Zaterdag 21/05/2022

Arrest-Schmitz: een bangelijk zelfportret van onze justitie

De gewezen topmagistraat van het Luikse parket-generaal, Franz Joseph Schmitz, werd gisteren door het hof van beroep in Brussel wegens corruptie, schriftvervalsing, oplichting, heling en schending van het beroepsgeheim tot vijf jaar cel veroordeeld. Daarvan moet hij de helft uitzitten, al werd hij niet ter zitting aangehouden. Indien hij aan bepaalde voorwaarden voldoet, zal Schmitz het tweede deel van zijn straf niet effectief moeten uitzitten. Wel moet hij nog een boete van 400.000 frank betalen en de gerechtskosten, die al werden berekend op 3,6 miljoen frank.

Brussel

Eigen berichtgeving

Walter De Bock

De leden van het hof van beroep benadrukten dat Schmitz door zijn handelswijze de samenleving schade heeft toegebracht "aangezien hij het vertrouwen in de justitie in ernstige mate heeft ondermijnd". Bij de lezing van het 72 pagina's tellende arrest in deze zaak werd voor het eerst de echte draagwijdte duidelijk van wat deze man als nummer twee van het Luikse parket-generaal in de voorbije jaren heeft uitgespookt. Jarenlang gedroeg hij zich als een crimineel die door middel van chantage en bedreigingen geld afperste en zich actief liet omkopen. Hij had het vooral gemunt op de rijkste en invloedrijkste burgers in Duitstalig België.

Die afpersing, met alle mogelijke middelen, was al vele jaren aan de gang en bij de burgerij in Eupen al die tijd een publiek geheim. Het strafonderzoek beperkte zich natuurlijk tot de niet verjaarde feiten. En wie werd er de jongste jaren nog onder druk en afpersing verplicht om aan Schmitz geld af te dokken? De namen staan in het arrest: Kurt Ortman, die jarenlang president was van de Duitse Gemeenschapsraad (het Duitstalige Parlement), Fred Evers, eerst liberaal kamerlid, nadien jaren senator en bijna twintig jaar lang burgemeester van Eupen (momenteel is hij de voorzitter van de Duitse Gemeenschapsraad), Charly Bourseaux, directielid van het voornaamste bedrijf in Eupen, de Kabel en Gummi Werke, vastgoedmakelaar Marcel Creutz en Ernst Thommessen en Alfred Küchenberg, de twee uitgevers van de enige Duitstalige krant in België, Grenz-Echo. Niet vermeld in het arrest wordt de huidige burgemeester van Eupen, Keutgen, ex-minister. Hij kreeg nochtans ook af te rekenen met de harde hand van Schmitz.

Een groot deel van de criminele praktijken van Schmitz hadden, zoals bekend, te maken met het afvalverwerkend bedrijf van de gebroeders Matthias en Günther Falkenberg, dat ook in Duitstalig België gelegen is.

In het arrest beperkt men zich hier tot de periode van 1986 tot einde 1996. Vanuit het Luikse parket-generaal volgde Schmitz al die jaren elk gerechtelijk onderzoek dat in de streek of elders in België een gevaar kon betekenen voor het uitlekken van de illegale en grensoverschrijdende afvaltrafieken van de firma Falkenberg. Schmitz aarzelde niet om de politie in Eupen verbod te geven tot speurwerk betreffende Falkenberg, zelfs wanneer de opdracht kwam van een onderzoeksrechter uit Mechelen of van het parket in Eupen. Zijn wil was wet.

In het arrest komen dergelijke gevallen in detail ter sprake. In meer dan één geval pleegde Schmitz inbreuken op zijn deontologie als magistraat, bijvoorbeeld wanneer hij andere magistraten uit zijn ambtsgebied uithoorde over tegen de Falkenbergs lopende onderzoeken. Daags nadien verstrekte hij al de ingewonnen informatie aan de Falkenbergs. Het arrest heeft ook nauwgezet het aardig aantal miljoenen frank in kaart gebracht waarmee de Luikse magistraat door de Falkenbergs werd omgekocht.

Bij dit alles blijft er echter nog één grote vraag onbeantwoord. Hoe kon Schmitz op die manier jarenlang te werk gaan zonder dat er nog maar één van zijn collega's op het Luikse parket-generaal daar ooit iets over vernam. Waren ze blind? Was de autoriteit van de hoogste parketmagistraat werkelijk in staat om tot in alle geledingen van het Luikse parket-generaal een soort 'omerta' te doen primeren. Heel wat passages in dit jongste arrest van de eerste kamer van het Brusselse hof van beroep leveren een erg verontrustende diagnose van het functioneren van parket-generaal in dit land.

Indien hij zijn gevangenisstraf alsnog wil ontlopen, resten Franz Joseph Schmitz niet veel alternatieven. Hij kan het arrest wel nog aanvechten voor het Hof van Cassatie.

Diverse Duitstalige politici en zakenlui lieten zich afpersen door topmagistraat

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234