Maandag 24/06/2019

Uitwijzing

Armeense Anna-Maria “ondervindt psychische schade” van opsluiting in repatriëringscentrum

De achtjarige Anna-Maria Beeld De Reuzenpoort

Anna-Maria Khmoyan, het achtjarig Armeens meisje dat met haar gezin opgesloten is in het repatriëringscentrum in Steenokkerzeel, ondervindt al duidelijk psychische schade van haar verblijf in het gesloten centrum. Dat blijkt uit het verslag van de kinderpsychiater, dat De Morgen kon inkijken.

“Naar aanleiding van de consultatie in het centrum 127bis, kan men het begin vaststellen van een narcistische destabilisatie en identiteitsdestabilisatie alsook de tekenen van een onzekerheid (onveiligheid) van het kind”, staat in het verslag van de kinderpsychiater die het meisje onderzocht. Hij concludeert dat er tekenen zijn van ernstige psychische aantasting. Die zal volgens de psychiater enkel toenemen naarmate de opsluiting langer duurt.

“Dit rapport toont aan dat de opsluiting van een kind al snel tot psychische schade kan leiden”, zegt Bruno Soenen, de advocaat van de familie. Zo heeft het meisje nachtmerries, kan ze moeilijk inslapen en is ze veel angstiger dan gewoonlijk.

“Lieve Anna-Maria”

De Morgen-journalist Joël De Ceulaer schreef de achtjarige Anna-Maria Khmoyan een brief. “Jij zit, of liever: jij zát in het tweede leerjaar, want momenteel zit jij achter slot en grendel. Te wachten op deportatie”

Volgens de advocaat staat het psychiatrisch verslag “in schril contrast” met de conclusie van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dat Anna-Maria en haar tweejarig zusje geen schade ondervinden van hun verblijf in het gesloten centrum. Soenen stelt zich vragen bij de manier waarop DVZ tot dat oordeel komt. “Zij oordelen op basis van een ambtenaar die zelf voor DVZ werkt. Hoe objectief kan die zijn?”

Het gezin Khmoyan verblijft al tien jaar in ons land. Een asielaanvraag werd afgewezen, en bij poging tot uitwijzing in 2014 sloeg het gezin op de vlucht. Het gezin zit ondertussen ruim drie weken opgesloten in Steenokkerzeel. Donderdag beslist de rechter of de opschorting van de uitwijzing gehandhaafd blijft. (DBA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden