Donderdag 17/10/2019

Argentijnse spektakelshow 'Fuerza bruta' overspoelt binnenkort Knokke

De Argentijnse spektakelshow Fuerza bruta lokte wereldwijd al honderdduizenden toeschouwers en overspoelt vanaf 5 augustus ook Knokke. 'Breng gewoon je hart mee', aldus crewlid Jason Novak na de algemene repetitie in New York. Aan de ingang hangt een bord met een waarschuwing: 'Bij Fuerza bruta zijn er geen stoelen. Je zult de volle zeventig minuten staan en misschien zal men je vragen om zelf deel te nemen.'

ew York, een zwoele zomeravond in mei. Voor de ingang van het Daryl Roth Theatre troepen enkele tientallen New Yorkers samen. Hun gemeenschappelijke alibi: Fuerza bruta, de spektakelshow die hier al bijna vier jaar loopt. En zweeft, valt en zwemt. "Mijn vriendin heeft me meegetroond", zegt Brendan (28). Ietwat onbeholpen staat de Taiwanees in de drukbevolkte foyer aan vriendin Raytian (24) te frunniken. "Ik weet totaal niet waar ik mij aan kan verwachten, maar zij zegt dat het erg vreemd en chaotisch is. Ik ben benieuwd, hopelijk krijg ik een nachtclubgevoel. Het is donderdagavond, ik heb er zin in!"

Tegen de muur in de inkomhal hangt een bord met een voorzichtige waarschuwing. "Bij Fuerza bruta zijn er geen stoelen. Je zult de volle zeventig minuten staan en misschien zal men je vragen om zelf deel te nemen." Fuerza bruta is het geesteskind van Diqui James (46), die eerder opzien baarde met de grensverleggende show De la guarda. In zijn werk laat de Argentijn zich door geen enkele conventie inperken. Geen zitplaatsen, geen podium. Hij wil het publiek van bij het startschot meesleuren en helemaal onderdompelen in de ervaring. Vier miljoen toeschouwers wereldwijd strikte De la guarda, en ook Fuerza bruta is aardig op weg om een klapper te worden: lovende recensies en veel toeschouwers. "Mijn favoriete theatershow ooit", orakelde Madonna. Van 5 tot 28 augustus slaat Fuerza bruta eindelijk in België de tenten op. In Knokke zijn er elke avond twee voorstellingen, voor maximaal duizend bezoekers per show. Na een Spaanse tussenstop is in november ook het Brusselse Thurn & Taxis aan de beurt.

Hangende kaakbeenderen

De Amerikaan Jason Novak (41) is een van de zeven Fuerza bruta-groepsleden die het Daryl Roth Theatre in vuur en vlam zetten, al is die beeldspraak niet erg toepasselijk voor een 'watershow'. Als enige komt hij over enkele weken mee naar Knokke. "Hoe is het weer in jouw land in augustus? En de vrouwen? Toots Thielemans ken ik wel! Ik speel zelf al mijn hele leven mondharmonica, vandaar." Pezig en welbespraakt, lenig en enthousiast: Novak behoort al sinds 1998 tot de troepen van Diqui James. "Ik werd als allereerste Noord-Amerikaan ingehuurd door de Argentijnen", zegt hij trots. "Ik was zelfs kapitein van De la guarda! Een hele eer."

Novak toonde zich dan ook flink gebeten door Fuerza bruta. "Elke avond ging ik kijken naar de show, opnieuw en opnieuw", lacht hij. "Niet omdat ik dacht dat ik daardoor op een goed blaadje zou staan, maar wel omdat ik de show gewoon ongelooflijk goed vond. Zelfs nu, op avonden dat ik zelf niet moet spelen, ga ik nog dikwijls kijken. Een van mijn favoriete bezigheden is observeren hoe het publiek naar de show kijkt. Hoe diep die kaakbeenderen soms hangen."

En dat komt niet noodzakelijk door gretig aandikkende jaarringen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Cavalia, het wereldvermaarde paardenspektakel dat in 2008 in Knokke neerstreek, refereert Fuerza bruta aan alle leeftijden. "Onlangs zag ik mensen van boven de vijftig springen en dansen", zegt Novak. "Deze show is goed voor de ziel en zoals je weet: the soul never gets old. Er is ook geen taalbarrière, een ander punt van schoonheid in deze productie. Breng gewoon je hart mee. Als ik speel moet ik de toeschouwers eigenlijk nooit overtuigen: ik ben mezelf altijd lekker aan het amuseren en dat slaat meestal zonder moeite over op het publiek."

Bovenwaterchoreografie

Iets voor achten 's avonds gaan de deuren open. Uit de boxen knallen zweterige beats, een rookmachine doet naarstig haar werk. Het spektakel begint: een geblokte zakenman op een gestaag versnellende loopband, strak in wit maatpak en een touw om de nek. Een windhoos laait op, zijn stappen worden groter. En woester. Regen daalt neer, de man gaat sprinten op volle snelheid. Tot plots... telkens als de toeschouwer het verloop van Fuerza bruta denkt te kunnen voorspellen, duikt er een verrassende wending op. Van luchtballet tot fitnesspastiche, van uitgelaten punksfeer tot opzwepende samba, de voorstelling speelt hoofdzakelijk met het verrassingselement en benut de speelruimte optimaal. De actie gebeurt boven, over, voor, achter, tussen en zelfs op het publiek. Als herdershonden manoeuvreren een handvol crewleden de toeschouwers bovendien een uur lang doorheen de zaal. Dat klinkt oncomfortabel, maar is het niet. De zeven acteurs/dansers - vier vrouwen, drie mannen - bespelen in een hels tempo moeiteloos de hele ruimte. Nu eens dolgedraaid, dan weer bezwerend. Maar het snijdt de adem niet af. Stoelen vliegen in het rond, maar angst voor blessures is overbodig. Woorden vallen er niet, joelende kreten des te meer.

Het onvervalste hoogtepunt is een reusachtig transparant zeil dat men na driekwart show neerlaat tot net boven de hoofden van het verstomde publiek. Op het plastic dansen vier waternimfen een minutenlang en bijzonder gevarieerd bovenwaterballet. Nu eens ingetogen, dan weer jachtig en spastisch. Het tafereel ademt een hoog baarmoedergehalte uit. Billen naast branie, krinkelen en winkelen op technobeats. "Sommige toeschouwers denken tijdens de show aan de aanslagen van 9/11, anderen zien er het werk van Shakespeare in", aldus Novak. "Kan allemaal best zijn, zolang het maar lukt om iedereen met een glimlach weer naar huis te sturen. Al zit er wel duidelijk een fijne lijn tussen donker en blijheid in de show. It's kind of everything. Zoals je een jarenlange relatie in één uur zou samenballen, van agressie tot erotiek."

beter dan nachtclub

Een jarenlange relatie in één uur samengebald, dat moet slag om slinger kwetsuren opleveren. "Nooit", countert Novak. "Enkel mentaal. We zijn allemaal mentaal gestoord. Neen, serieus. Deze show stelt ons voor flink wat fysieke uitdagingen, dat klopt. Maar vaak komen kwetsuren gewoon van het op- en afspringen van het podium. Die verdomde metalen uitsteeksels, ik heb er al dikwijls mijn knie aan gestoten. Daardoor ben je soms een paar dagen buiten strijd. Maar om dat op te vangen werken we gelukkig met een soort poolsysteem."

Ook voor het publiek kent Fuerza bruta flink wat fysieke uitdagingen. "Een van de grootste troeven van de show is dat iedereen met elkaar rekening moet houden, altijd en overal", zegt Novak. "Je moet constant in beweging zijn. Er wordt wel eens op een teen getrapt, of het kan plots warm worden. Heel anders dus dan bij een gewone theatervoorstelling, maar de kwetsuren blijven gelukkig tot een strikt minimum beperkt."

Of zoals een glunderende Brendan na afloop van de show riep: "Wat ik er van vond? Nog beter dan een bezoek aan een nachtclub! Maar zeg tegen de Belgen dat ze best niet in het midden van de zaal gaan staan." n

Een windhoos laait op,

nTijdens de show zakt een reusachtig transparant zeil neer. Op het plastic voeren vier waternimfen een minutenlange bovenwaterchoreografie uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234