Zondag 18/04/2021

Armoede

"Armoedebeleid werkt al tien jaar niet"

De armoede in Vlaanderen is de voorbije tien jaar nauwelijks gedaald, ondanks het armoedebeleid van de opeenvolgende Vlaamse en federale regeringen. Beeld Photo News
De armoede in Vlaanderen is de voorbije tien jaar nauwelijks gedaald, ondanks het armoedebeleid van de opeenvolgende Vlaamse en federale regeringen.Beeld Photo News

Tien jaar armoedebeleid heeft niets uitgehaald. Het aantal armen in Vlaanderen blijft nagenoeg stabiel. De kinderarmoede is zelfs gestegen. “Hoe hard die mensen ook hun best doen, ze blijven in de miserie zitten.”

“Er is geen armoedebeleid, maar een armoedig beleid.” Dat is de hoofdconclusie van het rapport van Decenniumdoelen, een platform van armoedeorganisaties en het middenveld. Het platform is tien jaar geleden opgestart met als doel de halvering van de armoede op 10 jaar tijd.

En dat is verre van gelukt. In 2006 leefden 693.000 Vlamingen onder de armoedegrens, in 2015 waren dat er 663.750. Dat zijn er dus amper 30.000 minder. Daar zitten minder gepensioneerden bij dan tien jaar geleden. Doordat vrouwen in de jaren zeventig de arbeidsmarkt opkwamen, krijgen nu meer gepensioneerde koppels twee pensioenen in plaats van een gezinspensioen. Maar het aantal eenoudergezinnen en gezinnen met een migratieachtergrond zijn er dan weer fors op achteruit gegaan. In die twee groepen zitten verhoudingsgewijs veel kinderen, waardoor de kinderarmoedecijfers de voorbije jaren stegen, van 7% in 2008 naar 12 % in 2015.

Frustrerend

Nieuw zijn de cijfers niet. En mensen die dagdagelijks met mensen in armoede in contact komen, weten dat de realiteit achter die cijfers hard is. “Er komt inderdaad geen schot in, en dat is bijzonder frustrerend. Hoe hard die mensen ook hun best doen, ze komen niet vooruit”, zucht Anny De Windt. Ze is al 12 jaar de stuwende kracht achter de vzw BiJeVa, een organisatie die vakantiekampen organiseert voor kinderen in armoede en die een 150-tal gezinnen het hele jaar door ondersteunt.

Ook Anny De Windt merkt dat de afgelopen tien jaar het aantal eenoudergezinnen en gezinnen met een migratieachtergrond dat in armoede leeft, gestegen is. Ze vertelt het verhaal van een mama die al zeven jaar met haar zwaar gehandicapt zoontje op een wachtlijst staat voor een sociale woning. De Windt: “Ondertussen woont ze nog altijd in een huurhuis waar ze 760 euro per maand voor moet betalen. Normaal zou ze al vier jaar huursubsidie moeten krijgen, maar die subsidie geraakt niet rond. Dat zien we heel vaak. Er zijn wel voorzieningen, maar ze komen niet altijd bij de mensen die het nodig hebben. Of mensen verdwalen in de administratieve mallemolen en krijgen niet waar ze recht op hebben.”

Veel blabla

Het ‘armoedig’ beleid is overigens niet enkel de schuld van de huidige regeringen, meent Michel Debruyne van Decenniumdoelen. Het voorbije decennium hebben alle regeringen, ongeacht hun kleur, steken laten vallen. “Er waren veel beloftes, een paar pogingen en vooral veel blabla. Er is zo goed als niets structureels gerealiseerd door de opeenvolgende regeringen op Vlaams en op federaal niveau. Een voorbeeld: er is geïnvesteerd in het opkrikken van de laagste inkomens en uitkeringen, alleen veel te weinig. Bedoeling was dat die zouden opgetrokken worden tot de armoedegrens, men heeft die opgetrokken ‘in de richting van’ die grens. Dat is niet hetzelfde. Er zijn jobs bijgekomen, maar die zijn niet gegaan naar mensen in armoede. Het klopt dus dus niet wat zo vaak wordt gezegd vanuit de regeringen: 'als de economie aantrekt is dat ook goed voor de laagste inkomens'.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234