Zaterdag 06/06/2020

Arkprijs voor ongebonden Ludo Abicht

De 51ste Arkprijs van het Vrije Woord gaat naar de filosoof Ludo Abicht. De Arkprijs is een onderscheiding voor een persoonlijkheid of een vereniging die 'tegen de stroom oproeit, zijn nek uitsteekt, gevestigde namen tegenspreekt, de bakens verzet'.

Brussel / Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

De jury motiveerde de keuze voor Ludo Abicht door hem te prijzen als "een veeltalig kosmopoliet die zijn hele carrière als filosoof en publicist ernaar gestreefd heeft de standpunten van de tegenstrever in te nemen en te vertolken". Abicht heet in de persmededeling verder "een gezaghebbende stem in de publieke discussies over de problemen waarmee de wereld vandaag worstelt: de erfenissen van het christendom, het communisme en het nationalisme".

Bekendheid bij een breder publiek verwierf Abicht met zijn boeken over de joden in Antwerpen, België en Israël. Zijn affiniteit met de joodse gemeenschap stond zijn engagement voor de Palestijnse zaak echter nooit in de weg.

Diezelfde ongebondenheid karakteriseert ook de 'politicus' Abicht, die zeventien jaar lang lid was van de Kommunistische Partij (KP). In '98 schreef Abicht, in opdracht van de Volksunie, De herinnering is een vorm van hoop, een opstel waarvoor hem de Orde van de Vlaamse Leeuw werd toegekend. Op het ogenblik dat nogal wat waarnemers voorspelden dat hij de rangen van Anciaux zou vervoegen, stelde Abicht zich kandidaat op de lijst van Agalev.

Ludo Abicht publiceerde zopas het lange essay Intelligente Emotie (zie De Morgen Boeken van 28 maart), "een magistraal summa" van schrijvers' tegendraadse denken, aldus de jury. Abichts nieuwste boek is, onder andere, een pleidooi voor het huwelijk tussen denken en voelen als oplossing voor de problemen van deze tijd. "Emotie," zegt Abicht, "klimt op de barricaden, intelligente emotie vraagt zich af waarom je dat doet. Emotie is op het hier en nu gericht, intelligente emotie zoekt naar een synthese tussen traditie en toekomstplanning. Emotie gaat uit van het particuliere, intelligente emotie zal wijzen op de grotere, universele verbanden."

In een eerste reactie verklaarde Abicht aan De Morgen "zeer verheugd" te zijn, "niet het minst omdat mijn naam zo tussen die van een reeks vriende laureaten komt te staan. Het verheugt mij al evenzeer dat ik de prijs mag ontvangen uit handen van mensen die het niet eens zijn met al mijn ideeën. Mijn visie op het nationalisme verschilt bijvoorbeeld sterk met die van Mon Detrez (de voorzitter van het Arkcomité, JdP). Het is mooi dat die meningsverschillen hier niet hebben meegespeeld."

De Arkprijs, in 1950 ontstaan uit protest tegen de weigering om de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen toe te kennen aan Marnix Gijsen, wordt uitgereikt op woensdag 23 mei, in de Antwerpse galerie De Zwarte Panter. De gelauwerde ontvangt geen geld, wel wordt zijn naam in de Ark-trofee gegrift, naast die van onder anderen Paula D'Hondt, Gal, Gie Van Den Berghe, Tom Lanoye, Wannes Van de Velde, Pjeroo Roobjee en Zak.

Zijn affiniteit met de joodse gemeenschap stond zijn engagement voor de Palestijnse zaak nooit in de weg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234