoon is gearresteerd. Rond 19 uur was de rust teruggekeerd in het stadscentrum van Brussel, maar ook in de wijk Zwarte Vijvers in Sint-Jans-Molenbeek, het Paviljoenplein in Schaarbeek en het Barraplein in Anderlecht, waar ook ordeverstoringen plaatsvonden, vult de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene aan.

In Brussel brandde een auto uit. Beeld AP
In Brussel brandde een auto uit.Beeld AP

Verlinden vraagt ‘kordaat optreden' Justitie

De politie zal “er de komende dagen alles aan doen om de relschoppers te identificeren”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). In 'De ochtend' op Radio 1 voegde ze er vanmorgen aan toe dat de rellen onaanvaardbaar zijn, maar niets met voetbal te maken hadden. Volgens de minister was de politie goed voorbereid en was er in Brussel eenheid van commando, maar tegen “een groep onverlaten die er enkel op uit is om rel te schoppen” is geen kruit opgewassen. Ze zei dat zijzelf en burgemeester Close de situatie op de voet gevolgd hebben. De politie heeft ervoor gezorgd dat de rellen niet oversloegen en dat Winterpret gewoon doorgegaan is, zo klonk het.

Minister Verlinden stelt dat het probleem veel groter is: hoe moeten we omgaan met mensen die zich niet willen inschrijven in onze samenleving? Ze verwees daarbij naar onder meer grootstedenbeleid en inburgering.

Het is voor Verlinden nu aan Justitie om de relschoppers aan te pakken. Ze pleitte voor een “zeer kordaat en snel optreden”.

null Beeld Mark Baert
Beeld Mark Baert

Ook rellen in Antwerpen en Luik

Antwerpen leek het er aanvankelijk beter af te brengen. Toch zette de politie ook daar uiteindelijk het waterkanon in toen feestelijkheden uit de hand liepen op het Kiel en sloot onder andere de Turnhoutsebaan in Borgerhout af. Een VTM-verslaggever kreeg voor de draaiende camera een klap van een passant. Journalist Rob Van herck werd door een groep mensen belaagd. Op de beelden is te zien dat hij een klap krijgt, waarop het verslag wordt afgebroken. Van herck geraakte niet gewond, maar dient wel een klacht in. VTM Nieuws sluit zich aan bij die klacht.

Er vonden in totaal een tiental arrestaties plaats in Antwerpen, zo meldde de politie zondagavond. “De rust begint wel stilaan terug te keren en er is minder volk op straat”, aldus Kim Bastiaens, woordvoerster van de Antwerpse politie.

Lees ook

Column. België had het verdiend om na twee wedstrijden met nul punten te staan en dus uitgeschakeld te zijn

Wedstrijdverslag. Met een vijfeneenhalfjescultuur word je geen wereldkampioen

Opinie. Fikry El Azzouzi: ‘Ik werd door België en Marokko al landverrader genoemd. Maar dat kan me niet schelen, want ik moet helemaal niets’

In Luik belaagden tientallen mensen na de wedstrijd een politiebureau. Ruiten gingen aan diggelen en politieauto’s werden beschadigd.

Premier Alexander De Croo veroordeelde de rellen ten strengste. “Voetbal moet een feest zijn”, aldus de premier, die op de terugweg was van een bezoek aan Oekraïne. Hij stelde ook nog dat het geweld ongepast is.

Ook onrustig in Nederland

Ook in verschillende Nederlandse steden was het onrustig. In het centrum van Rotterdam voerde de Mobiele Eenheid (ME) van de Nederlandse politie charges uit tegen de relschoppers. De politie sprak van een groep van ongeveer vijfhonderd supporters. Er werd onder meer met vuurwerk en glas naar de politie gegooid.

In Den Haag greep de ME ook in, omdat er rellen uitbraken. “De sfeer is wat grimmiger geworden”, aldus een woordvoerster. Volgens haar werd er met zwaar vuurwerk gegooid en trokken supporters auto’s van voorbijgangers open. “Het gaat om een grote groep. De politie probeert ervoor te zorgen dat iedereen weggaat.”

In Amsterdam waren volgens een woordvoerder zo’n vijfhonderd mensen op de been. Er braken brandjes uit en mensen staken vuurwerk af. De ME staat klaar om in te grijpen, mocht dat nodig zijn, aldus de politie. In eerste instantie verliepen de feestelijkheden gemoedelijk. “Er was een feestje en dat is nu overlast geworden”, aldus de woordvoerder.

In Utrecht en Amersfoort werd vooral feest gevierd, aldus een woordvoerder van de politie. In de Utrechtse wijk Lombok was de sfeer feestelijk, er waren slechts her en der wat kleine straatbrandjes. In Amersfoort werd een scooter in brand gestoken en was er vuurwerk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234