Vrijdag 21/02/2020

Arrestatie Belgische studente in Turkije leidt tot protest

Bilen Ceyran, een 24-jarige Belgische studente uit Anderlecht, zit al een week in een Turkse cel omdat zij kopstuk zou zijn van een communistische terreurorganisatie. Vrienden van haar benadrukken dat de vreedzame linkse activiste slachtoffer werd van 'Erdogans klopjacht op opposanten'.

Op 23 augustus vielen Turkse agenten binnen in een vakantiehuis in de stad Balikesir. Ze arresteerden drie Europeanen, onder wie de Belgische Bilen Ceyran. Gelijktijdig vond in de kuststad Izmir een tweede raid plaats waarbij de politie acht mensen arresteerde. Regeringsgezinde kranten rapporteerden daarop dat de veiligheidsdiensten een "communistische terreurgroep" hadden opgerold. Ceyran staat volgens die berichten aan het hoofd van de Belgische tak van de terreurgroep.

Orhan Kiliç, vriend van Ceyran en woordvoerder van de Raad van de Koerdische Gemeenschap van België, noemt de aantijgingen belachelijk. "Bilen is een linkse activiste die covoorzitter is van de Europese socialistische jongerenbeweging Young Struggle. Aan de ULB organiseerde ze lezingen, filmavonden en politieke debatten. Dat zij betrokken zou zijn bij een terreurorganisatie is ronduit lachwekkend. Mocht Turkije een echte rechtsstaat zijn, dan zou deze zaak onmiddellijk als een flutdossier geklasseerd worden. Maar in het huidige Turkije is het hek van de dam. Linkse sympathisanten zijn al langer het slachtoffer van vervolging, maar na de mislukte staatsgreep is alles mogelijk."

Wel heeft Ceyran goede contacten met de Turkse socialistische jongerenorganisatie SDGF. Deze beweging werd vorig jaar nog het slachtoffer van een grootschalige IS-aanval. Op 20 juli kwamen in de stad Suruç, aan de Turks-Syrische grens, 33 SDGF-leden om het leven tijdens een persconferentie. Ze waren op weg naar de Syrische stad Kobani om te helpen bij de wederopbouw ervan. Kobani was tussen september 2014 en maart 2015 toneel van een moordend IS-beleg.

Orhan Kiliç: "Bilen was met vakantie in Turkije, maar maakte van de gelegenheid gebruik om ook haar vrienden bij het SDGF te bezoeken. Ze wou mee een campagne opzetten voor meer gerechtigheid voor socialisten en Koerden."

Signaal van Ankara

Boezemvriendin Zeynep Gorgu vertelt dat Turkse advocaten gisteren, na een lange zoektocht, konden achterhalen in welke gevangenis Ceyran belandde. Het zou gaan om een politiegevangenis in Balikesir. Vandaag zou er een eerste ontmoeting plaatsvinden tussen Ceyran en haar advocate. "Verder hebben we nog niet zoveel informatie. Uiteraard zijn we ongerust. De jongste weken worden ontelbare activisten opgepakt: hun enige misdaad is dat ze kritiek hebben op Erdogan."

Ceyrans moeder, Sasmaz Meryam, reisde gisteren of naar Turkije om haar dochter in de cel op te zoeken. Of dat zal lukken, is maar zeer de vraag. Sinds de mislukte staatsgreep gelden in Turkije uitzonderingswetten waardoor het voor familieleden moeilijker is om gearresteerden te bezoeken.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat "de zaak momenteel onderzocht wordt", maar kan de arrestatie van Bilen Ceyran nog niet bevestigen. Ook over mogelijke aantijgingen kan Buitenlandse Zaken niets zeggen. "Wij wachten op meer informatie van de ambassade."

Turkije-kenner Dirk Rochtus (KU Leuven) sluit niet uit dat de Turkse autoriteiten met de arrestatie van Ceyran een signaal aan Europa wil geven. "Mogelijk wil Ankara duidelijk maken dat er in Turkije geen plaats is voor linkse activisten die vanuit Europa de Koerdische strijd komen steunen. Het is bekend dat Ankara de houding van de meeste Europese landen ten aanzien van Koerdische bewegingen veel te laks vindt."`

In maart was er nog een diplomatiek incident tussen Turkije en België omdat de Brusselse politie niet optrad tegen een pro-Koerdische actie in de Europa-wijk. De Turkse regering riep toen de Belgische ambassade op het matje en buitenlandminister Didier Reynders (MR) ontving een boze telefoon van zijn Turkse collega Cavusloglu.

Sympathisanten van Bilen Ceyran hielden gisteren een protestactie voor de Turkse ambassade in Brussel. Ook op sociale media nemen medestanders het op voor de opgepakte vrouw. "Bilen is een lieve, zachtaardige vrouw", schrijft ULB-medestudente Lisa Derventlis. "Ze is een socialistisch gezinde visionair en andersglobaliste. De aanklacht tegen haar is onzin. De 'misdaad' die ze pleegde is dat ze opkwam voor principes als gelijkheid en rechtvaardigheid voor de Turkse Koerden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234