Zondag 09/05/2021

Armoede

Arme gezinnen nog dieper in de put

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Gezinnen met een laag inkomen zullen de komende jaren zware klappen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van enkele sociale bewegingen en armoedeorganisaties. Vanaf 2016 zullen financieel kwetsbare huishoudens het jaarlijks gemiddeld met nog 735 euro netto minder moeten doen.

De besparingen van de Vlaamse en federale regeringen zullen wegen op de portefeuille van heel wat huishoudens. Vooral gezinnen met een laag inkomen zullen de broeksriem nog strakker moeten aanhalen. Concreet zal 15 procent van de Vlamingen getroffen worden. Vanaf 2016 zullen zij minstens 735 euro netto per jaar, oftewel 61 euro per maand, moeten inleveren. Dat blijkt uit een studie van Decenniumdoelen 2017, een koepel van sociale bewegingen en armoedeorganisaties waaronder het ABVV, ACLVB, ACV, Beweging.net, Minderhedenforum, Steunpunt Algemeen Welzijnswerk en Netwerk tegen Armoede.

De onderzoekers hebben een armoedetoets toegepast op de regeerakkoorden en de budgettaire beslissingen van zowel de Vlaamse als de federale regering. Daarbij werden verschillende gezinstypes en inkomenssituaties als uitgangspunt genomen. Alleenstaande ouders, koppels met kinderen of gepensioneerden: allemaal zullen ze hun gezinsbudget zien krimpen.

"Het zijn vooral de mensen met de laagste uitkeringen, leefloners en ouders met kinderen die het hardst getroffen worden", zegt Bert D'hondt, woordvoerder van Welzijnszorg. "Zij verliezen dit jaar nog minstens 50 euro per maand en vanaf 2016 minstens 60 euro per maand. In de praktijk zullen die bedragen wellicht nog hoger zijn. We hebben bij onze berekeningen immers alleen de elementen meegenomen die voor elk gezin hetzelfde zijn. De besparingen bij De Lijn zullen bijvoorbeeld niet alle gezinnen op dezelfde manier treffen. Bij het ene gezin neemt misschien iedereen de bus, in het andere gezin niemand."

Ook besparingen bij de sociale huisvesting, de verhoging van remgelden bij sommige specialisten en stijgingen van lid- en inschrijvingsgelden werden om diezelfde reden niet meegerekend.

Sociale correcties

Om de besparingen bij de allerzwaksten te compenseren, hebben de Vlaamse en federale regeringen beslist een aantal sociale correcties - onder andere correcties voor de indexsprong of een compensatie voor de afschaffing van gratis energie en water - door te voeren. Een ingreep die niet voldoende is, hekelt Decenniumdoelen 2017. "De sociale correcties zijn voorzien voor leefloontrekkers", klinkt het. "Dat zijn 24.000 mensen, een beperkte groep. Er zijn één miljoen Vlamingen die in bestaansonzekerheid leven. Mensen met lage inkomens die net boven de armoedegrens zitten. Voor hen zijn geen sociale correcties voorzien. Dit beleid vergroot de ongelijkheid."

Bovendien, zo zegt D'hondt, is het momenteel nog niet duidelijk wat die sociale correcties concreet zullen opleveren. "Het is een vaag begrip. Wat ze juist inhouden of tegen wanneer ze er zullen zijn: het is een groot vraagteken."

Vestzak-broekzakoperatie

Gevreesd wordt dat met dit beleid de komende jaren alsmaar meer mensen in armoede terecht zullen komen. "Wie nu op de rand van armoede leeft, zal het moeilijker krijgen", bevestigt Wim Van Lancker, armoede-expert bij het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck. "De cijfers uit dit onderzoek lijken mij realistisch. Al kan niemand voorspellen wat de toekomst brengt. Als de federale regering beslist om de laagste uitkeringen te verhogen, dan krijgen we een vestzak-broekzakoperatie en wordt dat verlies gecompenseerd", zegt Van Lancker. "Maar ik vrees dat men die belofte niet zal kunnen waarmaken. Als de regering beslist om te besparen, dan moet zij meer oog hebben voor mensen uit die laagste inkomensklasse."

Op veel besparingsmaatregelen, zoals het verhogen van de zorgpremie of de prijs van de kinderopvang, is er geen sociale correctie voorzien. "Maar door kinderopvang net toegankelijk te maken voor iedereen, kunnen werklozen solliciteren, een job vinden en uit de armoede geraken. Het is moeilijk te begrijpen dat men gaat besparen en tegelijk de kosten van kwetsbare gezinnen omhoogtrekt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234