Woensdag 21/04/2021

Argos conserveert Belgische audiovisuele kunst

Ana Torfs (Argos): 'Dit is soms echt detectivewerk'

Brussel / Eigen berichtgeving

Anne Brumagne

Sinds de jaren zeventig werden in ons land erg veel artistieke audiovisuele creaties geproduceerd. Helaas bestaat er hier te lande geen traditie om zulke werken te ondersteunen en te tonen, laat staan ze te inventariseren en te conserveren. Dat is nochtans dringend nodig, willen we over een paar jaar nog naar al die film-, video- en super 8-creaties kunnen kijken die in de jaren zeventig en tachtig werden vervaardigd. Niet zelden liggen banden waarvan de artistieke waarde toch niet gering is, ergens in een schoendoos bij een kunstenaar thuis op zolder, is nog nauwelijks de geschikte apparatuur beschikbaar om ze te bekijken of zijn ze in een erbarmelijke staat. In samenwerking met het Filmarchief en Brussel 2000 is Argos, een in Brussel gevestigd centrum voor audiovisuele kunsten, onlangs begonnen met die inventarisatie en conservatie. Het project kreeg de naam Rewind mee.

Vooral de meest bedreigde producties uit de jaren zeventig poogde Ana Torfs voor Argos opnieuw op te sporen. Intussen zijn al zo'n honderd werken digitaal geconserveerd - voorlopig de beste manier van bewaren - van in totaal ongeveer dertig kunstenaars. Torfs zelf spreekt van een echte detectiveklus. Zo zocht ze bijvoorbeeld geruime tijd naar een goede kopie van de collectieve film die Jacques Charlier samen met onder meer Walter Swennen, Guy Mees, Bernd Lohaus en Panamarenko in 1971 realiseerde voor de Biënnale van Parijs. Charlier zelf beschikte slechts alleen over een kopie in erg slechte staat. Torfs belde uiteindelijk naar het laboratorium waar de film indertijd werd ontwikkeld. Er bleek inderdaad een kopie te worden bewaard, maar die werd niet zo meteen in de inventaris teruggevonden, simpelweg omdat ze werd geregistreerd onder een volledig verschillende naam. Naast werk van Charlier werden ook audiovisuele producties van onder meer Jef Cornelis, Luc en Jean-Pierre Dardenne, Luc Deleu, Ria Pacquée en Anne-mie Van Kerckhoven vanonder het stof gehaald en gedigitaliseerd.

Een selectie van gered werk wordt deze week voorgesteld in het Filmmuseum en de Mediaruimte van het Centrum van Brussel 2000. Alle producties zijn ook à la carte te bekijken in de videotheek van Argos, en dat tijdens de jaarlijkse informatiedagen van de vereniging, die plaatsvinden van 15 tot 19 november in haar nieuwe ruimtes in de Werfstraat in Brussel. Deze infodagen zijn in de eerste plaats bedoeld om het publiek en professionals te laten kennismaken met nieuwe artistieke audiovisuele producties in België. Het gaat om liefst driehonderd video's, cd-roms en websites van meer dan tweehonderd kunstenaars, onder wie Sven en Koen Augustijnen, Guillaume Bijl, Thierry Demey, Marie-Jo Lafontaine, Els Opsomer, Koen en Hans Theys, Joëlle Tuerlinckx, Wim Vandekeybus en Angel Vergara. Op korte termijn is Argos van plan om een permanente videotheek op te zetten met nadruk op kunstzinnige audiovisuele producties in Brussel.

Brussel 2000 pakt de komende zes weken dan weer uit met een selectie van een 200-tal nieuwemediaproducties uit de uitgebreide, internationaal samengestelde collectie van het Centre Pompidou uit Parijs, dat wel al een traditie heeft op het vlak van presentatie en conservatie. In het aanbod - dat uiteraard niet wordt uitgeleend maar in de Mediaruimte van Brussel 2000 kan worden bekeken - zit werk van onder meer Nam June Paik, Jean-Luc Godard, Bill Viola en Robert Wilson.

Informatie over de vertoningen in het kader van Rewind en de informatiedagen bij Argos, 02/229.00.03. Info over de videotheek met werken uit het Centre Pompidou: 02/278.20.00.

Audiovisuele kunst

Project 'Rewind' digitaliseerde al een honderdtal werken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234