Zaterdag 03/12/2022

Armando te gast bij Passa Porta

Op zijn tweeëntachtigste werd de dichter Armando onlangs bekroond met de VSB Poëzieprijs. Onverwachts kreeg hij Nederlands belangrijkste poëzieprijs in de schoot geworpen voor zijn bundel Gedichten 2009. Armando, die als kunstenaar en prozaïst al even grote faam bezit, treedt nog zelden op voor een publiek. Voor de presentatie van twee nieuwe dichtbundels maakt hij een uitzondering en komt hij naar Passa Porta. Het gaat om De stilte/Die Stille, een tweetalige bibliofiele editie van Ergo Pers met lithografieën en gedichten, én de nieuwe bundel Ze kwamen. Herman Jacobs leidt in en Gudrun de Geyter praat met de auteur. Er zijn ook filmfragmenten uit Portret van een vriend, een documentaire over Armando van Cherry Duyns. Armando ziet zijn oeuvre als een Gesamtkunstwerk, cirkelend rond zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog én Berlijn. In 1998 kreeg hij een eigen museum in de Elleboogkerk in Amersfoort die in 2007 door een uitslaande brand verwoest werd. Daarbij gingen de complete collectie en een deel van het archief verloren.

Literaire Lente is weer in aantocht

Flink wat meer titels dan de voorbije jaren prijken op de boekenlijst van de Literaire Lente. In april krijgen de geselecteerde boeken extra aandacht en worden ze volop gepromoot in de boekhandel. Op de lijst onder meer werk van grote buitenlandse auteurs als Sandro Veronesi, Booker Prizewinnaar Howard Jacobson, Goncourtlaureaat Gilles Leroy, Patrick Modiano, Haruki Murakami, Emmanuel Carrère en Siegfried Lenz. Ook Kluun en Herman Koch genieten extra promotie, naast Joost Zwagerman, Het leven gaat verder van de 101-jarige Hans Keilson én de al een tijdje aangekondigde nieuwe roman van Jeroen Brouwers, Bittere Bloemen. Van Vlaamse zijde krijgt nieuw werk van Kristien Hemmerechts, David Nolens, Chika Unigwe en Johan De Boose een promotioneel duwtje in de rug, evenals het debuut van Annelies Beck en de eersteling van Steven Crombez. Tot in 2009 startte de Literaire Lente met het festival Zogezegd in Gent. Dat literaire evenement sneuvelde in 2010 na het afhaken van enkele sponsors.

Martin Amis beschuldigd van arrogante kletspraat

De Britse auteur en scherpe tong Martin Amis is er alweer in geslaagd een bevolkingsgroep tegen zich in het harnas te jagen. In een interview met het BBC- boekenprogramma Faulks on Fiction liet Amis zich tussen neus en lippen ontvallen: “Mensen vragen me soms of ik er ooit aan gedacht heb om een kinderboek te schrijven. Wel, mocht ik ooit een ernstig herseninfarct hebben, dan zou ik misschien wel een kinderboek schrijven. (...) Maar verder zou het me nooit lukken in een lager register te schrijven dan ik kan.” De Britse kinderboekenschrijfster Lucy Coats reageerde toornig en omschreef Amis als “arrogante zeur”. Jane Stemp was nog meer in haar wiek geschoten, temeer daar ze een hersenbeschadiging heeft: “Hij heeft me diep beledigd. Het lijkt een goed idee om Amis tot de rolstoel te veroordelen en kinderfictie in zijn oren te blazen.” Schrijver John Dougherty liet droogjes weten: “Don’t worry, Martin. We kunnen niet allemaal zo verbeeldingrijk en veelzijdig zijn als jij.”

A.L. Snijders treedt op tussen brullende motoren

Schrijvers worden tegenwoordig in de gekste biotopen opgevoerd. Zo blijkt maar weer uit het verzoek dat de Nederlandse zeer korte verhalenschrijver en Constantijn Huygensprijswinnaar A.L. Snijders in de bus kreeg. Het motorcross- en metalfestival de Zwarte Cross, dat elk jaar bijna 150.000 bezoekers lokt, vroeg aan Snijders of hij deze zomer tussen al die decibels wilde komen voordragen, zo meldt NRC. A.L. Snijders wist eerst niet goed raad met de bede: “Zal ik wel boven al dat motorgedruis uitkomen?” Maar toen zijn uitgever Paul Abels hem influisterde om er geen “duffe voorleessessie” van te maken, maar een soort theatrale act, hapte hij toe. Vervolgens werd theatermaakster Threes Anna onder de arm genomen. Zij maakte een trap op wielen. Daarmee zal Snijders over het festivalterrein tuffen en enkele van zijn zeer korte verhalen ten beste geven. Aan de trap worden ook enkele tuba’s en kettingzagen bevestigd. Vorig jaar maakte Hermans Brusselmans al zijn opwachting op de Zwarte Cross.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234