Donderdag 08/12/2022

Arnault in België: 193 miljoen euro winst, 0 euro belastingen

Pilinvest, de Belgische spilvennootschap van Frans miljardair Bernard Arnault, maakte de voorbije drie jaar 193 miljoen euro winst. Daarop werden 0 euro belastingen betaald.

Met een vermogen van ongeveer 24 miljard euro is Bernard Arnault volgens het tijdschrift Forbes de 18de rijkste man ter wereld. Om zijn erfenis te structureren heeft hij enkele jaren geleden een private stichting in ons land opgericht: Protectinvest. Die stichting beheert de vennootschap Pilinvest, een cruciale schakel in zijn imperium.

Pilinvest heeft volgens handelsagentschap Graydon onder meer 64,26 procent van de Groupe Arnault in handen. Die groep is de eigenaar van LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), de grootste luxeholding van de wereld.

De voorbije jaren hing er veel behoorlijk veel mist rond Pilinvest. Tegen alle wettelijke verplichtingen in publiceerde de vennootschap sinds 2009 immers geen jaarrekeningen meer. Tot vorige week. Toen werden de jaarrekeningen van 2010 en 2011 eindelijk neergelegd bij de Nationale Bank.

De vennootschap boekte de jongste jaren een gewone bedrijfswinst van 5 tot 10 miljoen euro per jaar. Daar kwamen echter enkele tientallen miljoenen uitzonderlijke opbrengsten bij. In totaal realiseerde Pilinvest tussen 2009 en 2011 een winst voor belastingen van 193.164.294 euro. De winst na belastingen over diezelfde periode bedraagt eveneens 193.164.294 euro. De betaalde belasting is met andere woorden: 0 euro.

Erfenisplanning

Via het communicatiebureau Akkanto, dat Arnault in ons land vertegenwoordigt, laat de groep weten dat alles perfect wettelijk is verlopen. Het grootste deel van de winst heeft volgens hen betrekking op een terugname van voorzieningen voor verliezen waarop geen belastingen verschuldigd zijn.

De vennootschappen passen in de erfenisplanning van Arnault. Via Pilinvest moet 'de integriteit van de groep verzekerd worden in geval van accidenteel overlijden', klinkt het officieel. Die planning startte in 2005 toen in Frankrijk twee vennootschappen werden opgericht. Een voor Delphine en Antoine, de twee kinderen uit het eerste huwelijk van Arnault. Een andere voor de drie kinderen uit zijn tweede huwelijk. Tegelijk werd in België de nv Pilinvest opgericht. In 2008 zag vervolgens Protectinvest het licht om 'de belangen van Pilinvest' te behartigen in het geval Arnault overlijdt voor 2023. In dat jaar wordt de jongste zoon van Arnault 25 jaar.

Begin 2012 werd het kapitaal in Pilinvest verhoogd van 387 miljoen euro naar 3,2 miljard euro. Dat gebeurde onder meer door de inbreng van 3.995.612 aandelen van een niet nader genoemde Franse vennootschap. Bedrijfsrevisor Jean-François Hubin van Ernst & Young liet hierover in de akte opnemen: "Wij achten het nuttig eraan te herinneren dat onze opdracht er niet in bestaat ons uit te spreken over het wettelijke en rechtmatige karakter van de operatie."

Veel rijker

De Franse krant Libération meldde onlangs dat Arnault de minderheidsaandeelhouders van de Groupe Arnault heeft uitgekocht. Het gaat onder meer om de Waalse financier Albert Frère. De twee miljardairs zijn al twintig jaar vrienden. Ze bezitten allebei eigendommen in Saint-Tropez, Courchevel en Marrakech. Ze zitten in elkaars raden van bestuur en kochten 15 jaar geleden samen het prestigieuze wijndomein Château Cheval-Blanc voor 150 miljoen euro.

In 2010 verklaarde Arnault in een zeldzaam interview: "Ik ben altijd tevreden over de investeringen die ik met mijn vriend Albert Frère doe en betreur hem niet meer gevolgd te hebben, dan zou ik veel rijker zijn."

De Fransman heeft nog altijd een procedure lopen om de Belgische nationaliteit te verwerven. Na een negatief advies van de Dienst Vreemdelingenzaken en van het Brussels parket gaf de Belgische Staatsveiligheid die aanvraag wel een positief advies.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234