Maandag 19/08/2019

Arco

Arco: CD&V houdt vast aan overlegde oplossing, Arcopar wil "plan B"

Beeld BELGA

CD&V houdt vast aan de overlegde oplossing voor de Arco-coöperanten, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Liever dat dan nog jarenlang procederen, zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. "Als iedereen een kleine inspanning doet, is een uitvoerbare en juridisch verdedigbare oplossing zeker mogelijk." Actiegroep Arcopar Actieteam begrijpt die reactie niet: "Het is tijd om een plan B uit te werken."

Advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie Juliane Kokott heeft de Belgische staatswaarborg voor de Arco-coöperanten uit 2011 vandaag neergesabeld. De waarborgregeling werd destijds beslist door de regering-Leterme. In het regeerakkoord van de regering-Michel staat dat er een regeling moet komen voor de gedupeerden. Het oordeel van het Europees Hof is slechts een advies, maar dat wordt in veruit de meeste gevallen nadien gevolgd door de rechters van het hof.

CD&V, met tal van historische banden met Arco en het voormalige ACW, laat zich echter niet uit haar lood slaan. "Binnen de regering zijn er afspraken gemaakt", aldus Verherstraeten. "Eerder dan nog jarenlang verder te procederen, pleit ik voor een overlegde oplossing waarbij de Arco-spaarder, die ook een kleine spaarder is, een rechtvaardige vergoeding krijgt."

"Deur open voor een oplossing"

Verherstraeten verzekert dat zijn partij de coalitiepartners niet wil opjagen. "Ik ben gewoon bang voor een juridische processie van Echternach, want na het Europees Hof volgen nog het Grondwettelijk Hof en de Raad van State. Overleg zal ook de nodige tijd vragen, maar er zijn daarover afspraken gemaakt."

Verherstraeten is ervan overtuigd dat een oplossing mogelijk zal zijn, indien "iedereen een kleine inspanning doet". Hij wijst er daarbij nog op dat het advies van advocaat-generaal Kokott ook heel wat argumenten bevat "die de deur voor een oplossing openhouden".

Boemerang

Maar voor de actiegroepen Arcopar Actieteam en Geld terug van Arco betekent het negatieve advies dat men zich niet langer mag verstoppen achter de lopende procedures.

Het negatieve advies is niet goed maar ligt wel binnen de verwachtingen, zegt voorzitter Joost Van Elsuwé van Arcopar Actieteam. "In het advies wordt echt brandhout gemaakt van de regeling. De kans dat die er nog komt, is heel, heel klein." Daarom begrijpt hij de reactie van bijvoorbeeld minister van Financiën Van Overtveldt niet, die zei dat er overleg gepleegd zal worden wanneer de definitieve uitspraak voorligt. "Vandaag moet men een plan B uitwerken voor de coöperanten."

Geld terug van Arco reageert dan weer fors richting de politiek en spreekt onder meer van een "contractbreuk". De staat, Belfius en beweging.net moeten nu hun goede wil tonen en met de aandeelhouders aan tafel zitten of een bemiddelaar aanstellen. "Het valt te vrezen dat indien de overheid ondanks het regeerakkoord niet op korte termijn met initiatieven en oplossingen komt, de hele affaire als een boemerang zal terug komen naar de politiek in het algemeen", zegt de advocaat van de actiegroep, Geert Lenssens.

Schadevergoeding

Ook voor Deminor, die zowat 2.200 coöperanten verdedigt, toont het negatieve advies aan dat een staatsgarantie niet de oplossing zal bieden voor de gedupeerden. Coöperanten kunnen enkel via een schadevergoeding in de hangende rechtszaken nog een vergoeding krijgen, zo pleit het juridisch adviesbureau voor de eigen zaak.

"Wij hebben al vanaf de eerste dag in onze tussenkomst in het dossier gewaarschuwd dat er een ernstig probleem is met de geldigheid van de staatsgarantie", verduidelijkt Erik Bomans van Deminor. "Het is tijd voor alle betrokken partijen om in te zien dat de staatsgarantie ten dode opgeschreven is." Deminor wil een schadevergoeding bekomen door aan te tonen dat de coöperanten misleid werden toen ze coöperatieve aandelen kochten.

Bomans zegt tot slot op dat de staat "vrij gevaarlijk" handelt door steeds te reageren dat ze "de uitkomst van de zaak eerst wil afwachten". Hierdoor zijn heel wat mensen passief gebleven en ondernamen ze geen stappen omdat ze hun hoop in de garantie gesteld hadden, aldus Bomans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden