Maandag 19/08/2019

Arrest Hof van Cassatie maakt flitsboetes onwettig

Een verkeersboete die enkel en alleen is toegekend op basis van een nummerplaat, zonder dat de politie de bestuurder ook effectief heeft geïdentificeerd, is onwettig. Dat zou moeten blijken uit vier arresten van het Hof van Cassatie waarin VTMnieuws inzage heeft gekregen. De rechtspraak maakt mogelijk alle flits- en parkeercontroles onwettig.

De arresten gaan over boetes waarbij de politie alleen de nummerplaat heeft en pas daarna de bestuurder probeert te identificeren via de kruispuntbank van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen, en dus de bestuurder niet persoonlijk heeft geïdentificeerd. In die gevallen, zo oordeelt het Hof van Cassatie, schendt de politie de privacyregels. "Dat komt doordat de politie geen toelating heeft om gegevens op te vragen bij die databank", zeggen de advocaten. "Als ze dat nu doet, is dat dus niet wettig. Er is eerst toelating van de privacycommissie nodig."

Iedereen die nog een onbetaalde boete heeft of die in de komende weken geflitst wordt, kan die aanvechten, klinkt het. Dat wil echter niet zeggen dat ook elke boete wordt kwijtgescholden, want een procedurefout betekent niet dat elke overtreding sowieso vervalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden