Woensdag 08/02/2023

Arend blond & dubbel

Arend blond (6,5 vol.% alc.) geurt evenwichtig met mout en hop (fijne Saaz) en pittige tot kruidige accenten. Ook valt een fruitig-gistige geur op die we kennen van de andere bieren: inderdaad werkt De Ryck slechts met één gistsoort. De smaak opent even moutzoetig, maar wordt snel droger met fruitige en kruidige aroma's die ook de afdronk droog houden, hierbij geholpen door hopbitter. De samenstelling van de (spaarzaam gehanteerde) kruidenbus blijft geheim en kon door de proevers niet gedetermineerd worden.

Arend dubbel (6,5%) ruikt sterk naar gebrande mout en fruitige esters tot zelfs zwarte dropjes. De smaak is rijk, met bitter en karamel uit mout en zoetig fruit. Kruiden (onder meer koriander) en bitter uit de gebrande mout boorden de hoofdsmaak kordaat af, de lange afdronk is droog en vrij bitter.

tip in het weekend van 28 en 29 oktober kunt u zowel in Berlaar-Heikant (www.heikantsebierliefhebbers.be), Poperinge (www.hotelpalace.virtualave.net, link 'Karakterbierweekend') en Bree (www.breesebeerprevers.be) terecht op de jaarlijkse festivals van drie bij Zythos aangesloten proeversverenigingen.

Brouwerij De Ryck uit het Oost-Vlaamse Herzele heeft zich al vaker laten opmerken. Zo hanteert An De Ryck al sinds 1978 de roerstok, wat haar in België de meest ervaren vrouwelijke brouwer maakt. De vroegere voorzitter van de Objectieve Bierproevers, Peter Crombecq, stipte ooit de Special De Ryck aan als zijn favoriet. Onlangs werden twee nieuwe bieren voorgesteld, Arend blond en dubbel.

Overgrootvader Gustaaf De Ryck werkt samen met zijn broer in de ouderlijke leerlooierij, maar beseft dat ze met z'n tweeën nooit fatsoenlijk kunnen leven van de zaak. Hij besluit brouwer te worden, maar er is nog geen opleiding: de eerste brouwersschool, Sint-Lieven in Gent, start pas in 1891. Gustaaf trekt in 1886 dan maar naar Duitsland en leert de stiel in Bremen, bij brouwerij Zum Goldenen Adler. Zes maanden later keert hij terug naar Herzele, koopt voor 5.000 goudfranken de boerderij naast de leerlooierij (nog steeds de stek van De Ryck) en doopt ze ter herinnering aan zijn leermeester om in brouwerij In den Gouden Arend.

In die tijden telde België nog meer dan 3.000 brouwerijen, honderd jaar later resten er amper nog een 120-tal, waaronder De Ryck. Nochtans oogt het aanbod niet echt spectaculair: alleen de Special (een amberkleurige Spéciale Belge) en het iets sterkere en goed gehopte winterbier Christmas Pale-Ale waren verkrijgbaar in enkele tientallen plaatselijke cafés of in thuistapvaten. Al in 1970 kunnen particulieren 5 tot 20 litervaatjes én een eenvoudig tapsysteem mee naar huis nemen om pakweg een tuinfeestje op te fleuren. Het werkt, want tot kilometers in het rond zakken gastheren af naar Herzele . Overigens geen slecht idee, want de Special De Ryck van het vat is amper 4,2 vol.% sterk en smaakt bijzonder zuiver. Toch nadert de omzet van de zaak een kritisch niveau, en zo broedt An op nieuwe initiatieven. In 1986 lanceert ze naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van de brouwerij de bruine Rochus. Ze experimenteert verder met hergisting op fles... zonder glazen flessen. De Ryck beschikt immers niet over een eigen bottellijn, en zo komt An terecht bij petflessen. Echt fraai is het niet, maar de inhoud mag er zijn, vandaar dat vanaf 1991 voor hergisting gebotteld wordt in 75 cl-champagneflessen. Vandaag wordt ook afgevuld in 33 cl-flesjes.

Ondertussen (1999) was ook een tweede brouwer, Bert Carrijn, aangeworven, waardoor An meer tijd kreeg om de afzet te stimuleren. De hergiste Special, Christmas en Rochus werden trouwens sterk geapprecieerd. Nog plezanter was dat de drieling gewoon van het vat (en dus niet hergist) verkrijgbaar bleef en liefhebbers aldus boeiende proeverijen konden houden.

In 2004 verschijnt de Kriek Fantastiek, gebrouwen met kriekensap op basis van de vrij bittere Christmas Pale-Ale. Ook dit was een bewuste keuze van An: deze kriek combineert aldus een weinig fruitzoet, maar veel zuur uit het kriekensap met hopbitter. Het resultaat kan menig liefhebber bekoren. Minder boeiend zijn Jules de Bananes en Kriek, twee eerder zoetige fruitbieren die in dit segment toch positief aangestipt worden.

Met de nieuwe Arend blond en dubbel (de naam is een eerbetoon aan overgrootvader Gustaaf) sluit De Ryck aan bij zowat de heilige drievuldigheid van elke moderne brouwer: een gamma bestaande uit blond en donker, maar eerder lichte degustatiebieren en een sterke tripel (deze wordt verwacht in maart 2007). Het karakter van de geproefde bieren sluit aan bij deze trend: ze zijn niet overdonderend, maar correct, zelfs aangenaam en bovendien vrij pittig ingekleurd. Het palet verrast niet, maar biedt veel geur en smaak. In hun genre (degustatiebieren die zoveel mogelijk consumenten willen bereiken) mogen ze dan ook gerust als referentiepunt beschouwd worden, vooral vanwege hun meerdimensionale diepgang met behoorlijk wat pit. n

info Brouwerij De Ryck, Kerkstraat 24, 9550 Herzele, tel. 053/62.23.02, fax 053/63.15.41, www.brouwerijderyck.be.

Groepen van 15 tot 50 personen zijn op afspraak welkom. Een rondleiding met twee biertjes en een stevige hap (boterhammen met kaas, paté en kop) kost 5 euro per persoon. 's Zomers wordt u ontvangen op de binnenkoer met kasseien, bij slecht weer in een authentieke (gerenoveerde) paardenstal.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234