Vrijdag 14/08/2020

Politiek

Armoede-expert verdedigt regering: "Harde ingrepen zijn nodig"

Professor sociologie Ive Marx.Beeld Tim Dirven

Is het beleid van de regering-Michel asociaal? Vakbonden lopen storm, armoede-organisaties waarschuwen voor de nieuwe maatregelen. “De realiteit is dat er harde keuzes gemaakt moeten worden”, zegt armoede-expert Ive Marx (UAntwerpen). “Ons systeem werkt niet voor de zwaksten.”

We moeten allemaal flexibeler gaan werken, nachtwerk moet mogelijk worden in de e-commerce en jongeren onder de 21 kunnen ook onder het minimum(bruto)loon aan de slag. Netwerk tegen Armoede reageert kwaad, de vakbonden kondigen acties aan. Stort deze regering haar bevolking in de miserie? Professor sociologie Ive Marx vindt van niet. “Er is een veel te grote groep laaggeschoolden, vaak met een migratie-achtergrond, die nu zonder job zit. Het aantal gezinnen waarin niemand werkt is nergens in Europa hoger. Het is een van de basisoorzaken van armoede. Dus moeten we af van de rigide reglementering van onze arbeidsmarkt.”

Dreigt dan geen sociale afbraak?

“In België heeft een relatief kleine groep mensen een laagbetaalde job. Maar werk hebben is de enige echte uitweg uit de armoede. Vergelijk het met Nederland: daar hebben ze flexiliteit al veel verder doorgevoerd, daar zijn de minimumlonen voor jongeren ook lager. De tewerkstellingscijfer zijn daar veel beter, net als die over armoede.”

De vakbonden hebben ongelijk?

“De bonden houden vast de rechten van een groep mensen, die al goede lonen en een goede bescherming hebben. Zowat 65 procent van de bevolking is aan de slag, dat is te weinig. Maar zo blijft een andere groep achter. De balans zit scheef daar. De bonden doen dan wel voorstellen om het geld te halen bij de rijken, met een meerwaardetaks of belastingen op multinationals. Dan kunnen die mensen een hogere uitkering krijgen. Dat zijn legitieme argumenten, maar dat is niet de totaaloplossing. De realiteit is dat er harde keuzes gemaakt moeten worden. Ons huidige socio-economische systeem heeft bewezen dat het niet werkt voor de armsten.”

Ook de verdere hervormingen in pensioenen vindt u een goed idee?

“Periodes van werkloosheid en brugpensioen zullen minder meetellen bij de berekening van het pensioen. Dat is consequent met hoe ons systeem werkt: ons pensioen wordt berekend op basis van wat we presteren tijdens onze carrière. Een aantal maatregelen die worden voorgesteld als 'asociaal' zijn dat niet noodzakelijk.”

Tegelijk laat de regering de uitkeringen minder snel stijgen.

“Die maatregel zal raken aan de koopkracht van de meest kwetsbaren van de samenleving. Zeker op korte termijn zal die impact voelbaar zijn. Maar daar is ook beter om te werken aan het volume: hoe minder mensen een uitkering nodig hebben, hoe hoger het bedrag zal kunnen zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234