Maandag 25/10/2021

Armoede

Armoedebeleid faalt: amper 30.000 armen minder in tien jaar

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

In tien jaar zijn er amper 30.000 armen minder in Vlaanderen. Dat blijkt uit de Armoedebarometer 2017 die de organisatie Decenniumdoelen 2017 vandaag heeft voorgesteld. "De cijfers schetsen een beleid van schuldig verzuim", hekelt voorzitter Jos Geysels het armoedebestrijdingsbeleid van de Vlaamse en federale overheid.

Decenniumdoelen 2017 startte tien jaar geleden als een platform van armoedeorganisaties, middenveld en welzijnsorganisaties, mutualiteiten en vakbonden met als doel de halvering van de armoede in 10 jaar tijd.

Uit de Armoedebarometer 2017, die gebaseerd is op de cijfers van 2015, blijkt dat deze overkoepelende doelstelling niet behaald werd. In 2006 leefden 693.000 Vlamingen onder de armoedegrens, in 2015 waren dat er met 663.750 personen amper 30.000 minder.

Kinderarmoede toegenomen

Opvallend is ook dat ouderen erop vooruitgaan op de armoedeladder, terwijl eenoudergezinnen en gezinnen met een migratieachtergrond er fors op achteruit gaan. Bovendien is de kinderarmoede toegenomen naar twaalf procent in 2015, terwijl dat in 2008 nog zeven procent was.

Ook op de zes andere doelstellingen op het vlak van wonen, gezondheid, onderwijs, inkomen, werk en samenleven zijn de resultaten volgens Decenniumdoelen ondermaats. "Rond arbeid, inkomen en wonen gaan we er licht op vooruit of blijven we stabiel", stelt coördinator Michel Debruyne. "Op het vlak van onderwijs, gezondheid en samenleven gaan we erop achteruit, ondanks alle investeringen."

Zo stelt Debruyne dat nooit eerder zoveel mensen zich ongezond voelden. "Bij de laagste inkomensgroepen is dat één op vijf, terwijl dat bij hooggeschoolden slechts drie procent is", aldus Debruyne, die stelt dat net die lage inkomensgroepen gezondheidszorg uitstellen om financiële redenen.

Decenniumdoelen noemt het armoedebestrijdingsbeleid daarom "armoedig", maar blijft tegelijk strijdvaardig. "Wij zijn kwaad maar niet ontmoedigd. Er is een verhoogde belangstelling voor en kwaadheid over de groeiende ongelijkheid. Als je een groter draagvlak hebt, kan je niet ontmoedigd zijn", besluit voorzitter Geysels.

Sp.a: "Dringend actieplan bijstellen"

De oppositie reageert scherp op het rapport. "Begin dit jaar was er discussie over de armoedecijfers, dit rapport bewijst dat we die discussie kunnen begraven", reageert Bart Van Malderen (sp.a). "We moeten nu dringend het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding aanpassen", stelt hij. "De Septemberverklaring van maandag geeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de kans om antwoorden te bieden."

Volgens Van Malderen heeft de Vlaamse regering het actieplan net voor de zomer nog aangepast, maar houdt die wijziging weinig concrete actie in. Zelf heeft sp.a een conceptnota tegen armoede klaar, met tien punten. Eén voorstel is om met een werkzoekende uit een lagere inkomensgroep een "geschakeld traject" af te leggen. "Dat moet ervoor zorgen dat de barrières weggewerkt worden. Als kinderopvang bijvoorbeeld een probleem is, los dat dan op. Als er een taalbarrière is, werk daar dan simultaan aan. Nu staan mensen in vijf rijen tegelijk aan te schuiven", legt Van Malderen uit.

Groen: "Grote blaam voor regeringen"

Ook Groen toont zich misnoegd. "Een echte schande voor een land zoals het onze. En een grote blaam voor de Vlaamse en federale regering", reageren Vlaams parlementslid An Moerenhout en Kamerlid Evita Willaert.

Volgens Groen blijkt uit de Armoedebarometer dat het decenniumdoel van 75.000 sociale woningen veraf ligt. Het aantal sociale woningen is de voorbije jaren dan wel gestaag gestegen, met zo'n 13.000 sociale huurwoningen, toch wordt de Vlaamse regeringsdoelstelling van 53.000 bijkomende woningen niet gehaald.

Het gevolg is dat de meest kwetsbaren zich tot de private huurmarkt moeten richten, waar de huurprijzen stijgen. De partij roept minister Liesbeth Homans (N-VA) als minister voor wonen en armoedebestrijding op om te tonen dat het haar menens is met haar belofte om armoede stelselmatig te halveren. "Indien ze dat echt meent, dan pakt ze de wooncrisis aan. Dan zorgt ze voor meer sociale woningen, en voor een uitbreiding van de huurpremies", aldus Moerenhout.

Aan de federale regering vraagt Groen de daad bij het woord te voegen wat het optrekken van de sociale minimumuitkeringen betreft. Voor een alleenstaande die een leefloon heeft bedraagt de kloof met de armoededrempel 284 euro, klinkt het. "Zonder timing en budget zal de belofte uit het regeerakkoord om de uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens weer maar eens dode letter blijven", stelt Kamerlid Willaert.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234