Woensdag 23/09/2020

Argentijnen koesteren brandkast

Tangocrisis zorgt voor rush bij de banken

De Argentijnse bevolking heeft geen vertrouwen meer in de peso. Meer en meer mensen halen uit vrees voor een devaluatie hun geld van de bank en steken het in een brandkast, in een sok of simpelweg onder de grond.

Buenos Aires

Bloomberg

Argentinië zit in diepe crisis, maar producenten van brandkasten vieren feest in het land van de tango. Cajas de Seguridad Trella ziet de verkoop stijgen en verwacht deze maand 200 brandkasten te verkopen, het dubbel van normaal. Het zijn niet de grote aantallen, maar een goed beveiligde brandkast koop je niet voor een prikje. De beste modellen worden verkocht voor niet minder dan 3.000 dollar, een bedrag dat de modale Argentijn niet op zijn rekening heeft staan. Hij begraaft zijn geld in de tuin, verstopt het in een oven, onder een matras of steekt het in een sok. "Mensen nemen hun voorzorgen. Ze vrezen dat de economie volledig in elkaar stuikt", zegt Domingo Tremelite van Cajas de Seguridad Trella.

Tal van Argentijnen willen hun geld niet langer op de bankrekening laten staan. Ze zijn bang dat de regering de vaste koppeling tussen de peso, de nationale munt, en de dollar zal loslaten. Dat zou de export betere kansen geven en de broodnodige buitenlandse valuta binnenhalen, maar een ramp zijn voor de lokale spaartegoeden.

De Argentijnen halen daarom dollars in huis. De greenback wordt als tweede nationale munt gebruikt en wordt als wettig betaalmiddel aanvaard in winkels en restaurants en kan bij elke bankautomaat worden afgehaald. Vorige maand haalden de Argentijnse spaarders 7,2 miljard dollar van hun rekeningen, de grootste daling in spaartegoeden in zes jaar. De voorbije dagen trokken de Argentijnen gemiddeld 220 miljoen dollar spaartegoeden terug.

"Heel wat mensen vrezen dat de banken over de kop gaan. Ze verkiezen daarom dollars in huis te hebben", zei Alejandra Gaba, een verkoopster van gsm's.

Analisten houden de slinkende spaartegoeden sterk in de gaten. Hoe meer geld er wordt teruggetrokken, hoe groter de kans dat de Argentijnse regering van president Fernando de la Rua geneigd zal zijn om de banktegoeden te bevriezen om de uitstroom van kapitaal naar het buitenland te voorkomen en zo te vermijden dat het land zijn buitenlandse schuld niet langer meer kan aflossen.

Voorlopig is die vrees enigszins geweken omdat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ermee instemde een eerder toegezegd krediet van 1,2 miljard dollar versneld te betalen.

Sinds eind 1998 zit Argentinië in een diepe recessie. Behalve de torenhoge buitenlandse schuld van 130 miljard dollar kent het land een miljardentekort op zijn begroting en een hoge werkloosheid, officieel 16 procent. De regering probeert intussen het tij te keren. Het parlement keurde vorige week een pakket harde bezuinigingsmaatregelen goed. De ambtenarensalarissen, de pensioenen en subsidies werden met meer dan 10 procent verlaagd.

Of die maatregelen veel zullen opleveren, blijft een open vraag. Door de crisis zijn de belastinginkomsten sterk teruggevallen, omdat veel winkels en fabrieken door de vertraagde economie failliet zijn gegaan. Het land staat in rep en roer, compleet met heftige demonstraties en wegblokkades. De mensen zijn woedend over de uitzichtloze situatie waarin Argentinië is terechtgekomen.

"De situatie is zo slecht dat een aantal mensen onvoldoende geld heeft om een veilige brandkast te kopen, zelfs al trekken ze hun spaartegoeden van de bank terug", zegt Gabriela Pinedo, een verkoopster bij Vetere SA, een brandkastproducent. "We vermoeden dat ze hun geld ergens in huis bewaren."

Toch verdient ook haar bedrijf een aardige cent aan de tangocrisis. Alles wordt verkocht, van kleine geldkistjes tot brandkasten met digitale vergrendeling. Het was van 1991 geleden dat de verkoop in de sector nog zo'n sterke stijging had laten optekenen. Tien jaar geleden zat Argentinië in de greep van de hyperinflatie. In plaats van hun lonen op hun rekening te storten, hielden de Argentijnen hun dollars in huis, een soort waarborg tegen een devaluerende peso. Toen de regering besloot om de peso aan de dollar te koppelen, keerden de Argentijnen met hun geld terug naar de bank.

De grote belangstelling voor brandkasten is dus zeker niet nieuw. "Het getuigt van een gebrek aan vertrouwen in de banken of het financiële systeem", zegt Tremelite. "Het is een ziekte die hier steeds opnieuw opduikt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234