Dinsdag 13/04/2021

Kinderbijslag

"Armoederisico voor gezinnen met twee kinderen stijgt wél significant"

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De hervorming van de kinderbijslag zal het armoederisico voor gezinnen met twee kinderen wél significant doen stijgen. Dat zeggen Bea Cantillon en Wim Van Lancker van het Centrrum voor Sociaal Beleid (Universiteit Antwerpen) op basis van simulaties. Het CSB weerlegt daarmee de bewering van de Vlaamse regering dat de hervorming het armoederisico van gezinnen zal doen dalen. Oppositiepartij sp.a dringt aan op een bijsturing van de hervorming.

Volgens de Vlaamse regering zal de hervorming van de kinderbijslag het armoederisico voor zowat alle gezinnen doen dalen. Enkel voor gezinnen met vier kinderen of meer zou het risico gelijk blijven.

Maar volgens het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) klopt die bewering niet. Uit eigen simulaties blijkt dat het armoederisico voor gezinnen met twee kinderen wél significant zou stijgen, meer bepaald van 7,6 procent naar 8,4 procent. Ook voor eenoudergezinnen zou het risico stijgen van 22,3 naar 22,9 procent.

Het verschil met de cijfers die de regering gebruikt, is te verklaren door het feit dat de regering in haar berekeningen uitgaat van de situatie in 2015 en van de cijfers in 2019 (wanneer het nieuwe systeem ingaat). De gebruikte bedragen en inkomensgrenzen zijn met andere woorden niet aangepast aan de stijgende levensduurte. En daardoor neemt het armoederisico voor bepaalde groepen wél toe, stelt het Centrum voor Sociaal Beleid.

"Trofee mag opnieuw in de kast"

Oppositiepartij sp.a vindt dat de regering haar hervorming moet bijsturen. "De regering stelt zich terecht tot doel dat de hervorming het armoederisico moet doen dalen. Daarmee staat of valt deze hervorming ook voor ons. Maar als de hervorming niet doet wat ze moest doen, dan moet de regering opnieuw aan de tafel gaan zitten en het werk opnieuw doen", zegt Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche. "Ik twijfel niet aan de goede intenties van minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Maar als nu blijkt dat er door de nachtelijke onderhandelingen fouten in de simulaties zijn geslopen, moet men dat erkennen en de hervorming bijsturen. De trofee mag dus opnieuw in de kast."

Freya Van Den Bossche. Beeld BELGA
Freya Van Den Bossche.Beeld BELGA

Het Centrum voor Sociaal Beleid countert ook de kritiek van minister-president Geert Bourgeois. Die had vandaag in het VRT-radioprogramma 'De Ochtend' geprikkeld gereageerd op de kritiek van Cantillon op de hervorming. Door die kritiek zou Cantillon ingegaan zijn tegen de afgesproken vertrouwelijkheidsclausule. Cantillon spreekt dat tegen. "Dat contract is al vorig jaar afgelopen en de berekende armoedecijfers vallen daarbuiten. De gebruikte data maken geen voorwerp uit van vertrouwelijkheidsclausules", staat te lezen in een persbericht. "Ik neem daar geen woord van terug", reageerde Bourgeois intussen in het Vlaams Parlement.

Geert Bourgeois. Beeld BELGA
Geert Bourgeois.Beeld BELGA

"Een leugen"

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zegt ook dat hij "niets in de mouw" heeft zitten en dat er wel degelijk een grondige armoedetoets zal uitgevoerd worden. "We kunnen de redenering van het CSB niet helemaal achterhalen maar het zou een verkeerde voorstelling zijn om te veronderstellen dat de nieuwe bedragen verschillende keren moeten gedesindexeerd worden om ze op prijsniveau 2015 te brengen", zegt hij. "Onze eerste inschatting is dat de berekeningen geen rekening houden met verschillende elementen uit de beslissing van de Vlaamse regering, zoals de beslissing om een indexsprong over te slaan."

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele van zijn kant wijst op een ander punt in het persbericht van het Centrum voor Sociaal Beleid. Daarin wordt gezegd dat er bij de berekeningen geen rekening is gehouden met een aantal elementen, zoals het toekennen van bijkomende sociale toelagen. "Op basis van dat persbericht beweren dat het armoederisico stijgt, is een leugen", aldus Diependaele.

Matthias Diependaele. Beeld BELGA
Matthias Diependaele.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234