Vrijdag 09/06/2023

Ariël Jacobs: 'Heeft het nog wel nut om in België jeugdspelers op te leiden?'

Trainer zijn is niet gezond. En trainer zijn van Anderlecht zeker niet. Het vreet, ook al voel je dat niet altijd. En de rekening volgt, dat weet ik

U kunt goed inschatten welke sporen een job als T1 bij Anderlecht kunnen achterlaten. U was technisch directeur bij Racing Genk toen Hugo Broos daar, gevolgd door drie vrachtwagens frustratie, aankwam.

Jacobs: "Inderdaad. Ik heb daar toen veel met Hugo over gepraat. Er waren voor zijn komst niet zoveel kandidaten om trainer te worden van Genk. Er waren wat kandidaturen van buitenlanders: Lothar Matthäus zat daar bij. En (Johan) Neeskens, met wie ik ook heb gesproken. Nu, bij Genk wilden ze eerder een Belg en ik heb toen met Broos gepraat. Ik had de indruk dat hij zijn ontslag bij Anderlecht had verwerkt, maar hij is daar later toch nog vaak op teruggekomen in de kranten. Jos Vaessen heeft hem op een bepaald moment zelfs gevraagd om daar mee op te houden, omdat hij toch wel een goeie band wilde bewaren met Anderlecht.

"Ik heb met René Vandereycken ook veel gesprekken gehad over Anderlecht. Tja, het is een club die aan de top wil staan. En dat kweekt jaloersheid, afgunst."

Is deze job wel gezond?

"Nee. Trainer zijn is niet gezond. En trainer zijn van Anderlecht is dat zeker niet. Het vreet, ook al voel je dat niet altijd. En de rekening volgt, dat weet ik."

Wat waren de grootste ontgoochelingen tot nu toe?

"Sint-Truiden en Getafe. STVV omdat we alles in handen hadden: we zouden drie punten pakken en dan naar Brugge gaan. Nu stonden we tegen Club gewoon met de rug tegen de muur. Echt, uit Sint-Truiden ben ik met zo'n wrang, negatief gevoel weggegaan. Vreselijk. En dan Getafe. Wat iedereen ook vertelde - máár twaalfde in Spanje en dat soort dingen -, ik ben er altijd van uitgegaan dat zij een goeie ploeg hadden en dat we ons uiterste best moesten doen om daarmee te concurreren. Maar wat is daar gebeurd? We zijn als gewillig slachtoffer naar ginder getrokken. We komen vroeg achter door pech, akkoord. Maar dan moet je iets hebben van 'oké, we gaan er toch voor knokken'. Die reactie is er veel te laat gekomen. Ik voelde mij echt schuldig tegenover de meegereisde fans."

Sloopt dat u, zo'n avond?

"Dat heeft mij altijd gesloopt, ook bij andere clubs. Maar bij Anderlecht kun je je gewoon geen misstappen veroorloven. Verliezen is verboden."

Wanneer hebt u zich de laatste keer echt opgewonden?

"Vorige week zaterdag. De eindbalans maakte uiteindelijk nog wel iets goed van die bekerwedstrijd tegen Waasland, maar ik was helemaal niet tevreden. In het laatste halfuur van de eerste helft was er bijzonder weinig bezieling. Na de pauze kwam het wat los, maar dan nog zijn er zaken gebeurd die tegen de afspraken in waren. En daar kan ik me mateloos in opwinden."

Het leek verdomd goed op het Anderlecht van voor nieuwjaar?

"Er waren wat meer kansen, maar het was dan ook tegen een tweedeklasser. En er waren wat vloeiende bewegingen, dat ook."

Is deze groep nu beter dan voor de winterstop?

"Dat zou normaal moeten. Ten eerste zijn er spelers die het verschil kunnen maken en nu terugkomen uit blessure - Frutos en Boussoufa - en dan heb je de drie nieuwkomers Gillet, Chatelle en Vlcek."

Wat mogen we verwachten van die laatste?

"Hij heeft een enorme conditionele achterstand."

Als Anderlecht dringend een spits nodig had, waarom komt zo iemand dan in aanmerking?

"Hij moet iets kunnen: hij is toch opgeroepen voor de Tsjechische nationale ploeg. En over die conditie, tja, daarvoor moet je niet bij mij zijn."

U zou de balans opmaken na de heenronde, maar daarover deed u tot dusver nog altijd geen uitspraken. Doe nu toch maar even.

"In de competitie is de balans niet goed. Vandaag zijn er twee titelkandidaten: Club Brugge en Standard. In de beker zijn we er nog bij. In principe is dat logica, al werd die bij Anderlecht de jongste jaren niet altijd gerespecteerd. De uitschakeling tegen Ingelmunster en Geel, we zijn dat niet vergeten. En dan rest nog de hoop van de UEFA-Cup. We wilden nog op drie vlakken meedraaien na nieuwjaar, dat is gelukt, maar de uitdaging is groot. Het glas is halfvol, maar even goed half leeg. Ik hoop dat we in mei nog altijd vragen van journalisten mogen beantwoorden over de titelstrijd. Maar spijtig genoeg ben ik misschien te realistisch."

Oei.

"Ik wil mezelf niets wijsmaken. En ik ga ook geen grote uitspraken doen."

Gelooft men in het Constant Vanden Stockstadion wel nog in een comeback?

"Ik weet dat de buitenwacht deze kloof van tien punten onoverbrugbaar vindt, maar intern voel ik dat niet zo aan. Niemand heeft er zich bij neergelegd. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat Anderlecht veel punten inhaalt. Vorig jaar was het ook zo. Op een bepaald moment vallen de goals wél op het goeie moment. Dat kan het verschil zijn, het kan alles doen kantelen.

"Ook de verhalen zullen dan anders klinken. Vandaag is er kritiek op de transfers die Anderlecht vorige zomer deed. Er wordt gewezen naar Triguinho, maar dat is ook maar omdat het minder goed gaat. Ik wil niemand extra motivatie bezorgen, maar er zijn clubs die bovenaan staan en ook transfers hebben gedaan die geen voltreffers zijn. Maar het gaat goed en daar wordt dan niet over gepraat."

U bedoelt Kucera en Alcaraz van Club Brugge?

"Bijvoorbeeld. Je kunt toch niet zeggen dat die transfers zo gelukkig waren?"

Mocht u een boek schrijven met als titel 'Het voetbal volgens Ariël Jacobs', wat zouden dan de belangrijkste hoofdstukken zijn?

"Je kan het voetbal opdelen in twee momenten. Eén: je hebt de bal. Twee: je hebt de bal niet. Wij zijn Anderlecht, dus ik ga ervan uit dat wij meestal de bal hebben. Zeventig procent van de trainingsuren besteed ik dan ook aan dat hoofdstuk: balcirculatie, positiespel, hoe maak je diepgang langs de flanken, hoe werk je af. Een basis, die je spelers dan zelf moeten invullen. Eén keer per week kom ik dan terug op organisatie bij balverlies."

"Waar veel spelers vandaag moeite mee hebben, en wat steeds belangrijker wordt in het huidige voetbal is omschakeling. Op het moment dat de tegenstander de bal heeft en de organisatie een beetje verliest, de bal afnemen en meteen pijn doen. Ik ben soms verbaasd dat zo weinig spelers het nut hiervan inzien."

Werd er onder Vercauteren ook zeventig procent van de tijd besteed aan 'je hebt de bal'?

(twijfelt even) "Er waren andere accenten, maar uiteindelijk was het verschil niet zo groot."

Vercauteren had het constant over modern voetbal. Wat is dat volgens u?

"Thierry Henry gaat werken in verdediging en als de bal vooraan is, dan is hij daar ook aanwezig. Nu ja, dat is Europese top, wereldtop eigenlijk."

Zoiets aan spelers van Anderlecht vragen, is hetzelfde als in de kleuterklas lesgeven over integralen.

"Het is een droom, dat voetbal. Maar je moet ervoor zorgen dat je spelers dat aankunnen, en het is gebleken dat dat niet altijd het geval was. Frank heeft ook nooit onmogelijke zaken gevraagd. Zó moeilijk was het allemaal niet, het was geen Chinees. Er werd ook gezegd dat de wedstrijdbesprekingen van Vercauteren te lang duurden. Ik vond van niet."

U was er wel als de kippen bij om te zeggen dat die van u maar negen minuten duren.

"Eigenlijk weet ik niet hoe lang mijn besprekingen duren. Ik doe dat op gevoel."

'Een trainer die staat te roepen voor de dug-out heeft zijn werk in de week niet goed gedaan', zei u zelf ooit. En wat zien we dan in uw eerste echte topper als Anderlechtcoach: u staat constant te roepen.

"Misschien was de ínvulling van de opdrachten niet goed? Maar dat hoor je mij niet zeggen, want dat is kritiek op de spelers. Akkoord, ik kan me tijdens een wedstrijd soms heel druk maken. Het is al vaak gebeurd dat ik na een wedstrijd opgezwollen kneukels heb, omdat ik op de dug-out sta te kloppen. Nooit als een spits een kans mist of als een keeper een fout maakt. Wel als iets fout loopt wat al heel vaak is besproken."

Kan een trainer een scheidsrechter beïnvloeden, denkt u?

"Spijtig genoeg wel, ja. Maar dat is meer de zwakte van de scheidsrechter dan de verdienste van de trainer."

U gelooft niet in de werkwijze van iemand als Jacky Mathijssen?

"Als ik scheidsrechter ben, dan kan dat één keer, maar een tweede keer vliegt zo'n trainer - om het even wie - in de tribune."

Naar welke trainers kijkt u op?

"Guy Thys, voor de rust die hij uitstraalde. Co Adriaanse, Louis van Gaal. En iemand als Foppe de Haan."

Zou u assistent kunnen zijn van Glen De Boeck?

"Ja. Als die omstandigheden zich voordoen."

Als u nu een heel sterke terugronde met Anderlecht doormaakt, blijft u dan T1?

"Ik leef niet met 'als'. Ik wil daar nu niet aan denken."

In hoeverre bent u eigenlijk supporter van Anderlecht?

"Altijd geweest. Het is toeval, maar daarstraks liep ik langs het hoofdveld in het stadion en dacht ik terug aan de tijd van toen. Ik heb me nog omgedraaid en gekeken naar de staanplaats waar ik altijd stond tijdens thuiswedstrijden. Het is misschien dertig of veertig jaar geleden. Ik ben vrij nostalgisch. Ik dacht meteen 'hadden ze mij in die tijd verteld dat ik hier trainer zou worden, zou ik iedereen gek verklaard hebben'. Kijk nu. Dit is een eer.

(denkt na) "Luister, ik zeg dit niet graag, want hier kun je mij op pakken. Toen veertig jaar geleden Anderlecht tegen een andere ploeg speelde, wist je dat ze wonnen. Duidelijk. En dan wist je ook dat bepaalde coryfeeën het verschil zouden maken: Paul Van Himst, Jan Mulder, Stockman, Rensenbrink. Je sprak toen ook niet over de verdedigers. Die stonden er maar gewoon bij, bij wijze van spreken. Daarom ging ik naar Anderlecht: er was altijd iets te zien. En je zag altijd doelpunten. Als Beringen kwam, was het moeilijk, maar ze kregen er vier of vijf om de oren."

Bloedt uw supportershart als...

(onderbreekt) "Jazeker. Mijn hart bloedt door de huidige gang van zaken op Anderlecht."

De vraag was eigenlijk: bloedt uw supportershart als Anderlecht afscheid moet nemen van een jonge poulain als Vadis?

"Dat is een van de redenen, zo niet de hoofdreden, waarom ik indertijd gestopt ben als technisch directeur. Ik heb toen gezegd: je kunt geen beleid meer voeren. En nu zijn we voor drie uur vertrokken. We zitten hier in België in een klein land dat niet spraakmakend is op voetbalgebied. Een voetballand waar iedereen liever weggaat dan naartoe komt. Zelfs een club als Anderlecht heeft moeite om op te boksen tegen het buitenland. Je leidt elke dag spelers op met schrik in het hart, omdat een modale Nederlandse club meer kan bieden dan wij. Daarbij weet je dat makelaars er alle belang bij hebben dat spelers verhuizen.

"We leiden op, maar mogen geen profcontract geven voor hun zestiende. In Frankrijk en Engeland vanaf hun vijftiende. Zo ben je altijd verliezende partij. Als je dat allemaal bekijkt, moet je heel cru durven stellen: heeft het nog wel nut om spelers op te leiden?

"Ik weet dat Anderlecht héél ver is gegaan om Vadis te houden. Veel te ver, eigenlijk. Deontologisch, ethisch onverantwoord. Ik heb hem ook gevraagd of hij voor het geld was vertrokken, toen hij had beslist om naar Hamburg te gaan. 'Nee', antwoordde hij, 'Anderlecht heeft meer gedaan dan normaal was. Maar ik kies voor de club Hamburg en de competitie.' Ik weet dat het heel moeilijk is voor de supporters dat hij vertrekt, maar je moet je toch de vraag stellen of je die echt stukken van mensen moet betalen."

Hoe goed is Vadis eigenlijk?

"Hij heeft veel kwaliteiten. Maar ook bepaalde gebreken, die ze hem bij Anderlecht makkelijker zouden vergeven dan in Hamburg. Zijn explosiviteit en zijn kopspel, daar is werk aan. Hij heeft veel lef, dat wel. Ik ben met hem verbaal een paar keer heel zwaar in de clinch gegaan. Dat was niet aangenaam. Ik heb me altijd geërgerd aan het feit dat hij talent had maar het wat gemakzuchtig opnam."

Twee uur lang zit u nu al te praten. Dat is lang voor iemand die gesloten zou zijn. Weet u eigenlijk wat uw imago is?

"Ja. Saai, asociaal, geen charisma. Maar ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik dat laatste niet heb. Onlangs zocht ik eens de betekenis van het woord 'charisma' op in een woordenboek. Blijkbaar is dat alleen weggelegd voor de goden, en onder de trainers zitten nu eenmaal geen goden."

De werkwijze van Mathijssen? Als ik scheidsrechter ben, dan kan dat één keer, maar een tweede keer vliegt zo'n trainer in de tribune

Ik weet dat Anderlecht héél ver is gegaan om Vadis te houden. Veel te ver, eigenlijk. Deontologisch en ethisch onverantwoord

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234