Maandag 14/06/2021

Kazakhgate

Armand De Decker klaagt verwarring over rol commissie Kazakhgate aan

Armand De Decker (MR). Beeld Photo News
Armand De Decker (MR).Beeld Photo News

Gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) zal vrijdag aanwezig zijn in de onderzoekscommissie Kazachgate, maar hekelt de verwarring over de rol van de commissie in het licht van het lopende gerechtelijk onderzoek, waarbij de "garanties van de strafprocedure systematisch met de voeten getreden wordt, en de onpartijdigheid en het vermoeden van onschuld geschonden wordt". De Decker zal morgen in openbare zitting getuigen.

In een brief aan commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) stellen de advocaten van De Decker, Michèle Hirsch en Adrien Masset, dat "alle vragen" die de commissie gesteld heeft met betrekking tot Armand De Decker "enkel slaan op het 'feit' dat het voorwerp is van het lopende gerechtelijk onderzoek".

Het hof van beroep van Bergen voert een onderzoek over een mogelijke beïnvloeding waarvan Armand De Decker verdacht wordt, naar aanleiding van een onderzoek in Parijs. Er is sprake van een mogelijke interventie van een ander land om de afkoopwet in België aan te passen. De onderzoekscommissie probeert de omstandigheden uit te klaren waarin de afkoopwet werd uitgebreid en toegepast, meteen na de goedkeuring door het Kazachse trio rond zakenman Patokh Chodiev - deze laatste werd verdedigd door Armand De Decker.

Eer aangetast

De MR-politicus wordt om 15 uur verwacht in de commissie. In hun brief van vandaag wijzen de advocaten van De Decker naar de "talrijke tussenkomsten en verklaringen" van commissieleden, en commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) in het bijzonder, tijdens de openbare zittingen en in de pers, waarbij van De Decker een schuldige gemaakt wordt. De advocaten vinden ook dat de eer van hun cliënt aangetast is.

De advocaten betreuren ook dat delen van de pv's van verhoren in het strafonderzoek die onder het geheim van het onderzoek vallen, bekendraakten tijdens de commissiewerkzaamheden, en dat ze geen toegang krijgen tot een aantal stukken waarover Armand De Decker gehoord zou worden. Dat kan volgens de verdediging van de MR-politicus problemen opleveren met het 'principe van wederhoor'. Ze vreest dat de onderzoekscommissie met een 'schijnwaarheid' zal uitpakken, terwijl hun cliënt moeite zal hebben om zich feiten van zes jaar geleden voor de geest te halen.

Openbare zitting

De raadsheren van De Decker betreuren dat de onderzoekscommissie systematisch de rol van Armand De Decker genegeerd heeft, ook al was zijn verleden als strafpleiter niet echt bekend. Ze halen ook uit naar een expert van de commissie - Christine Matray - die zich in openbare zitting laatdunkend had uitgelaten over het gedrag van De Decker.

Adrien Masset bevestigde dat Armand De Decker vrijdag in openbare zitting zal gehoord worden. Hij wil zich indien mogelijk op de strafrechtelijke verdediging concentreren, conform de regels over het vermoeden van onschuld en onpartijdigheid.

Zijn advocaten benadrukken dat de afkoopwet destijds werd "ontworpen, voorbereid, onderhandeld, herwerkt, uitgeschreven en goedgekeurd door politieke verantwoordelijken en parlementsleden van de meerderheid - onder hen talrijke leden van de onderzoekscommissie - en gecontroleerd door de oppositie". Adrien Masset had de werkzaamheden als professor strafprocedure van erg dichtbij gevolgd. Hij was één van de drie experts die tijdens de bespreking in de Senaat gehoord werden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234