Maandag 02/08/2021

Asiel

Armeense meisje Anna-Maria blijft voorlopig in België

null Beeld De Reuzenpoort
Beeld De Reuzenpoort

De advocaat van het Armeense gezin Khmoyan heeft een nieuwe juridische procedure opgestart, zegt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Daardoor moet Anna-Maria ons land voorlopig niet verlaten.

Maandag verhuizen Anna-Maria Khmoyan (8) en haar gezin van het gesloten centrum in Steenokkerzeel naar een open terugkeerwoning. Hun geplande vlucht naar Armenië, afgelopen zaterdag, werd op het laatste nippertje geannuleerd. Als het praktisch haalbaar is, zal Anna-Maria weer schoollopen in haar oude school, de Reuzenpoort in Borgerhout.

Dat het gezin verhuist naar een open terugkeerwoning, heeft ermee te maken dat het al bijna een maand opgesloten zit. Dat is het wettelijke maximum voor families met kinderen. Het is niet de eerste keer dat het gezin in een open terugkeerwoning of ‘Turtelhuisje’ zit. In 2014 verbleef het ook al in zo’n woning, maar toen sloeg het op de vlucht. Vaak gaat het om oude rijkswachterswoningen. Als gezinnen zich in die woningen niet aan de regels houden, moeten ze wel terug naar een gesloten centrum.

Nieuwe procedure

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) is de advocaat van het gezin een nieuwe procedure gestart, waardoor de Khmoyans voorlopig niet teruggestuurd kunnen worden. Over welke procedure het precies gaat, daar willen DVZ en raadsman Bruno Soenen niet over uitweiden. “Ik wil hun kansen niet hypothekeren”, zegt de advocaat. “Het belang van Anna-Maria staat voorop. Zij mag niet het kind van de rekening worden.”

Zowel de advocaat als kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen dringen aan op rust en discretie voor het gezin, omdat ze hopen dat het alsnog hier kan blijven. Achter de schermen wordt via allerlei wegen druk gezet, zodat hun repatriëring niet zal doorgaan.

Opschortend

De nieuwe procedure die nu bezig is, zou een asielaanvraag zijn in naam van de kinderen. Dat valt te horen in regeringskringen, maar wil de advocaat bevestigen noch ontkennen.

Een asielaanvraag werkt opschortend. Dat betekent dat het gezin niet teruggestuurd mag worden zolang het Commissiariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Statenlozen de aanvraag onderzoekt. Het eerste gezin dat vorig jaar werd opgesloten, een Servische moeder met haar kroost, volgde dezelfde weg. Ook zij diende vanuit de gesloten woonunits een asielaanvraag in.

Bij DVZ wordt benadrukt dat de terugkeer van het gezin nog steeds voorbereid wordt. “Wij gaan die nieuwe procedure behandelen,” zegt woordvoerder Dominique Ernould, “maar nemen tegelijk de nodige maatregelen zodat we hen kunnen terugsturen.”

Los van die nieuwe procedure loopt er nog een klacht bij het VN-Kindercomité en een aanvraag tot humanitaire regularisatie. “Die klacht bij het Kindercomité is veeleer symbolisch”, zegt de advocaat. “Op 7 februari zal dat comité wel aanbevelingen doen om het Belgische systeem van opsluiting voor kinderen aan te passen.” De procedure kan er echter niet voor zorgen dat het gezin langer in ons land zal mogen blijven.

Humanitaire regularisatie

En dan is er nog de humanitaire regularisatie, of 9 bis. Die valt onder de discretionaire bevoegdheid van de minister, wat betekent dat die eigenhandig beslist of het gezin hier mag blijven of niet.

“De bevoegde ministers passen de humanitaire regularisatie steeds minder toe”, duidt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), de migratiespecialist van zijn partij. “Nochtans lijkt me dat het meest aangewezen, want er zijn redenen genoeg voor een regularisatie.” Het gezin heeft een lange asielprocedure van 18 maanden achter de rug, de kinderen zijn hier geboren, de moeder spreekt goed Nederlands.

Orbit, een vzw die zich inzet voor asielzoekers, wijst erop dat de humanitaire regularisatie “een mysterieuze grot is waar niet veel licht binnenvalt”, omdat de minister er zo veel macht over heeft.

Minister voor Asiel Maggie De Block (Open Vld) wil voorlopig geen commentaar kwijt over de toekomst van het Armeense gezin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234