Dinsdag 07/12/2021

Arno Bohlmeijer

Rotzooi in mijn hoofd

Vanaf 13 jaar

Uitgeverij Leopold

ISBN 90 2583 400 0 125 pagina's * 498 frank (12,34 euro)

Tussen droom en werkelijkheid

Abi en haar zusje San wonen samen met hun vader Bob. Mama May is enkele jaren geleden gestorven. Abi is net dertien. Alhoewel ze moeilijk leert, gaat ze dit jaar naar een nieuwe school: De Vleugel. De tienjarige San heeft haar soort problemen niet. Lifeguard is Abi's lievelingsprogramma op televisie. Hoe meer ze naar de knappe redder Rick kijkt, hoe meer ze van hem gaat dromen. Letterlijk. Als papa op een dag vertelt dat hij iets voelt voor Lars, dat hij eigenlijk homo is, brengt vooral wat 'de anderen' hier over zullen denken Abi in verwarring. Op school wil het ondertussen maar niet lukken. Abi is veel te traag, kan niet volgen en stapelt daardoor de onvoldoendes op. Ten einde raad krijgt papa het telefoonnummer van mevrouw Bloemendal, een dame die na één afspraak al duidelijk weet dat dyslexie de oorzaak van Abi's problemen is. Nu ze dit weet, kan ze er ook iets aan doen. Maar moet dat nu ook in de klas verteld worden?

Arno Bohlmeyer, die in 1997 het Nederlandse Charlotte Köhlerstipendium kreeg voor zijn werk, raakt in Rotzooi in mijn hoofd meer dan één thema aan dat gevoelig ligt, voor kleine en grote mensen. De dood, de normaliteit, de verwachting. In een vlot leesbare stijl schetst hij het wedervaren van Abi aan de hand van schijnbare dagboekfragmenten. Passages gegroeid in de verbeelding van Abi worden afgewisseld met haar realiteit. Eerlijk en openhartig.

Vanaf 13 jaar

Bart Moeyaert

Het is de liefde die we niet begrijpen

Uitgeverij Querido

ISBN 90 2147 535 9 95 pagina's * 399 frank (9,89 euro)

Bart Moeyaert (°1964) heeft in het wereldje van de jeugdliteratuur op relatief jonge leeftijd de status van een soort mini-Claus bereikt. Elk nieuw boek wordt meteen jubelend onthaald. In het verleden leverde hem dat al handenvol prijzen op: de Boekenleeuw, de Zilveren Griffel, de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur. Ook vanuit het buitenland kwam er erkenning: zijn boeken zijn in twaalf landen in vertaling verschenen en in '98 kreeg Moeyaert de Deutsche Jugendliteraturpreis.

In Het is de liefde die wij niet begrijpen vertelt de vrouwelijke hoofdpersoon over haar zoektocht naar Geluk en Liefde. Maar wat er rondom haar gebeurt, brengt haar in verwarring: de diverse minnaars van haar moeder, haar broer die zelfs met een van hen naar Charlestown vertrekt. Zelf droomt ze van de Bootsman 'met de mooiste stem van de wereld'.

Vanaf 11 jaar

Jan Michael

De jongen op de rots

Uitgeverij Leopold

ISBN 90 2584 053 1 149 pagina's * 598 frank (14,82 euro)

Jos woont op Malta en heeft op de rotsen een drenkeling gevonden. Meer dood dan levend. Samen met Andreas, die daar met zijn ouders op vakantie is, besluit ze de jongen te helpen en te verbergen. Maar hoe komen ze aan extra eten? En, moet de jongen eigenlijk niet naar het ziekenhuis? Waar komt hij vandaan? Is hij misschien een smokkelaar? De Engelstalige schrijfster Jan Michael werd in '97 al bekroond voor haar Ik ben Joshua en Mijn vader is een held. Ze kreeg er een Vlag en Wimpel voor. Dit boek werd vertaald door Anouk van Rij.

Vanaf 12 jaar

Craig Strete

De wereld in grootvaders handen

Uitgeverij In de Knipscheer

ISBN 90 6265 470 3 125 pagina's * 450 frank (11,15 euro)

Craig Strete (°1950) is een Cherokee-indiaan die al een tiental kinder- en jeugdromans op z'n actief heeft. Daarnaast schrijft hij ook voor volwassenen. Zijn boeken zijn in Nederland vrij bekend en geliefd want hij kreeg al twee keer een Griffelnominatie. In De wereld in grootvaders handen zien we hoe Jimmy, na de dood van zijn vader, samen met zijn grootvader Whitefeather uit het woestijndorp - de pueblo - verhuist naar de grote stad. Jimmy is elf en boos, maar hij voelt vooral heimwee naar de woestijn. "Probeer de pueblo overal waar je gaat mee te dragen", drukt zijn grootvader hem op het hart. Toch maakt niet alles wat nieuw is hem bang. Er is het roomijs en de geur van pas gemaaid gras. Maar waarom moet hij eigenlijk van zijn moeder precies in de stad wonen?

Vanaf 11 jaar

Ellen Tijsinger

Speurtocht naar het verleden

Uitgeverij Van Goor

ISBN 90 0003 249 0 125 pagina's * 450 frank (11,1 euro)

Ellen Tijsinger (°1947 in Utrecht) is een publiekslievelinge in Vlaanderen en Nederland. In '89 en '90 werd ze genomineerd door de Nederlandse Kinderjury en in '96 zelfs bekroond. In ons land kreeg ze zowel in '90 als in '91 het Bronzen Boek. Speurtocht naar het verleden is haar tiende jeugdboek. Vincent en Emma gaan vaak wandelen in het bos waar nog een oude onbewoonde boerderij staat. Ze besluiten om een werkje te maken voor school dat over het gebouwtje handelt. Wanneer ze door een raam naar binnen gaan, ontdekken ze een krantje van het verzet uit de Tweede Wereldoorlog. Maar precies achterhalen wat er in die wrede jaren gebeurd is met het huis en zijn bewoners, blijkt al snel moeilijker dan verwacht. Tot overmaat van ramp raken ze opgesloten in het huis. En niemand weet waar Emma en Vincent gebleven zijn...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234