Dinsdag 06/12/2022

Arnault belooft Belgische schatkist miljoenen

De luxegroep LVMH van de Franse zakenman Bernard Arnault kiest België uit voor de uitbouw van zijn activiteiten. Nieuwe investeringen zullen België extra belastinginkomsten opleveren, belooft de groep.

Voor het eerst sinds de commotie losbarstte over de aanvraag van Bernard Arnault om Belg te worden, doorbreekt de vierde rijkste man op aarde het stilzwijgen. In een interview met De Tijd communiceert hij over zijn plannen in ons land. Niet zelf, wel via Denis Dalibot, zijn rechterhand en jarenlang financiële topman die naar België is gestuurd om hier de activiteiten van Arnaults imperium verder uit te bouwen.

De Franse miljardair laat weten dat de Belgische staatskas miljoeneninkomsten mag verwachten. Dat heeft alles te maken met LVMH Finance Belgique. Die Belgische vennootschap staat in voor de financiering van de miljardenactiviteiten van de luxegroep LVMH over de hele wereld. Dat leverde de Belgische schatkist in 2011 al 11,6 miljoen euro aan vennootschapsbelastingen op. In 2012 zal dat "gevoelig meer" zijn, benadrukt Dalibot. En als LVMH het wereldwijd steeds beter blijft doen, zullen die inkomsten nog stijgen.

En er is meer. Behalve die financiering plant LVMH hier ook reële investeringen. "We bestuderen verschillende projecten in België. Ik zal u daarover in de toekomst meer goed nieuws kunnen melden."

België is "een gastvrij land" voor multinationals, zegt Denis Dalibot, maar de fiscale aantrekkelijkheid is niet de enige reden. "Ik hoor veel mensen klagen, maar België is een stabiel land." Ook onze centrale ligging en de goed opgeleide arbeidskrachten zijn grote troeven.

Erfenisconstructie

Voor het eerst is er ook meer duidelijkheid over de plannen van Bernard Arnault om Belg te worden. Dat zou niet zijn om fiscale redenen, maar om een welbepaalde juridische reden. Om het voortbestaan van zijn groep veilig te stellen, mocht hij plots overlijden, heeft Arnault in België een private stichting opgericht. In Frankrijk kan dat niet. Om die erfenisconstructie te beschermen tegen rechtszaken in Frankrijk moet Arnault Belg worden.

Het is de vraag of het parlement dat een goede reden vindt om de Franse miljardair effectief Belg te maken. Financieringsvennootschappen, zoals dat van LVMH, staan ter discussie in ons land. Ter linkerzijde wordt gepleit om de voordelen die zulke vennootschappen in het kader van de notionele intrest genieten drastisch te beperken. De financieringsvennootschappen betalen nauwelijks belastingen en scheppen nauwelijks job, luidt de kritiek.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) blijft zich verzetten tegen hogere belastingen. "Als je het belastingtarief op financieringscentra verdubbelt, dan heb je niets meer van belastinginkomsten", zei hij in De zevende dag.

De vele financieringsvennootschappen van buitenlandse multinationals die ons land telt, brengen jaarlijks 413 miljoen euro aan belastingen op, zei hij. "Als je dat tarief verdubbelt, dan zakken die belastinginkomsten naar nul. Dat weet de kijker ook wel." Vanackere benadrukte dat België 16. 000 jobs te danken heeft aan zijn rol van financieringscentrum.

Minimumbelasting

Een onderzoek van De Tijd leert dat een op de vijf van de honderd grootste bedrijven ter wereld gebruik maakt van Belgische fiscale regimes om zo weinig mogelijk belastingen te moeten betalen. De notionele intrestaftrek, ingevoerd in 2006, trok bijvoorbeeld heel wat operationele vennootschappen met veel kapitaal aan.

In een reactie ijverden de Franstalige socialisten voor een minimumbelasting voor bedrijven. "We leggen het bij de volgende begrotingsronde weer op tafel", klonk het op het kabinet van vicepremier Laurette Onkelinx (PS).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234