Donderdag 23/09/2021

Interview

Aron Berger: "Chassidische joden zullen nu wel drie keer nadenken voor ze in de politiek stappen"

Aron Berger. Beeld BELGA
Aron Berger.Beeld BELGA

Aron Berger, de chassidische jood die komende oktober in Antwerpen kandidaat wilde zijn voor de CD&V, is 'teleurgesteld en beschaamd' dat zijn verhaal bij CD&V zo snel is afgelopen. Zijn politieke ambities bergt hij echter nog niet op.

Maandagavond raakte bekend dat Berger bij de gemeenteraadsverkiezingen op de Antwerpse CD&V-lijst zou staan. Op die kandidatuur kwam meteen een storm van kritiek, omdat Berger strikt vasthoudt aan zijn religieuze principes. Zo weigert hij om andere vrouwen dan zijn echtgenote de hand te schudden en beschouwt hij gemengde scholen als kindermishandeling. Woensdag trok Berger zijn kandidatuur weer in. "Ik had al veel meegemaakt, maar niets zoals dit. Dit had ik niet verwacht, en ik ben blij dat het afgelopen is", blikt hij zuchtend terug op de voorbije dagen.

Woensdag bleek ook nog dat u bent veroordeeld voor diefstal van 28.500 euro van een oude man.

"Ik heb nog nooit van mijn leven een euro van iemand anders gepakt. Meer zelfs: als iemand iets nodig heeft, dan geef ik hem van mijn centen. Het ging om een bejaarde man voor wie ik dag en nacht heb gezorgd. Op een bepaald moment moest hij twee keer per week een nierdialyse ondergaan, maar hij was niet in orde met zijn mutualiteit. Ik heb hem dat geld voorgeschoten. Later heb ik mijn geld teruggehaald, maar ik heb nooit om zijn handtekening gevraagd. Na zijn dood vroeg een erfgenaam om dat geld, en aangezien ik geen bewijs had, ben ik inderdaad veroordeeld. Maar ik heb geen strafblad gekregen!"

Het nieuws over die veroordeling kwam bovenop de kritiek op uw religieuze principes. Hoe verklaart u dat uw passage bij CD&V is foutgelopen?

"Waar we voor gaan is niet religie, maar het besturen van een stad. Mijn gesprekken met CD&V gingen echt over waar we met de stad naartoe willen. Maar dat is helemaal anders uitgedraaid."

Omdat u vrouwen de hand niet wilt schudden. Wanneer daagde het u voor het eerst dat dat een probleem zou vormen?

"Toen de hele heisa is ontstaan, maandagavond, wist ik dat het een gevoelig thema zou worden."

Had u het daar in uw gesprekken met CD&V over gehad?

"Ze wisten het. Ik heb alles uitgelegd, maar we zijn er niet zo diep op ingegaan."

U wilt dat de joodse gemeenschap maximaal integreert in België. Hoe moet dat volgens u gebeuren? Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei een tijd geleden dat joden conflicten vermijden.

"Dat is net wat ik wil aanpakken. Ik wil dat de joodse gemeenschap de kans krijgt om in een openbare functie te gaan werken, om deel te nemen aan het openbare leven. Het is niet omdat je verstopt bent, dat je geen problemen veroorzaakt. Het is de bedoeling dat je naar buiten komt en laat zien dat je geen problemen veroorzaakt. Ik dacht dat ik daar als politicus aan kon werken en de joodse gemeenschap kon overtuigen om toch naar buiten te gaan. Het is bewezen dat onze kinderen voldoende zijn opgeleid."

Krijgt de joodse gemeenschap te weinig kansen?

"Ze krijgen niet te weinig kansen. Ze durven niet."

U durft wel. U wou de eerste chassidische man zijn die opkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Bent u nu teleurgesteld in CD&V?

"Ik ben teleurgesteld, maar ik ben ook beschaamd tegenover mijn gemeenschap omdat het niet is gelukt. Ik heb een bepaalde schade aangericht. Bij ons ligt dit heel gevoelig. Het zal heel moeilijk zijn om een nieuwe kandidaat te vinden. Chassidische joden zullen nu wel drie keer nadenken voor ze in de politiek stappen."

Volgens De Wever heeft CD&V de joodse gemeenschap in België te kijk gezet.

"Hij heeft zeker een punt."

Zijn de banden tussen de joodse gemeenschap en N-VA dan beter?

"We komen met iedereen overeen: met CD&V, met Open Vld, met N-VA, met sp.a. Nogmaals: het ging hier niet over politiek, maar over handen schudden. Dat heeft niets met politiek te maken."

Ziet u voor zichzelf nog een politieke toekomst?

"Ik denk het wel. Ik ben gedreven en ik wil onze gemeenschap die kans geven. Maar voor nu zal het moeilijk zijn."

In oktober zult u niet op een lijst staan?

"We zullen zien wie mij uitnodigt. Nu wacht ik af."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234