Donderdag 24/06/2021

Arco

Arco-coöperanten stellen regeringspartijen in gebreke

CD&V-vicepremier Kris Peeters wierp zich eind april nog op als verdediger van de Arco-coöperanten. Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
CD&V-vicepremier Kris Peeters wierp zich eind april nog op als verdediger van de Arco-coöperanten.Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Omdat de regering-Michel haar belofte niet heeft waargemaakt de Arco-coöperanten te vergoeden, stelt advocaat Geert Lenssens van het Brusselse kantoor SQ Law in naam van 5.000 van de bijna 800.000 gedupeerden de regeringspartijen in gebreke.

De Arco-coöperanten, die zich voordien hadden verenigd in de twee belangenverenigingen ‘Geld terug van Arco’ en ‘Arcoparia’s’, starten vandaag in samenwerking met Ab Flipse, bekend als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Woekerpolis.nl, een nieuw offensief. Ze viseren Beweging.net, Belfius Bank en de Belgische Staat. Zij hebben daartoe een nieuwe vzw onder de naam ‘ArcoClaim’ opgericht en zij willen de huidige 5000 procederende aanhangers zien stijgen naar 50.000. ArcoClaim stelt zich tot doel 100 procent van de inleg van de Arco-aandeelhouders te recupereren zoals hen steeds beloofd is geweest. ArcoClaim zal door het Brussels advocatenkantoor SQ LAW van Geert Lenssens en Niels van Campenhout worden vertegenwoordigd.

EenweekvoordeverkiezingenzegtArcoClaimdehuidigeregeringspartijenenhaarministersde wachtaanenwijsthenophunwoordbreukdieneerkomtopkiezersbedrogencontractbreuk.In het regeerakkoord stond immers duidelijk vermeld dat de regering er zich toe verbond een oplossingtevindeninhetArco-dossierenhetisduidelijkdatdezeoplossingnietalleenuitbleef, maarzelfswerdgeboycotondermeerdoorN-VA, heet het.ArcoClaim overweegt om niet alleen de Belgische Staatmaar ook de verantwoordelijke ministersindeproceduretebetrekkenopbasisvanhunpersoonlijkeaansprakelijkheid.

Als grote aandeelhouder werd Arco meegesleurd in de val van Dexia in de nasleep van de bankencrisis. De bijna 800.000 coöperatieve aandeelhouders zagen daardoor hun belegging in rook opgaan.

Slecht nieuws voor CD&V

Om haarwoorden kracht bij te zetten, heeftArcoClaim vanmorgen de Belgische regeringen de Belgischeregeringspartijenperdeurwaardersexplootopgeroepenomdegedanetoezeggingende overeenkomst na te komen om de schade van de Arco-coöperanten volledig te compenseren. ArcoClaim heeft de regering en de regeringspartijen gevraagd de toezeggingen en afspraken tevensbijwijzevanverkiezingsbelofteschriftelijktebevestigenenvastteleggen.

OokBelfiusBankenBeweging.net kregen via een deurwaarder een oproep omdetoezeggingteondertekenendatdeschadevandeArco-coöperantenbinnenzesmaanden navandaag doorBelfiusBankenBeweging.netzullenzijngecompenseerd.

Door de ingebrekestelling staat het dossier op een zucht van de verkiezingen weer bovenaan op de politieke agenda. Dat is vooral slecht nieuws voor CD&V, dat in haar verkiezingsprogramma met geen woord meer rept over Arco. CD&V-vicepremier Kris Peeters had zich eind april nog opgeworpen als de verdediger van de Arco-coöperanten, die van de regering-Leterme de garantie hadden gekregen dat ze hun geld zouden terugzien. Toch leek CD&V haar verlies in dat dossier te hebben gepakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234