Zondag 25/09/2022

Argenta wil geen misbruik maken van bankencrisis

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Argenta, de nummer vijf in België, wil geen misbruik maken van de crisis in de bankensector. Directievoorzitter Léon Heymans zei op de Inside Lunchgesprekken van Trends dat hij regelmatig de vraag krijgt om nu een campagne te starten om klanten te lokken, "maar dat zou deontologisch niet verantwoord zijn".

Geen rancune
Bij de bank is er ook helemaal geen rancune dat de Belgische regering twee van de concurrenten -Fortis en Dexia- financieel is bijgesprongen om hen van de ondergang te redden. "Het is goed dat de overheid dit signaal heeft gegeven en stabiliteit creëerde in deze turbulente markt. Anders dreigde er een domino-effect (...) Wij riskeerden ook gepenaliseerd te worden door een eventuele paniekreactie bij de bevolking die massaal het geld van zijn spaarrekening zou halen", aldus Heymans. Gezien het feit dat het bedrijfsmodel van Argenta gebaseerd is op twee pijlers: sparen en woonkredieten, zou dit pijn te doen.

Argenta buiten schot
Argenta is zelf niet rechtstreeks getroffen door de financiële crisis. De bank heeft immers nooit in subprime-producten geïnvesteerd en de retailfunding ligt veel hoger dan de verstrekte kredieten. Maar volgens de directievoorzitter is er wel een onrechtstreeks effect. "Dat is het effect van de prijsstrijd. Sommige banken moeten nu veel rente betalen om op de kapitaalmarkten te lenen en kiezen er dan ook voor om de retailmarkt te bewerken via een hoge spaarrente.

Hevige concurrentiestrijd
Kaupthing Bank biedt nu een excessief tarief, maar dit fenomeen is slechts tijdelijk en vaak aan voorwaarden verbonden", aldus Heymans. Deze concurrentiestrijd speelt Argenta parten. Uit een rondvraag van De Tijd blijkt dat Argenta in juni nog 12 miljard euro spaarinlagen telde, tegen 11,8 miljard in september.

Vier pijlers
Heymans herhaalde dat zijn bank meer wil gaan diversifiëren. "Onze klantengroei is goed, maar eigenlijk bedienen wij die mensen niet genoeg. In de toekomst willen we ons model op vier pijlers bouwen: naast sparen en lenen ook verzekeren en beleggen". Argenta doet hiervoor een beroep op partners. Naast Petercam is nu ook een akkoord afgesloten om vijf beleggingsfondsen van Carmignac Gestion aan te bieden. Vanaf eind november zal de Argenta-klant zijn portefeuille online kunnen beheren. Begin volgend jaar biedt Argenta een vlot toegankelijk platform voor verzekeringen.

Noodzaak betere controle
Op de vraag welke lessen er uit de kredietcrisis kunnen getrokken worden, antwoordde Heymans dat hij hoopt dat de wildgroei aan derivaten beter gecontroleerd zou worden. "De laatste jaren werden risico's herverpakt en verkocht, zonder enige garantie. Nu blijkt dat het algemene wantrouwen heel deze markt omver heeft gegooid. Het is jammer dat ratingbureau's en regulatoren hier nooit tegen opgetreden hebben". (belga/vsv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234