Woensdag 26/06/2019

Kazakhgate

Armand De Decker stapt op als burgemeester van Ukkel

In de Brusselse gemeente Ukkel gaat eerste schepen Marc Cools (MR) voorlopig de functie van burgemeester waarnemen, na het ontslag van Armand De Decker (MR). Die bevestigde zijn ontslag vandaag in een persbericht. De Franstalige liberaal wordt genoemd in het Kazakhgateschandaal.

Armand De Decker. Beeld Photo News

De Decker wil naar eigen zeggen door zijn ontslag de "sereniteit bewaren" in het belang van zijn gemeente. Hij verwijst naar het "ondraaglijke klimaat" dat was ontstaan rond het Kazachgate-dossier.

Hij herhaalt geen enkele rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de afkoopwet. "Ik blijf sereen en met vol vertrouwen in de instellingen en de justitie van ons land", aldus Armand De Decker.

Onderzoekscommissie

De Decker is in opspraak gekomen in de Kazachgate-affaire. Hij zou bemiddeld hebben bij het tot stand komen van de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011, ten voordele van de Kazachse miljardair Patokh Chodiev. De rol van de MR-politicus wordt nu onderzocht door een parlementaire onderzoekscommissie.

Olivier Maingain, voorzitter van de partij DéFI, had vandaag in een interview met Le Soir om het ontslag gevraagd van De Decker. "Nu de rol van De Decker in het Kazakhgate-schandaal steeds duidelijker wordt, kan ik als voorzitter van een partij die gelinkt is aan die meerderheid, niet toestaan dat de zaken onveranderd blijven", zei Maingain.

De voorzitter van de Franstalige liberalen, Olivier Chastel, zegt akte te nemen van het ontslag van de Ukkelse burgemeester. "Zijn beslissing was onvermijdelijk geworden om een sereen beleid in Ukkel te garanderen", klinkt het op Twitter.

Ook de Franstalige partijen DéFI en cdH, samen met MR in de meerderheid in Ukkel, nemen akte van De Deckers beslissing. CdH, bij monde van gemeenteraadslid Céline Fremault, eist dat de meerderheid vandaag in een spoedzitting bijeenkomt. De inwoners van Ukkel verdienen duidelijkheid over de plannen van MR, argumenteert ze.

Ook de Franstalige groenen noemen het ontslag van De Decker "onvermijdelijk" wegens de "verpletterende" feiten rond zijn betrokkenheid in Kazakhgate. Ecolo betreurt het "getreuzel" van MR en De Decker om eindelijk conclusies te trekken. Het ontslag mag niet verhinderen dat het gerecht en de commissie hun werk doen, aldus nog Ecolo.

Minister van staat

De Decker (68) was aan zijn tweede mandaat als burgemeester bezig. De licentiaat in de rechten aan de ULB begon zijn professionele loopbaan in 1973 als advocaat voor de Brusselse balie. Zijn politieke loopbaan begon in 1979 toen hij adjunct-secretaris-generaal werd van de PRL, de Franstalige liberalen. In 1980 verhuisde hij naar het kabinet van defensieminister Charles Poswick. In 1981 werd hij kamerlid. 

Dat bleef hij tot 1995, toen hij senator werd. Van 1999 tot 2004 en van 2007 tot 2010 zetelde hij er als voorzitter. De Decker was minister van Ontwikkelingssamenwerking tussen 2004 en 2007. De Decker is ook minister van staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden