Maandag 18/01/2021

Argentijnen weer aan het stoken over Falklandeilanden

Beeld AFP

De populistische Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner heeft de de Britse premier David Cameron uitgedaagd door een bijna paginagrote advertentie in een aantal kranten te plaatsen waarin ze de Britten beschuldigt van kolionalisme en vraagt om de Falklandeilanden terug te geven aan Argentinië. Dertig jaar na de Falklandoorlog is de hetze rond de 'Malvinas' nooit echt weggeweest, maar dit is toch de meest verregaande uitdaging sinds de Argentijnen door de Britten een pak slaag kregen in die 74-dagen durende oorlog.

In de advertentie herinnert de Argentijnse presidente aan een resolutie van de Verenigde Naties. Die riepen al in 1960 de lidstaten op een einde te maken aan "het kolonialisme in al zijn vormen en uitingen". Ze zegt dat Groot-Brittannië snel met de Argentijnen aan tafel moet gaan zitten.

De Falklands werden volgens Cristina Fernández de Kirchner op 3 januari 1833, precies 180 jaar geleden "met geweld aan Argentinië ontnomen". In 1982 vochten de twee landen een oorlog om de eilanden uit, nadat de militaire junta in het Latijns-Amerikaanse land de archipel had bezet. De Britten brachten de Argentijnen toen een zware nederlaag toe.

Volgens Fernández de Kirchner, die ook wel CFK wordt genoemd, heeft Argentinië de steun in de claim van "de meerderheid van de wereldbevolking en hun regeringen".

Groot-Brittannië wijst erop dat het overgrote deel van de ruim 3.000 bewoners van de eilanden bij Groot-Brittannië wil blijven, en dat er sowieso in 2013 een referendum daarover staat gepland.

CFK zegt in de advertentie ook dat de Argentijnen die in 1833 op de eilanden woonden daar door de Britten hardhandig en onterecht verwijderd werden. Dat laatste wordt alvast door The Foreign and Commonwealth Office (FCO) ontkend: ze beweren dat er alleen Argentijnse soldaten en geen burgers waren.

Volgens waarnemers wil CFK met het weer op de kaart zetten van de Falklandsproblematiek vooral andere politieke en economische problemen waar ze in Argentinië mee kampt (inflatie, misdaad en corruptie zitten weer in de lift) naar de achtergrond schuiven met het oog op de tussentijdse verkiezingen van later dit jaar.

Historiek
De Falklands bestaan uit twee grote eilanden (West-Falkland en Oost-Falkland) en honderden andere kleine eilanden. Geografisch gezien horen Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden niet bij de Falklands, staatkundig wel. De Falklands zijn koud en nat; het regent er veel. Het klimaat is min of meer te vergelijken met dat van de Shetland-eilanden in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Er zijn geen bossen, eigenlijk is er alleen weideland.

Op 2 april 1982 vielen de Argentijnen de Falklands binnen. Duizenden militairen landden op de eilanden en de Britse mariniers van Naval Party 8901 en leden van de Falkland Island Defense Force, kregen na twee dagen hardnekkige weerstand te hebben geboden, van gouverneur Rex Hunt het bevel de wapens neer te leggen. De gouverneur en leden van Naval Party 8901 werden door de Argentijnen via Uruguay naar het Verenigd Koninkrijk gerepatrieerd. De leden van Naval Party 8901 waren als Julliet Troop verbonden aan 42 Royal Marine Commando tijdens de herovering van de eilanden.

Op 21 mei 1982 landden de Britten bij de nederzetting Port San Carlos. 72 dagen later hadden de Britten de eilanden weer heroverd. In totaal vonden 236 Britten en 655 Argentijnen de dood. De materiële verliezen waren aanzienlijk, maar hadden vooral voor de Britten, die een meer dan 10.000 km lange bevoorradingsroute hadden, veel erger kunnen zijn. Politiek gezien heeft deze oorlog ervoor gezorgd dat de militaire dictatuur in Argentinië ten val kwam en vervangen werd door een gekozen burgerlijk bestuur. De Britse premier Margaret Thatcher, die aan de vooravond van de oorlog zeer impopulair was, heeft zeker geprofiteerd van deze militaire overwinning bij haar herverkiezing in 1983.

Het dispuut over de eilanden duurt nog altijd voort; zo heeft Argentinië sinds 2008 geen officiële ambassadeur in Engeland. De huidige president van Argentinië, Cristina Fernandez de Kirchner, heeft aangekondigd dit tot aan het eind van haar ambtstermijn in 2012 te zullen handhaven.

De meerderheid van de inwoners van de Falklandeilanden zijn van Britse afkomst (ongeveer 70 %). Daarnaast zijn er Britten die zijn ingeburgerd, de zogenaamde 'belongers'. Deze 'belongers' zijn trouwens voor een deel ook van Scandinavische afkomst. Verder leven er Chilenen op het eiland. Recentelijk zijn er ook mensen van St. Helena komen wonen.

Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234