Vrijdag 27/01/2023

Arrestatiegolf onder gewelddadige scholieren in de VS

In de nasleep van een recente reeks dodelijke schietpartijen door scholieren in Oregon, Arkansas en Pennsylvania worden jeugdige bedreigingen in de VS nu bloedernstig behandeld. Of ze nu loos zijn of gemeend, de overheid grijpt in. Jongeren worden desnoods gearresteerd om erger te voorkomen.

NORTHPORT.

New York Times SERVICE

Woensdag werd een 14-jarige student uit Long Island onder de ogen van zijn verbaasde ouders in hechtenis genomen door de politie. De jongen had anonieme bedreigingen gemaild naar zijn onderwijzers. Hij schreef dat hij een medestudent en zijn voormalige computerinstructrice zou verkrachten en vermoorden. Samen met een reeks racistische mails, waarin werd uitgehaald naar zwarten en joden, en de Ku Klux Klan en Adolf Hitler werden geprezen, dreigde hij ook zijn school op te blazen.

De arrestatie kwam er nauwelijks een dag nadat een 14-jarige in Connecticut, een 15-jarige in New Jersey en een ex-leerling van een school in Brooklyn werden opgepakt na het uiten van gewelddadige bedreigingen aan het adres van medeleerlingen en leerkrachten. "Na wat recent gebeurde in Oregon, namen we deze bedreigingen zeer ernstig", zegt Robert Reecks, hoofd van het Suffolk County Bias Crimes Bureau

Politie en opvoedkundigen lijken te zijn wakkergeschud, nadat de 15-jarige Kip Kinkel vorige week twee studenten doodde en 22 andere verwondde in het cafetaria van zijn school in Springfield, Oregon. De jongen had 's ochtends ook zijn ouders vermoord. Kinkel had regelmatig met een schietpartij gedreigd, maar werd door niemand ernstig genomen.

Volgens de politie van de staat Oregon werden na het drama in Springfield al verscheidene arrestaties verricht. "Het gebeurt over de hele staat. Overal zijn er kinderen die zeggen dat ze met een wapen zullen terugkeren en iemand neerschieten", zegt een woordvoerder. "Of ze die mogelijkheid hebben of niet, doet er niet toe, het gaat erom naar hen te luisteren en in de gaten te houden."

"Er is na Oregon zeker een verhoogd besef in heel het land, niet alleen bij de politie, maar ook bij schoolpersoneel en onderwijzers", zegt James Gordon van de National Association of Chiefs of Police in Washington. "Als je nu kranten vastneemt uit bijna elke stad, zie je berichten over studenten die zijn gearresteerd na het uiten van bedreigingen. Kinderen worden nu ernstiger genomen."

Woensdag werden twee 14-jarige jongeren in Wyoming voor de rechter gebracht omdat ze een handwapen richtten op dertig leerlingen van de basisschool en hun begeleider. De jongeren schreeuwden herhaaldelijk: "We gaan jullie allemaal doden, jullie en je ouders. Jullie zullen allemaal sterven." Begeleiders die het gehuil van de 8- en 9-jarigen op het speelterrein hoorden, konden tijdig de politie verwittigen.

Het blijft niet bij wapens. In Connecticut werd een 14-jarige jongen uit Plainville gearresteerd nadat hij met een bomaanslag dreigde op de dag van de proclamatie. In New York City werd de politie verwittigd dat een ex-student plannen had om een onderwijzer op te blazen omdat hij het jaar moest overdoen. De explosievenopsporingsdient van de politie doorzocht zijn huis en vond een "verdacht pakket, maar geen bom". Hij werd toch gearresteerd, omdat hij de openbare orde verstoorde en dreigde met een bom.

In West-Virginia was alleen al de suggestie van geweld voldoende voor tientallen ouders om hun kinderen uit de basisschool te houden, nadat een vijfdegraadsleerling had gedreigd het assistent-schoolhoofd neer te schieten. Hoewel de politie er niet in slaagde de beschuldigingen hard te maken, riepen twintig ouders 'angst' in als reden om hun kroost thuis te houden. In McLouth, Kansas, was het gerucht dat een leerling na een gevecht een wapen zou meebrengen, voldoende om de lessen twee en een halve dag op te schorten. De sheriff zei dat hij de veiligheid niet kon garanderen.

Soms zijn woorden al niet meer nodig. In Little Egg Harbor Township, New Jersey, werd een 15-jarige schooljongen gearresteerd nadat hij zijn leerkracht een tekening toonde van iemand die werd doodgeschoten. De onderwijzer voelde zich bedreigd. De jongen werd beschuldigd van terroristische dreiging, werd gearresteerd en overgedragen aan zijn ouders. De politie nam wel eerst twintig wapens van zijn vader in beslag. De man is jachtinstructeur bij de afdeling New Jersey die zich toelegt op de jacht.

John T. McQuiston

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234