Zaterdag 23/01/2021

Armonea marktleider na fusie rusthuizen

Ben Van Assche, uitvoerend voorzitter Armonea :

Restel, een onderdeel van Verlinvest, en het Kempische Van den Brande brengen hun rusthuisactiviteiten samen in de vennootschap Armonea. De nieuwe marktleider in België telt 4.000 rusthuisbedden verspreid over het land.

De Tijd

Brussel l De privérusthuisgroepen Van den Brande en Restel (ex-Carestel) fuseren in een 50/50-verhouding. Beide familiebedrijven zijn al decennialang actief in de seniorenzorgsector en hebben samen veertig centra in ons land. De nieuwe onderneming stelt zo'n 2.000 mensen tewerk.

De fusie van de groep Restel, een onderdeel van de holding Verlinvest van enkele InBevtelgen, en de rusthuizencombinatie Van den Brande is verrassend. De fusiegroep krijgt de naam Armonea en wordt de nieuwe marktleider in de Belgische rusthuissector. De nieuwe combinatie telt 4.000 rusthuisbedden, tegenover 2.600 voor de vroegere marktleider Senior Living Group en 2.400 voor Senior Assist. De fusiegroep hoopt dit jaar 100 miljoen euro omzet te halen.

De nieuwe combinatie wordt geleid door Ben Van Assche, die twintig jaar lang voor UCB aan de slag was en tot eind vorig jaar gedelegeerd bestuurder was van Punch Graphics. Van Assche zal als uitvoerend voorzitter zowel de raad van bestuur als het directiecomité voorzitten.

De fusie is in verschillende opzichten complementair. Van den Brande is meer gericht op zorg, zeg maar de pure rusthuizen. Het familiebedrijf is actief in het noorden van het land actief. Restel is meer aanwezig in Brussel en Wallonië en is vooral bekend van serviceflats en luxueuze verzorgingsflats: het vrije marktsegment dat vooral gericht is op actievere, zelfredzame senioren. Sinds de verkoop door Carestel is Restel in handen van Verlinvest, een diversificatieholding van InBevaandeelhouders rond Fréderic de Mévius. Isabelle Flament Van Milders is de CEO van Restel.

De krachtenbundeling van de nummers drie en vier op rusthuizenmarkt tot Armonea levert een nieuwe marktleider op met - inclusief serviceflats - een capaciteit voor 4.000 residenten. Dat geheel bestaat uit 3.741 wooneenheden: 1.620 in Vlaanderen, 1.204 in Wallonië en 917 in Brussel. De Senior Living Group (SLG) van Waterland Private Equity wordt het nummer twee en is goed voor 2.600 bedden. Het nummer drie, Senior Assist, zit SLG dicht op de hielen. Senior Assist, gelieerd aan het Franse MDF, bouwde via meer dan twintig overnames in twee jaar tijd een combinatie uit van 29 rusthuizen en hoopt tegen eind dit jaar 45 rusthuizen te omvatten, goed voor 4.000 rusthuisbedden.

Niettemin blijft de markt zeer gefragmenteerd. Tussen de nummers drie en vier gaapt een kloof van een paar duizend bedden. Armonea zegt 1.600 nieuwe wooneenheden in ontwikkeling te hebben. "De focus ligt op interne groei, eerder dan overnames", zegt Van Assche.

Zowel Restel als Van den Brande verkocht eerder al zijn vastgoed aan het beursgenoteerde Cofinimmo. Volgens Van Assche werd ook bij de fusie nog vastgoed ingebracht. Armonea heeft de ambitie een voortrekker te zijn in het aanbieden van gebruiksvriendelijke concepten voor senioren. Dat zou zowel voor hulpbehoevende als voor zelfredzame senioren zijn.

Armonea verwacht dit jaar een omzet van 100 miljoen euro en heeft 2.135 medewerkers. De fusiegroep zegt dat het aantal 65-plussers tegen 2020 stijgt van 1,8 miljoen tot 2,2 miljoen door de demografische evolutie in België.

De focus ligt op interne groei, eerder dan op overnames

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234